پرشین خودرو: همزمان با راهاندازی نخستین جایگاه مجهز به تجهیزات جمعآوری بخارات بنزین و آغاز نصب و راهاندازی این تجهیزات در بیش از سه هزار جایگاه، انبارهای نفت و نفتکشهای جادهپیما، امسال تولید بنزین پاک در پالایشگاه های نفت عملیاتی میشود.
به گزارش«پرشین خودرو» به نقل از مهر، همزمان با هشتادمین سال عرضه بنزین در ایران، اختلاف بین دستگاههای مختلف نظارتی، بازرسی و زیستمحیطی درباره آثار زیانبار تنفس بخار بنزین در سطح جایگاههای سوخت بالا گرفته است.
از ابتدای سالجاری تاکنون، به طور متوسط روزانه حدود 60 میلیون لیتر بنزین در سطح کشور مورد استفاده قرار گرفته است که با مصرف این میزان بنزین، به طور میانگین روزانه حدود 200 میلیون لیتر بخارات بنزین در سطح جایگاههای سوخت، انبارهای ذخیرهسازی فرآورده نفتی و نفتکشهای جادهپیما تولید و منتشر میشود.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از اواسط سال 1386، به منظور کاهش حجم بخارات بنزین و صرفهجویی در مصرف این فرآورده نفتی طرحی را به منظور کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت (کهاب) بنزین در سه فاز تعریف و اجرایی کرده است که پیشبینی میشود با اجرای این پروژه، میزان حجم گازهای بنزین به حداقل کاهش یابد.
آغاز جمعآوری بخار بنزین در جایگاه های سوخت
بر اساس این گزارش، برای اجرای این طرح سه فاز تعریف شده است که با تکمیل این مراحل، امکان جمعآوری و بازیافت بخارات بنزین در سه مرحله سوختگیری خودروها در جایگاهها، تخلیه و بارگیری بنزین در جایگاه و انبارهای نفت به طور کامل فراهم میشود.
در حال حاضر بیش از سه هزار باب جایگاه بنزین در سطح استانهای مختلف کشور در مدار بهرهبرداری قرار دارد که در 97 درصد این جایگاه ها با ایجاد یک ساختار جدید لولهکشی و نصب تجهیزات، شرایط جمعآوری و بازیافت بنزین در زمان سوختگیری خودروها فراهم شده است.
بر این اساس، به زودی نخستین جایگاه بنزین مجهز به تجهیزات جمعآوری بخار بنزین در استان البرز به طور رسمی در مدار بهرهبرداری قرار میگیرد و پیشبینی میشود با به پایان رسیدن فعالیت آزمایشی این پروژه، در تمامی جایگاه های سوخت کشور این تجهیزات راهاندازی شود.
مطالعات انجام شده نشان میدهد با اجرای مرحله نخست اجرای طرح کهاب، روزانه تا سقف 30 درصد تولید بخارات بنزین کاهش یابد.
از سوی دیگر برای تکمیل مراحل دوم و سوم این پروژه زیستمحیطی نصب و راهاندازی تجهیزات جمعآوری بخار بنزین در حدود 80 انبار نفت و بیش از 10 هزار دستگاه نفتکش جاده پیما در دستور کار قرار دارد که مطابق با برنامه زمانبندی، این مراحل تا سال 1393 تکمیل خواهند شد.
در مجموع در صورت اجرای این پروژه ملی به ازای جمعآوری هر یک هزار لیتر بخار بنزین، حدود 1.5 لیتر بنزین تولید و مجددا به چرخه مصرف باز میگردد و به عبارت دیگر، با اجرای این طرح روزانه 300 هزار لیتر و سالانه 110 میلیون لیتر در مصرف بنزین ایران صرفهجویی حاصل میشود.
پیشبینی میشود با تکمیل و راهاندازی طرح کهاب در جایگاه ها، انبارهای نفت و نفتکشهای جادهپیما، علاوه بر دستاوردهای زیستمحیطی، سالانه بیش از یکصد میلیارد تومان صرفهجویی در مصرف این فرآورده نفتی پر طرفدار حاصل خواهد شد.
جزئیات تولید بنزین پاک در پالایشگاه های نفت
بر اساس این گزارش، در حال حاضر 10 طرح بهینهسازی، توسعه و بنزینسازی به منظور بهبود کیفیت، ارتقای درجه آرامسوزی (عدد اکتان)، کاهش میزان گوگرد و سایر ترکیبات آلاینده شیمیایی فرآوردههای نفتی و تولید محصولاتی با استاندارد یورو پنج اتحادیه اروپا در مراحل مختلف راهاندازی و بهرهبرداری قرار دارند.
بر این اساس از بهمن ماه سال گذشته تاکنون سه طرح توسعه در پالایشگاه های نفت امام خمینی شازند، لاوان و آبادان به بهرهبرداری رسیده است و به زودی طرحهای جدیدی در پالایشگاه های تهران، شازند، تبریز، آبادان، بندرعباس، تبریز و اصفهان در مدار بهرهبرداری قرار میگیرد.
سید سعید مداح مروج، درباره اظهارنظر برخی از دستگاه ها مبنی بر افزایش سهم "بنزن" به عنوان یک ماده شیمیایی و آلاینده در ترکیب بنزین ایران، گفت: در شرایط فعلی مطابق با استانداردهای ملی 4 درصد حجم بنزین تولید داخلی را بنزن تشکیل میدهد که به تدریج تا پایان سال آینده در تمامی پالایشگاهای نفت این حجم مطابق با استاندارد یورو پنج اروپا به کمتر از یک درصد کاهش مییابد.
سرپرست مدیریت نظارت و هماهنگی بر تولید شرکت ملی پالایش و پخش نفتی با اعلام اینکه هیچگاه به ترکیب بنزین تولید داخلی بنزن اضافه نمیشود، اظهار داشت: پس از فرآورش نفت خام در پالایشگاه ها، نفتا به عنوان بنزین پایه تولید میشود که در ترکیب نفتا به طور طبیعی ترکیبات آروماتیکی و بنزن وجود دارد.
وی با تاکید بر اینکه شهریور ماه امسال یک طرح جدید بنزینسازی در پالایشگاه نفت شازند راهاندازی میشود، تصریح کرد: با راهاندازی واحد ایزومریزاسیون این پالایشگاه علاوه بر افزایش عدد اکتان بنزین به 98، میزان درصد بنزن هم به کمتر از یک درصد کاهش مییابد.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه با راهاندازی نهایی این طرح روزانه 8 میلیون لیتر بنزین سوپر استاندارد یورو پنج اروپا تولید خواهد شد، اعلام کرد: همچنین در طرحهای توسعهای پالایشگاههای لاوان و آبادان هم تاکنون با راهاندازی پروژه ها امکان تولید بنزین سوپر به وجود آمده است.
به گفته مداح مروج با راه اندازی تمامی طرحهای جدید به ترتیب در پالایشگاه های نفت شازند بنزین با اکتان 98، بندرعباس بنزین اکتان 98، لاوان بنزین اکتان 93، تهران بنزین اکتان 87 تا 89، آبادان بنزین اکتان 93، اصفهان بنزین اکتان 98 و تبریز بنزین اکتان 98 فراهم می شود.
سرپرست مدیریت نظارت و هماهنگی بر تولید شرکت ملی پالایش و پخش نفتی با یادآوری اینکه بنزین با استاندارد یورو چهار و پنج اتحادیه اروپا یک بنزین زیست محیطی و به اصلاح پاک است، خاطر نشان کرد: هم اکنون بنزین ایران با دو عدد اکتان 87 و 90 در جایگاه ها عرضه می شود که با اجرای طرح های پالایشگاهی متوسط عدد اکتان بنزین داخلی هم افزایش قابل توجه ای می یابد.
بر این اساس، هدف از اجرای 10 طرح توسعه، بهینه سازی و بهبود کیفیت در پالایشگاه های موجود نفت کشور تولید سالانه نزدیک به 40 میلیون لیتر بنزین و 18 میلیون لیتر گازوئیل مراحل مختلف طراحی، ساخت و راه اندازی است.
برای بهره برداری از این تعداد پروژه نفتی در مجموع به حدود 13 میلیارد و 500 میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز است که با بهره برداری از آنها امکان عرضه بنزین و گازوئیل یورو پنج در سطح جایگاه های کشور فراهم می شود.
با بهره برداری کامل از این پروژه در مجموع ظرفیت تولید گاز مایع به بیش از 22 هزار بشکه، پروپیلن به 7.7 هزار بشکه، بنزین سوپر به 22 هزار بشکه، بنزین معمول 77 هزار بشکه، نفت سفید به 37 هزار بشکه، گازوئیل به 56 هزار بشکه، نفت کوره به 15 هزار بشکه و گوگرد به 700 تن در روز افزایش می یابد.
کد خبر 5573
نظر شما