به گزارش پرشین خودرو به نقل از ایرنا، مهندس مسعود عتیقی گفت: سه شنبه سوم بهمن ساعت 20:30 دقیقه سیاره ناهید به اوج مداری خود نسبت به خورشید می رسد و 2 روز بعد(پنجشنبه ) ساعت 1:50 دقیقه بامداد ماه به وضعیت تربیع اول خواهد رسید. همچنین سیاره تیزپای تیر ساعت 14:30 دقیقه روز پنجشنبه 5بهمن به اوج مداری خود نسبت به خورشید می رسد.
وی ادامه داد: شنبه 7 بهمن ساعت 13:39 دقیقه ستاره چشم گاو (دبران) 0.7 درجه جنوب ماه قرار می گیرد اما با توجه به وضعیت روز در این ساعت، ستاره مذکور در بامداد شنبه در کمترین فاصله با ماه دیده می شود.
به گفته عتیقی سه شنبه 10 بهمن ساعت 13:24 دقیقه ماه به حضیض خورشیدی (کمترین فاصله با خورشید) رسیده و 358 هزار و 995 کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت و روز بعد چهارشنبه 11 بهمن شاهد زیباترین رویداد نجومی سال 96 خواهیم بود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ادامه داد: در بامداد چهارشنبه 11 بهمن خوشه کندوی عسل کمترین فاصله را با ماه کامل خواهد داشت و در شامگاه این روز ماه کامل در شرایطی طلوع می کند که با توجه به کمترین فاصله با زمین در وضعیت ابر ماه قرار دارد و ازآنجاکه این ابرماه دومین ماه بدر در ماه جاری میلادی (ژانویه ) است به آن ماه آبی اطلاق می شود؛ همچنین به دلیل گرفت کامل ماه در این روز و رنگ سرخ آن، با یک ابر ماه سرخ آبی مواجه می شویم.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اظهار کرد که ماه کامل 11 دی ماه در سایه زمین نیز قرار می گیرد و مردم ایران در این شب می توانند شاهد یک ماه گرفتگی کامل باشند.
وی با اشاره به اینکه این گرفت چهل و نهمین گرفت از 74 گرفت این دوره محسوب می شود ، گفت: گرفت کامل در این ماه گرفتگی یک ساعت و 16 دقیقه طول می کشد و با توجه به اینکه خورشید منبع نقطه ای نور نبوده و یک منبع نوری پراکنده به حساب می آید با تابش نور آن به زمین در پشت کره زمین دو مخروط یکی مخروط باز با عنوان نیم سایه و دیگری مخروط بسته تحت عنوان مخروط سایه ایجاد می شود که در گرفت کامل، ماه ناگزیر از عبور از درون هر دو مخروط است.
در ضمن با توجه به شکست نور در جو زمین و عبور طول موج قرمز نور خورشید، رنگ قرمز در مخروط سایه حضور داشته و با عبور ماه از درون سایه رنگ ماه در هنگام گرفت کامل متمایل به قرمز خواهد بود که به همین دلیل به آن ماه سرخ یا خونین نیز می گویند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به اینکه در شامگاه چهارشنبه 11 بهمن با سه واقعه همزمان ماه کامل، ابرماه و خسوف کلی روبرو می شویم، گفت: این سه پدیده را بسیاری از رصد گران نقاط جهان که در وضعیت شب قرار دارند از جمله مردم ایران می توانند مشاهده کنند.
عتیقی با اشاره به اینکه غربی ها به این رخداد 'ماه گرفتگی ابر ماه آبی' (super blue moon eclips) می گویند، گفت: جالب است بدانیم که برای ساکنان برخی از نقاط زمین بعد از گذشت یک و نیم قرن (150 سال ) این اولین ماه آبی است که در وضعیت خسوف قرار می گیرد این در حالی است که در روز 9 دی 1361 شمسی نیز ابر ماه دیگری در وضعیت خسوف قرار گرفت اما تنها برخی از ساکنان زمین قادر به مشاهده آن بودند؛ این پدیده در ایران نیز مشاهده نشد.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به اختلاف ساعت میان کشورهای جهان از آنجاییکه برخی شهرها در بامداد اول فوریه (12 بهمن) ماه کامل را مشاهده خواهند کرد بنابراین برای آنها این ماه کامل دومین ماه کامل در یک ماه میلادی محسوب نمی شود و نمی توانند به ان ماه آبی گفت؛ بطور مثال در ملبورن استرالیا این شرایط وجود خواهد داشت اما برای شرق استرالیا و آسیا، ابر ماه 11 بهمن دومین ماه کامل در ژانویه خواهد بود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با یادآوری اینکه در وضعیت ابرماه، کره ماه حداکثر 14 درصد بزرگتر و 30 درصد درخشانتر از شرایط دیگر ماه های بدر خواهد بود، گفت: در سال 1396 شمسی در سه ماه متوالی آذر ، دی و بهمن شاهد ابر ماه بودیم.
عتیقی افزود: همچنین در ساعت 22:16 دقیقه همین شب یعنی چهارشنبه 11 بهمن ماه به گره صعودی رسیده و بالای مدار زمین منتقل می شود. پنجشنبه 12 بهمن ساعت 21:54 دقیقه ستاره دل شیر 0.9 درجه جنوب ماه پس از بدر قرار می گیرد.
وی ادامه داد: چهارشنبه 18 بهمن ساعت 19:24 دقیقه ماه به وضعیت تربیع آخر می رسد و در ساعت 23:17 دقیقه این شب غول منظومه شمسی سیاره برجیس 4.3 درجه جنوب ماه است که با توجه به عدم حضور ماه در آسمان ایران در این ساعت بهتر است بامداد پنجشنبه 19 بهمن را برای مشاهده هم نشینی مه و مشتری انتخاب کرد.
به گفته عتیقی، جمعه 20 بهمن سیاره سرخ بهرام ساعت 8:42 دقیقه صبح 4.4 درجه جنوب ماه قرار دارد که با توجه به وضعیت روز در بامداد این تاریخ هم نشینی ما ه و بهرام قابل مشاهده است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: یکشنبه 22 بهمن ساعت 17:46 دقیقه این روز ماه به اوج مداری خود رسیده و 405 هزار و 701 کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت. همچنین در ساعت 18:16 دقیقه این روز سیاره کیو ان 2.5 درجه جنوب ماه قرار می گیرد که با توجه به عدم حضور ماه در آسمان کشور، بامداد دوشنبه 23 بهمن برای مشاهده این هم نشینی توصیه می شود.
عتیقی ادامه داد: ساعت 20:10 دقیقه دوشنبه 23 بهمن سیاره سرخ بهرام 5 درجه شمال ستاره سرخ رنگ دل کژدم (ابر غول قلب العقرب) قرار می گیرد و پنجشنبه 26 بهمن ساعت 41دقیقه بامداد ماه به گره نزولی رسیده و به پایین مدار زمین منتقل می شود.
عتیقی با اشاره به اینکه جمعه 27 بهمن ساعت 21 دقیقه بامداد خورشید گرفتگی جزئی رخ خواهد داد، گفت : این خورشید گرفتگی در ایران قابل مشاهده نیست و به وقت جهانی ساعت 20:51 پنجشنبه 26 بهمن رخ می دهد.
وی ادامه داد: در این روز یعنی جمعه 27 بهمن ساعت 35 دقیقه بامداد، ماه نو خواهد شد و چه بسا در مناطق جنوبی و جنوب غربی کشور امکان مشاهده هلال با تلسکوپ های قدرتمند فراهم باشد اما در صورت عدم رویت هلال در شامگاه جمعه 27 بهمن، این هلال در شامگاه شنبه 28 بهمن قطعا با چشم غیر مسلح در سراسر کشور مشاهده خواهد شد و روز یکشنبه 29 بهمن اول جمادی الثانی 1439خواهد بود.
به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، شنبه 28 بهمن ساعت 15:30 دقیقه سیاره تیزپای تیر به مقارنه بیرونی رسیده و در سمت دیگر خورشید نسبت به زمین قرار می گیرد و طی شب های قبل و بعد قابل مشاهده نخواهد بود.
نظر شما