پرشین خودرو: وزیر صنعت، معدن و تجارت معتقداست: حوزه مهم خودرو نیازمند تغییر نگاه و تغییر مدل ذهنی است.
به گزارش «پرشین خودرو»، مهدی غضنفری در مراسم پایانی هفتمین همایش بین المللی موتورهای درون سوز با قدردانی از تلاش های صورت گرفته، اظهارداشت: دراستاندارد مربوط به خودرو و موتور از کلماتی مانند یورو1 ،2 و یا هر استاندارد دیگری یاد می کنیم و در ذهن این واقعیت را شکل می دهد که استانداردها درحال رشد هستند و هرسال و یا هراز چند گاهی ممکن است استاندارهای جدید، برتر و بالاتر از استاندارد قبلی مطرح شود وخودروساز، موتورساز، گیربکس ساز و مونتاژگر باید قطعات و حتی دستگاه های آزمایشی را نسبت به آن را تغییر دهد، این را پذیرفته ایم و اینکه آیا در آن مسیر حرکت کردیم و به طور کامل به آن دست یافته ایم ؟ سخن دیگری است، اما این باور را داریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این جمله که اما در مورد مدیریت تولید ومدیریت پژوهش، نقش بخش خصوصی در تولید و پژوهش هم درحال تغییر است و کمتر مشاهده می شود به مثابه استاندارهای مربوط به موتور کار شده باشد، افزود: می خواهم بگوییم وقتی از موتور یورو 3 و 4 می نویسیم چه اتفاقی درتغییرات ساختار مدیریتی خودروساز و ساختار مدیریتی حوزه پژوهش رخ داده است .
تقسیم کار 10 سال پیش پاسخگو نیست
غضنفری سپس ادامه داد: نقش بازیگران حوزه کسب و کار شامل دولت، مصرف کنندگان، تولید کنندگان، متخصصان و محققان دایما درحال دگرگونی است، اما گاه احساس می شود که با همان تقسیم کار 10سال پیش می خواهیم فرایند را اداره کنیم، آنوقت نقصی درکارمان پدید می آید و باعث توقف محقق، تولید کننده، سرمایه گذار و یا یک مدیر اداری می شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با طرح این پرسش که اگر به عنوان مثال قرار باشد پلتفرم های جدیدی در خودروسازی طراحی کنیم و برروی آنها موتورها را نصب کنیم چه کسی باید این کار را به سامان برساند، ادامه داد: وزارتخانه جدید، خودروساز، یک سازمان تحقیقاتی مثل معاونت فناوری ریاست جمهوری یا بخش خصوصی ؟
وی تصریح کرد: در تقسیم کار، همه اینها می توانند پاسخ پرسش باشند اما کدام تقسیم کار اثرگذارتر، موفق تر است و پیگیرتر است؟ انگیزه دارد و می تواند بعدها از منافعش بهره ببرد.
غضنفری ادامه داد : ما درحال حاضر براساس درخواست این مرکز پژوهشی نیازمند نهایی کردن استراتژی تولید قوای محرکه واستراتژی تولید خودرو هستیم ولی پرسش اینجاست که این استراتژی را چه کسی باید تدوین و تبیین کند ؟ آیا باید جایی تصویب شود؟ آیا دولت مسئول تهیه استراتژی وپیاده سازی آن است؟ آیا در دنیا این نقش برعهده دولت ها است؟ در دنیا این نقش را چه کسی انجام می دهد؟ اینها همه پرسش هایی است که دراین مسیر مطرح می شود.
مدل ذهنی مبتنی بر افکار تولید دولتی، پاسخگو نیست
وی با اشاره به جایگاه بخش خصوصی در بازار عنوان کرد: این بخش با حرکت موثر خود در صحنه بازار به گونه ای ظاهر شده که استاندارد را یرند خود کرده، نام خود را در ذهن ها جای داده است، اما مدل ذهنی گذشته که مبتنی برافکار تولید دولتی، اقتصاد دولتی، تحقیقات دولتی، خرید و فروش دولتی، محقق دولتی، بودجه دولتی، کارخانه دولتی است، می گوید که کالایی را با علامت استاندارد دولتی خریداری کنید.
غضنفری ادامه داد: در رویکرد دولتی، وجود یک تولید به دولت وابسته است و این وابستگی از تحقیقات شروع می شود تا آزمایشگاه، خط مونتاژ، قطعه سازی وغیره را در برمی گیرد و تا جایی پیش می رود که حتی قانون ارتقاء کیفیت خودرو هم از دولت می خواهد تا کیفیت خودرو را افزایش دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت سپس گفت: گمان نمی کنم این مدل ذهنی متناسب با موتور یورو 4 باشد، این مدل ذهنی برای دهه های گذشته است و در دهه کنونی جوابگو نیست، در این روند پاسخگویی را بر دوش کسی گذاشته ایم که نباید پاسخگو باشد مسئولیت را از کسی می خواهیم که در این کار موفق نبوده است.
وی ادامه داد: ممکن است درمورد برخی کالاها از جمله اقلام استراتژیک و یا مشابه اینها نگاه متفاوتی داشته باشیم اما درحوزه تولید و تجارت چنین نگاهی جایز نیست وقتی بخش خصوصی با همه امکاناتش آماده است تا درهمه این حوزه ها حضور داشته باشد چرا به بخش دولتی فشار می آوریم که باید کارها را انجام دهد پس از آن هزینه ها بالا می رود.
وی در بیان جملات خود توضیح داد: دراین صورت حلقه هایمان به هم زنجیر نمی شود، یک تا دو حلقه این وسط نیست و برای رسیدن به هدف زنجیره را می کشیم اما می بینیم چهار تا حلقه پاره در دستمان قرار می گیرد، چون انگیزه لازم برای تبدیل شدن به زنجیره وجود ندارد بنابراین منافع مشترک شکل نمی گیرد.
حرکت در اتوبان خودکفایی
موتورهای درون سوز، موضوع دیگری بود که غضنفری به آن پرداخت و گفت: با کار خوبی که انجام شده یک مرحله در اتوبان خودکفایی به جلو رفتیم که هم به دلیل تکنولوژی وهم اشتغالزایی فوق العاده ارزشمند است.
وی افزود: دراین صورت تکنولوژی جدیدی داریم که به هم لحاظ محیط زیست و مصرف سوخت کمک کننده است وهم به دلیل خواسته های جدید ما منجر به تحقیقات جدید قطعه سازان می شود، آنها تحقیقات جدیدی خواهند داشت برخی تغییرات تجهیزات برروی دستگاه های تست انجام می دهند.
غضنفری ادامه داد: پس اگر بخواهیم این موتور روی خودرو قرار گیرد ما علاوه بر توسعه فناوری، اشتغالزایی را افزایش دادیم که این کار بزرگ است و جای قدردانی بسیاری دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان این جمله که اهمیت بومی سازی این تکنولوژی بر کسی پوشیده نیست و من به سهم خود قدردان هستم، اظهار داشت: از خودروسازان و ایدرو می خواهم تا برای نهایی شدن این مرحله کمک کنند به گونه ای که بر روی بستر موتور خودروجا خوش کند و به حفظ محیط زیست کمک کند ضمن اینکه این کار فقط برای کار ترابری نیست، تولید برق، کاربری صنعتی، قوای محرکه کشتی، یا کشنده های دیگر، خودروهای سنگین و نیمه سنگین می توانند از این تکنولوژی بهره های خود را برند اما مهمترین آن درخودرو است.
رتبه 12 ایران در تولید خودرو جهانی
وی در ادامه با استناد به آمارهای ایدرو به ارایه گزارشی از رتبه ایران در تولید خودرو گفت: ایران در تولید خودرو رتبه 12 جهانی را از آن خود کرده که این جایگاه در آسیا هفتم است.
غضنفری با اشاره براینکه دو درصد از کل تولید خودرو جهان متعلق به ایران است، افزود: دراین صنعت 650 هزار نفر شاغل هستند و 3.7 درصد ناخالص ملی متعلق به این حوزه است، این آمارها کاملا نشان می دهد که یکی از کاربردهای موتور در حوزه خودرو به عنوان یکی از صنایع مهم کشور است.
ضرورت تغییرنگاه و مدل ذهنی درباره خودرو
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه سخنان خود گفت: اما نکته مهم آن است که حوزه مهم خودرو نیازمند تغییر نگاه و تغییر مدل ذهنی است و به جز برخی کالاها همچون اقلام استراتژیک، در مورد سایر تولیدات خط کش، متر و معیار سنجشمان باید با حوزه اقتصاد سازگار باشد.
وی در توضیح مطلب خود با ذکر مثالی افزود: اگر در حوزه خودروسازی نتوانیم صادرکننده باشیم، به لحاظ مدل های اقتصادی تلاش خوبی را به انجام نمی رسانیم چون غایت تولید صادرات است و وقتی پا در بازارهای جهانی می گذاریم آنوقت درگیری های قیمت، رقابت، خدمات پس از فروش و کیفیت شروع می شود.
مدل های اقتصادی تولید و تجارت باید نهایی شود
وی تاکید کرد: تا مدل های اقتصادی تولید و تجارت را نهایی نکنیم، ممکن است هر تحقیقی دراین حوزه به هدف خود نرسد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: ممکن است یک دفعه بخواهیم موتورساز شویم، فوق العاده است اما یه وقت می خواهیم ازطریق تلاش های اقتصادی مان ارزآوری داشته باشیم، بازارهای جهانی را بدست آوریم، رقابت پذیر باشیم، این مدل فرق دارد، ابزارها، کارکردها و معیارهای آن تفاوت می کند.
استراتژی قوای محرکه و خودرو نهایی می شود
غضنفری در جمع بندی سخنان خود با تاکید براینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت همچون گذشته و بیش از گذشته از حوزه تحقیقات حمایت می کند و برآن است تا همه حلقه های مرتبط دراین امر را در کنار هم قرار دهد، گفت: نخستین جلسه مربوط به این موضوع را در وزارتخانه جدید خواهیم داشت و در دورجدید کارگروه فکر، موضوع استراتژی قوای محرکه و رقابت پذیری در حوزه خودرو را نهایی خواهیم کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: از سویی باید جایگاه بخش خصوصی، تشکل ها، توان و تلاش بخش خصوصی درهمه فعالیت ها مشخص و شفاف باشد، یک قاعده هم بیشتر ندارد هر کاری را که بخش خصوصی می تواند انجام دهد دولت وارد نشود اگرهمین قاعده تنها را بتوانیم در کل کارهایمان اجرایی و نهایی کنیم تحول ذهنی مورد نظر رخ خواهد داد.
مشارکت بخش خصوصی خارجی درحوزه تولیدات غیرراهبردی
از نظر غضنفری، درحوزه تولیدات صنعتی غیرراهبردی، می توان مشارکت سرمایه گذار بخش خصوصی خارجی را با حفظ منافع مشترک تسهیل کرد زیرا که برای ارزآوری، حضور در بازارهای جهانی و تولید انبوه در اندازه های بزرگ، بازار 70 میلیونی کشورمان مناسب نیست و نیازمند بازارهای بزرگ و مشارکت های بیشتر هستیم.
وی در پایان افزود: نیازمند مشارکت بیشتر و استفاده از مراکز متعدد تحقیق هستیم و باید ذهن ها را به این سمت پرواز دهیم که این نهاد نوپا و نه چندان نوپا چگونه می تواند درهم پیوندی با سایر توانمندی ها در گوشه کنار دنیا رشد جهشی داشته باشد یعنی همچنان که اقتصاد مبتنی بر دانش باشد، دانش هم باید بر پایه اقتصاد باشد و اگرنه کارمان کند پیش می رود.
کد خبر 7719
نظر شما