به گزارش«پرشین خودرو»، دانشمندان موفق به ساخت یک دستگاه جدید با سنسورهای بسیار حساس و چندکاره شدند که قادر به تشخیص دوپینگ در ورزشکاران است.
دانشمندان برای انجام چنین جستوجوهایی معمولا به ماده در حال آنالیز نور میتابانند. این روش که روش «طیف سنجی» نام دارد و شامل مطالعه نحوه تعامل نور با مقدار کمی از ماده مورد نظر میشود.
یکی از موثرترین روشهای طیف سنجی، طیفبینی فروسرخ است. دانشمندان از این روش برای تشخیص داروهای افزایش دهنده حرکت در نمونههای خون و ذرات کوچک مواد منفجره در هوا استفاده میکنند.
در حالی که روش طیف بینی فروسرخ در طی صد سال گذشته پیشرفت فوقالعاده داشته است اما دانشمندان هنوز به دنبال راهی برای بهبود بخشیدن به این فناوری هستند.
کیاکوئیک گان، استاد مهندسی برق در دانشگاه بوفالو، در این باره گفت: «این دستگاه نوری جدید توانایی تشخیص انواع نمونههای شیمیایی و بیولوژیکی را دارد».
این سنسور با نور مادون قرمز قسمت میانی طیف الکترومغناطیس کار میکند. این بخش از طیف در تکنولوژیهای کنترل از راه دور، دید در شب و چند برنامه کاربردی دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
این سنسور شامل دو لایه فلزی و یک عایق میانی میشود. دانشمندان با استفاده از یک روش ساختمانی به نام رسوب لایه اتمی موفق به ساخت این دستگاه شدند که فاصله میان دو لایه فلزی آن کمتر از پنج نانومتر است (قطر موی انسان 75000 نانومتر است).
این فاصلهها به سنسور اجازه میدهد که نور مادون قرمز را تا 81 درصد جذب کند؛ این درحالی است که دستگاههای مشابه تنها قادر به جذب سه درصد از نور مادون قرمز هستند.
این فرآیند به عنوان طیفبینی فروسرخ سطح افزایشی شناخته میشود. این سنسور که به عنوان بستری برای ماده در حال آنالیز استفاده میشود، حساسیت دستگاه را افزایش میدهد و باعث میشود که مولکولها صد تا هزار برابر بهتر از دستگاههای قبلی تشخیص داده شوند.
منبع: آنا
نظر شما