به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، سال 1386( 2008میلادی ) سال مهمی بود زیرا در این سال به لطف توافقات صورت گرفته بین شرکت دایملر (مرسدس بنز) و گروه صنعتی ایران خودرو، تولید خودروهای مرسدس بنز در ایران محقق شد و پروژه مونتاژ خودروی سواری مرسدس بنز کلاس E با اتاق W211 کلید خورد.
اما این اتفاق مهم با تحریم صنعت خودرو نا تمام ماند و آلمانی ها ایران را ترک کردند. اما در سال 94 و بعد از توافقات هسته ای ایران و 1+5 همکاری با شرکت بنز دوباره آغاز شد و طی یک قرارداد برای 5 سال برنامه مشترک واردات و تولید در ایران تدوین شد.
این همکاری مشترک جدید می تواند فصل مهمی در روابط ایران و شرکت دایملر به حساب آید و شاید صنعت خودرو را نیز با تغییرات مثبتی رو به رو کند.
اهمیت بازار ایران برای صنایع مختلف از جمله خودرو، بر کسی پوشیده نیست و شاید به همین دلیل بعد از توافقات هسته ای هیچ مجموعه اقتصادی برای بازگشت به بازار ایران تعلل نکرد.
اما ستاره ایران چه برنامه هایی برای آینده کاری خود دارد و آیا چشم انداز پیش روی این شرکت روشن است؟ این ها سوالاتی است که از غلامرضا رزازی مدیرعامل این شرکت پرسیدیم و در قالب یک گفت وگو به شما تقدیم می کنیم.
*جناب آقای رزازی با تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید. به عنوان سوال اول کمی از حال و روز ستاره ایران در این روز ها بفرمایید.
شرکت ستاره ایران نماینده رسمی فروش و خدمات پس از فروش محصولات سواری بنز در کشور است. ما بعد از یک دوره که به دلیل تحریم ها همکاری با دایملر نداشتیم، از سال 94 با انعقاد یک قرارداد جدید 5 ساله، مجددا همکاری خود را از سر گرفتیم.
*قرارداد جدید بر روی کدام فعالیت های مشترک تاکید دارد؟
در قرارداد ما برای فروش 11 مدل خودروی سواری بنز در ایران توافق کردیم که متناسب با نیاز بازار ایران وارد خواهند شد. البته ما وظیفه ارائه خدمات پس از فروش به خودروهای بنز را نیز داریم که در حال حاضر در نمایندگی مرکزی تهران و 10 نماینده در استان های دیگر به مشتریان ارائه می شود.
تا پایان سال 97 تعداد تعمیرگاه های ما به 2 برابر افزایش پیدا خواهد کرد و تقریبا در تمام مراکز استان، ما حضور خواهیم داشت.
*آیا دایملر برای تاسیس نمایندگی های جدید در کشور تعامل و نظارت خواهد داشت؟
صد در صد تمام نمایندگی های ستاره ایران با استانداردهای شرکت مادر ساخته و تجهیز می شوند و این شرکت به دلیل اینکه کیفیت خدمات به برندش را بسیار ضروری می داند بر تمام این مراحل نظارت می کند.
*برنامه فروش ستاره ایران با توجه به قوانین جدید وارداتی کشور، تغییر خواهد کرد؟
تا قبل از مقررات جدید، مدل های محبوب سری C و E قرار بود به کشور وارد شوند و در سبد فروش ما قرار بگیرند اما با شرایط جدید باید روی مدل های ارزان تر بنز برای واردات کار کنیم که البته کمی در آپشن های این خودروها که احتمالا از سری A و B و CLA نیز است باید تجدید نظر شود تا به قیمت اعلام شده برای واردات نزدیک باشد.
*صحبت از تولید در سایت موجود در ایران نیز به میان آمده است. کمی در این مورد توضیح دهید.
در قرارداد همکاری جدید برنامه برای تولید مدل های منتخب بنز در ایران وجود داشت که با توجه به وجود سایت قدیمی تولید سری C و E قرار بر این شد که با کمی سرمایه گذاری جدید تولید را از سال 97 کلید بزنیم اما حالا با اتفاقات اخیر باید برای تولید سری C و E در داخل با قیمتی کمتر از بازار جهانی برنامه ریزی شود و این اتفاق کار تولید را کمی به تعویق خواهد انداخت اما به هر حال ما بنز را در ایران با قیمتی پایین تر از قیمت وارداتی یعنی حداقل 20 درصد ارزان تر، تولید می کنیم.
*بحث داخلی سازی قطعات در قراردادهای جدید بسیار مد ظر قرار گرفته و می توان گفت از شروط اصلی تولید در داخل است. قطعه سازان ما توان تولید قطعات بنز را دارند؟
همه چیز به اقتصادی بودن تیراژ تولید بستگی دارد. قطعه ساز باید برای تولید محصولات با کیفیت بنز سرمایه گذاری های جدید انجام دهد و این مهم باید توجیه اقتصادی داشته باشد. یعنی اگر تیراژ تولید کم باشد، برای قطعه ساز صرف نمی کند که چنین سرمایه گذاری بزرگی را انجام دهد. در مرحله بعدی باید از خود دایملر نیز برای توانمند سازی قطعه ساز ایرانی کمک گرفته شود تا قطعه ساز ایرانی از زنجیره تامین شرکت مادر نیز استفاده کند. تجربه شخصی من این است که قطعه سازان ایرانی تا به امروز توانسته اند برای برندهای خوب اروپا نیز تولید کنند که نمونه آن رنو است. اما این اتفاق به یک تیراژ حداقل 5000 دستگاه نیاز دارد تا قطعه ساز ایرانی نیز وارد گود شود.
*کدام قطعات بنز می تواند برای شروع در دستور کار قرار بگیرد؟
در حال حاضر قطعات تزئینی و داخلی که نیاز به سرماه یگذاری سنگین ندارد بهترین پیشنهاد برای شروع همکاری است. اگر روی همین حوزه ها فعالیت شود 40 درصد داخلی سازی بنز پوشش داده می شود.
*آماری از بنز سواران ایرانی دارید؟
یک آمار 40 هزار دستگاهی وجود دارد که البته دقیق نیست اما یک آمار دقیق برای 10 سال گذشته عنوان می کند که 10 هزار دستگاه بنز وارد ایران شده است. در زمانی که در داخل کشور نیز بنز تولید می شد 3500 دستگاه روانه بازار شده است و صد در صد بنز سواران دیگری نیز از قدیم در ایران حضور دارند که مابرای خدمت رسانی به همه آنها آماده ایم.
*کیفیت بنزهای تولیدی در سایت ایران را بررسی کرده اید؟
بله ما بازخوردهای خوبی از خریداران این 3500 دستگاه دریافت کردیم که نشان از کیفیت بالای محصول تولید شده در داخل دارد.
یادمان باشد که تولید در ایران با نظارت مهندسان شرکت مادر انجام می شود.
*رقبای سایت تولید بنز در ایران کدام کشورها هستند؟
ما در منطقه برای تولید سواری بنزهیچ رقیبی نداریم و در بخش خودروهای تجاری تنها ترکیه حضور دارد. البته در هند، چین، ویتنام و تایلند بنز تولید می شود که اثری بر روی حوزه ما نخواهد داشت. در حال حاضر خاورمیانه و کشورهای استقلال یافته شوروی می توانند بازار خوبی برای صادرات باشند که نیاز به برنامه ریزی دراز مدت دارد.
*به عنوان آخرین سئوال کدام مزیت ایران برای جذب برندها موثر است؟
ایران یک بازار بزرگ داخلی و میلیونی دارد که منحصر به فرد است و در اطراف نیز بازار دست به نقدی وجود دارد و می توان از ایران به عنوان هاب تولید خودرو و صادرات برای این بازارها استفاده کرد. ما کشوری هستیم که امکان توسعه بازار و توسعه کار در داخل را داریم و این یک مزیت بسیار خوب برای سرمایه گذار خارجی است.
بازار ایران جذابیت بسیاری برای شرکت ها دارد. ما بازار بهتری نسبت به کشورهای منطقه داریم اما این مهم را طرف های ما باید بدانند که چهارچوب های همکاری با ایران باید همیشه مشخص و روشن باشد و مشخص کنیم که در 5 یا 10 سال همکاری قرار است از کجا به کجا برسیم.
بنز 70 سال در بازار ایران حضور داشته است پس به خوبی شرایط را می داند. مردم به برند بنز اعتماد دارند و به خوبی ورود محصولات این برند به بازار را دنبال می کنند.
نظر شما