به گزارش «پرشین خودرو»، شهریور ماه سال 93، دولت طی بخشنامهای خودروهای با حجم موتور بالای 2500سیسی را کالای لوکس خواند و واردات آنها را ممنوع کرد. اما در همان زمان انتقادات بسیاری به تعریف دولت از خودروهای لوکس مطرح شد، زیرا کارشناسان معتقد بودند در هیچ کجای دنیا، این مشخصات فنی یک خودرو نیست که لوکس بودن آن را تعیین میکند بلکه قیمت است.
یکسال پس از موج انتقادات، بالاخره رئیس سازمان توسعه تجارت اعلام کرد که خودروهای لوکس بازتعریف خواهند شد. اما اکنون با شروع سال جدید، بخشنامه اخیر دولت نشان میدهد نهتنها خبری از این بازتعریف نیست، بلکه مرغ دولت همچنان یکپا دارد. در همین راستا، انجمن واردکنندگان خودرو پیگیریهای زیادی برای تغییر این تعریف انجام داده ولی گویا کسی از این پیگیریها قانع نشده است.
فرهاد احتشام زاد، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو، میگوید: «ما از سال گذشته کماکان پیگیر هستیم تا این تعریف اشتباهی را که براساس مشخصات فنی و حجم موتور از خودروی لوکس میشود، اصلاح کنیم اما با وجود اعتقاد افراد بسیاری مبنی بر اشتباه بودن این تعریف، هنوز نتوانستهایم آن را تغییر دهیم. پیگیریهای ما همچنان ادامه دارد و مطمئن هستیم که این تعریف اشتباه است.»
مشخصات فنی، ملاک لوکس بودن نیست
با توجه به تلاش فعالان واردات خودرو برای تغییر تعریف خودروهای لوکس، اکنون این پرسش مطرح است که با کدام معیارها میتوان یک تعریف درست از خودروهای لوکس ارائه کرد؟ احتشام زاد در پاسخ به این پرسش اظهار میکند: «در هیچ کجای دنیا مبنای لوکس بودن خودرو، مشخصات فنی نیست بلکه قیمت خودرو است. برای این موضوع الگوهای جهانی وجود دارد و تعریفش براساس پارامترهای مختلف است؛ درآمد خانوار، نرخ سرانه ملی، میزان مصرف سوخت و میزان بهینهسازی مصرف سوخت همگی پارامترهایی هستند که در این تعریف مؤثر میباشند.»
او در پاسخ به اینکه اگر بخواهیم یک قیمت مشخص برای خودروهای لوکس بگذاریم، از چه قیمتی به بالا را میتوان در دسته لوکس قرار داد؟ تصریح میکند: «نمی توان اکنون این قیمت را تعیین کرد اما در اروپا خودروهای بالای 100 هزار دلار خودروهای لوکس تلقی میشوند.»
همچنین مسعود مرکزی، فعال حوزه واردات خودرو در این زمینه معتقد است: «در سیستم جدید تولید خودرو، اکثرا تولیدات با حجم سیسیهای پایین و با سیستم توربو تولید میشوند و فقط یک سری از خودروهای خاص که برای مصرف عموم استفاده نمیشوند، همچنان سیسیهای بالا دارند، بنابراین دنیا به سمت تولید خودروهای کم مصرف، پرقدرت و اقتصادی در حال حرکت است. در این شرایط نمیتوان گفت که حجم موتور ملاک درستی برای لوکس بودن است.»
او میافزاید: «در جهان سوم، خودروی لوکس را صرفاً خودروهایی میدانند که قیمت بالایی دارند اما امروز این تعریف تغییر کرده و خودروهایی که امکانات زیاد و آرامش را در اختیار راننده میگذارند، لوکس تلقی میشوند. یعنی امروز ما خودروهایی داریم که حجم موتور کمتر از هزار و 500 سی سی دارد اما لوکس تلقی میشود. مثلاً بنز اسمارت قیمت پایینی دارد اما از نظر خدمات و کیفیت یک خودروی لوکس است. بنابراین اگر دولت بخواهد این تعریف را تغییر دهد و ممنوعیتی ایجاد کند باید ملاک را بر قیمت بگذارد.»
ابوالفضل خلخالی، استادیار دانشگاه علم و صنعت نیز، قیمت را مبنای اصلی لوکس بودن میداند و میگوید: «در نظر گرفتن معیارهای فنی برای ایجاد محدودیت و تعریف خودروهای لوکس نمیتواند معیار درستی باشد.
از سوی دیگر پایه قیمتی هم نمیتواند بهصورت دقیق تعریف این خودروها را مشخص کند زیرا در حال حاضر خودروهای هیبرید و برقی در دسته خودروهای گرانقیمت جهان قرار دارند اما نیاز آنها برای محیطزیست لازم و ضروری است. بنابراین اگر قرار است دولت مبنای خودروهای لوکس را پایه قیمتی خودروها بگذارد که به نظر دقیقتر از مشخصات فنی است باید استثنایی برای خودروهای هیبرید و برقی گذاشته شود.
پایه قیمتی شاید بهترین معیار برای تعریف خودروهای لوکس باشد. اما باید توجه کرد که خودروهای برقی و هیبرید هم به دلیل قیمت باتری بسیار گران تمام میشوند.» با وجود اعتقاد کارشناسان صنعت خودرو مبنی بر مسیر اشتباهی که دولت در تعریف خودروهای لوکس در پیش گرفته، گویا دولت همچنان برای خواباندن موج انتقادات نسبت به واردات خودرو، قصد ندارد از تصمیم خود برگردد.
برای دریافت آخرین اخبار از طریق "تلگرام" به کانال اختصاصی «پرشین خودرو» telegram.me/persiankhodro بپیوندید.
منبع: فرصت امروز
نظر شما