به گزارش پرشین خودرو ، ورید یک رگ خونی است که خون کم اکسیژن را از بدن به سمت قلب حمل می کند. وجود هموگلوبین فاقد اکسیژن در خون ورید آن را تیره می کند. وریدها بخشی از سیستم گردش خون هستند که خون را به قلب باز می گردانند. در مقابل، شریان رگی است که خون اکسیژن دار از قلب را به کل بدن حمل می کند.
بیماری وریدی به هر گونه بیماری گفته می شود که منجر به اختلال در ورید ها می شوند. یکی از این اختلالات وریدهای واریسی است.
ورید های واریسی می توانند به خصوص در موقع ایستادن برای مدت زمان طولانی باعث درد و تورم در پاها شوند و یا فرد را در معرض خطر ابتلا به لخته شدن خون قرار دهند.
بیماری واریس چیست؟
واریس باعث می شود خون در وریدها شناور و یا انباشته گردد که به این حالت گرفتگی پا یا سکون می گویند. واریس پا اغلب با رگهای واریسی که پیچیده خورده هستند (رگ های بزرگی نزدیک به سطح پوست) همراه است. آنها می توانند تقریبا در هر نقطه رخ دهند، اما اغلب در پاها ایجاد می شوند.
انواع وریدهای واریسی
۱. ورید های واریسی سافنوس بزرگ
۲. ورید های واریسی سافنوس کوچک
۳. ورید های واریسی نوع شبکه ای
۴. وریدهای واریسی ناحیه ی تناسلی
۵. ورید های واریسی نوع رتیکولار و نوع وب (ورید عنکبوت)
علت واریس پا چیست؟
رگ ها خون را از همه اعضای بدن به قلب بازمی گردانند. برای رسیدن به قلب، خون نیاز دارد تا از رگهای پا به سمت بالا جریان یابد. ماهیچه های ساق پا و عضلات پا نیاز به انقاض دارند تا در هر مرحله فشاری به رگ ها وارد آورده و خون را به سمت بالا هل دهند. برای نگه داشتن جریان خون و جلوگیری از برگشت آن به سمت عقب، رگ ها حاوی دریچه های یک طرفه می باشند.
علت واریس پا در واقع آسیب دیدن همین دریچه هاست که اجازه می دهد تا خون به سمت عقب نشت کند. آسیب دریچه ممکن است در نتیجه پیری، نشستن و یا ایستادن بیش از حد و یا ترکیبی از پیری و کاهش تحرک رخ دهد. وقتی رگ ها و دریچه ها به نقطه ای از تضعیف شدگی می رسند که برای خون، جریان یافتن به سمت قلب دشوار گردد؛ در نتیجه فشار خون برای مدت زمان طولانی تری در رگ ها باقی مانده و منجر به واریس می شود.
واریس پا اغلب به عنوان یک نتیجه از ایجاد لخته خون در رگ های عمیق پاها که به عنوان ترومبوز ورید عمقی (DVT) می باشد، رخ می دهد که گاهی به آن سندرم بعد ترومبوز نیز می گویند. واریس همچنین از تومورهای لگن و ناهنجاری های عروقی ناشی می شود. البته گاهی اوقات به دلایل ناشناخته نیز اتفاق می افتد. نارسایی دریچه در وریدهای پا، خون را برخلاف گرانش زمین نگه میدارد که منجر به حرکات کند خون از رگ ها شده و تورم پاها را به دنبال دارد.
علائم و نشانه های واریس پا چیست؟
شدت واریس پا همراه با پیچیدگی های درمان، پیشرفت بیماری را افزایش می دهد. علایم واریس پا عبارتند از:
– تورم در پایین پاها و مچ پا، به خصوص بعد از دوره های طولانی ایستادن
– درد یا خستگی در پاها
– رگهای واریسی جدید
– براق دیده شدن پوست پاها
– پوسته پوسته شدن و یا خارش پوست درساق پاها یا پا
– زخم استاز Stasis (یا زخم استاز وریدی)
– احساس سنگینی در پاها به ویژه پس از ورزش و یا در شب
– سفت شدن چربی زیر پوست بالای مچ پا و در نتیجه چروک شدن پوست
– تلانژکتازیا در پای آسیب دیده (ورید عنکبوتی)
اگر واریس پا درمان نشود، فشار و تورم تا ریزترین عروق خونی در پاها (مویرگ ها) افزایش می یابد و باعث ترکیدگی آنها می گردد. هنگامی که این اتفاق می افتد، پوست پوشاننده، رنگ قرمز مایل به قهوه ای به خود می گیرد و اگر تحت ضربه و یا خراشیده شدن قرار گیرد، بسیار حساس به شکسته شدن می شود.
درنهایت ترکیدگی مویرگ می تواند باعث التهاب بافت محلی و آسیب بافت داخلی شود. در بدترین حالت منجر به زخم هایی می گردد که همان زخم های باز بر روی سطح پوست هستند. این زخم استاز وریدی می توانند به سختی، درمان و یا عفونی شوند. زمانی که عفونت کنترل نشود، می تواند به بافت های اطراف پخش شود؛ به این حالت بیماری سلولیت گویند.
برای تشخیص واریس پا چه می کنند؟
برای تشخیص واریس پا پزشکتان شرح حال کامل و معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. در معاینه فیزیکی، پزشک با دقت پاهای شما را بررسی خواهد کرد. تستی به نام سونوگرافی عروقی یا دوبلکس ممکن است برای بررسی گردش خون در پاها مورد استفاده قرار گیرد. در طول سونوگرافی عروق، یک مبدل (دستگاه کوچک دستی) بر روی پوست روی ورید برای بررسی آن قرار می گیرد.
مبدل امواج صوتی را به رگ های شما ساطع می کند. این امواج صوتی ثبت شده و یک تصویر از عروق ایجاد می کنند که بر روی مانیتور به نمایش در می آید.
درمان خانگی واریس پا چیست؟
۱- درمان واریس پا با سرکه سیب
سرکه سیب یک درمان فوق العاده برای وریدهای واریسی است. این محصول پاک کننده ی طبیعی بدن است. همچنین گردش خون را بهبود می بخشد. سرکه ی سیب سرخ نشده را روی پوست بر روی ورید های واریسی بریزید و به آرامی ماساژ دهید. هر روز قبل از خواب و صبح پس از بیدار شدن این کار را انجام دهید. چند ماه این کار را تکرار کنید تا اندازه ورید های واریسی را کاهش دهید.
دو قاشق چای خوری سرکه سیب را به یک لیوان آب اضافه کنید و آن را بنوشید. این مخلوط را دو بار در روز برای حداقل یک ماه مصرف کنید تا نتایج آن در درمان وریدهای واریسی را مشاهده کنید.
۲- درمان واریس پا با روغن زیتون
افزایش گردش خون در درمان ورید های واریسی ضروری است. ماساژ با روغن زیتون می تواند به افزایش گردش خون کمک کند و در نتیجه باعث کاهش درد و التهاب شود.
روغن زیتونمقادیری از روغن زیتون و روغن ویتامین E را با هم مخلوط و کمی آن را گرم کنید. با روغن گرم چند دقیقه ای ورید های واریسی را ماساژ دهید. این کار را دو بار در روز برای یک یا دو ماه انجام دهید.
۳- درمان واریس پا با سیر
سیر یک گیاه عالی برای کاهش التهاب و علائم وریدهای واریسی است. همچنین به دفع سموم مضر از عروق خونی و بهبود گردش خون نیز کمک می کند. برای کاهش درد پا سیر را ۶ تکه کنید و آنها را در یک شیشه ی تمیز بگذارید. عصاره ی سه پرتقال را بگیرید و به همراه دو قاشق غذاخوری روغن زیتون به آن اضافه کنید.
بگذارید تا این مخلوط به مدت ۱۲ ساعت بماند. سپس شیشه را تکان دهید و چند قطره بر روی انگشتان بریزید. ورید های واریسی را با یک حرکت دایره ای به مدت ۱۵ دقیقه ماساژ دهید. آن ناحیه را با یک پارچه بپوشانید و یک شب بگذارید بماند. این کار را تا چندین ماه تکرار کنید. فراموش نکنید که سیر تازه را در رژیم غذایی خود نیز قرار دهید.
۴- درمان واریس پا با جعفری
جعفری غنی از ویتامین C، یک آنتی اکسیدان قوی است که باعث تولید کلاژن می شود و به بازسازی سلول ها کمک می کند. این سبزی حاوی روتن است که نقش مهمی در تقویت مویرگ ها ایفا می کند و از این رو در کاهش علائم ورید های واریسی بسیار مفید است.
چند عدد جعفری تازه ی خرد شده را در یک فنجان آب به مدت پنج دقیقه بجوشانید. سپس آن را خنک کنید و محلول را فشار دهید. چند قطره روغن گل همیشه بهار را به آب آن اضافه کنید. محلول را در یخچال قرار دهید تا چند دقیقه بمانید. با استفاده از یک پنبه، محلول را در ناحیه ی آسیب دیده اعمال کنید. برای مشاهده ی نتایج مثبت، چند ماه کار را انجام دهید. علاوه بر این سعی کنید تا آنجا که می توانید در رژیم غذایی خود جعفری خام بخورید.
۵- درمان واریس پا با فلفل هندی
فلفل هندی یک معجزه در درمان وریدهای واریسی است. به عنوان یک منبع غنی از ویتامین C و بیوفلاوونویدها، گردش خون را افزایش می دهد و درد وریدهای متورم را کاهش می دهد.
یک قاشق چای خوری پودر فلفل هندی را به یک فنجان آب گرم اضافه کنید و آن را خوب مخلوط کنید. این مخلوط را سه بار در روز به مدت یک یا دو ماه مصرف کنید.
۶- درمان واریس پا با گیاه کوله خاس
گیاه کوله خاس برای کاهش درد و ناراحتی ورید های واریسی بسیار مفید است. این گیاه شامل ترکیبات شناخته شده به عنوان روسوژنین است که به کاهش التهاب کمک می کند و رگ ها به علت فعالیت ضد التهابی و ضد الاستاز خود تحریک می کند.
سه بار در روز ۱۰۰ میلی گرم مکمل این گیاه را مصرف کنید که از ریشه ها و دانه های این گیاه ساخته شده است. مکمل این گیاه دارای ویتامین B و C همراه با کلسیم، کروم، منیزیم، منگنز، پتاسیم، سلنیوم، سیلیکون و روی است. این مواد مغذی سبب تقویت و کاهش التهاب در رگها و همچنین بهبود جریان خون در پاها می شود.
توجه: افراد مبتلا به فشار خون بالا یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات نباید این گیاه را بدون مشورت با پزشک مصرف کنند.
۷- درمان اریس پا با عنبر سائل
عنبر سائل یک گیاه بسیار موثر برای تقویت عروق خونی است و از این رو می تواند علائم وریدهای واریسی را کاهش دهد. حاوی اسید گالیک و اسانس های مختلف است که می تواند به کاهش تورم و همچنین درد کمک کند. یک دستمال را با عنبر سائل بشویید و آن را در ناحیه ی آسیب دیده قرار دهید. این کار را دو یا سه بار در روز به مدت یک یا دو ماه انجام دهید.
وان را با آب پر کنید و ۱۰ تا ۲۰ قطره عنبر سائل در آن بریزید. پاهای خود را حداقل ۱۵ دقیقه در آن قرار دهید. سپس پاها را با آب تمیز بشویید و آنها را خشک کنید. یک یا دو بار در روز این درمان را دنبال کنید.
۸- درمان واریس پا با دانه های شاه بلوط هندی
قرن هاست که از دانه های شاه بلوط هندی برای درمان وریدهای واریسی استفاده می کنند. دانه های شاه بلوط هنوی دارای خواص ضد التهاب و ضد تورم هستند که می توانند به طور موفقیت آمیز گردش در ورید ها را افزایش دهند و به نوبه ی خود باعث کاهش وریدهای واریسی می شوند.
دانه ی شاه بلوط دارای ترکیباتی به نام اژیین است که اسیدهای چرب اشباع شده را تقویت می کند و مانع آزاد شدن آنزیم هایی می شود که باعث آسیب به دیواره های مویرگی می شود.
شما می توانید ژل دانه ی شاه بلوط هندی را در بازار خریداری کنید. دو بار در روز به صورت ژل خارجی در ناحیه آسیب دیده استفاده کنید. هنگامی که به طور منظم استفاده شود، می تواند به طور قابل توجهی درد پا و تورم را کاهش دهد.
همچنین می توانید از مکمل های شاه بلوط هندی استفاده کنید. شایع ترین دوز مصرفی ۳۰۰ میلی گرم دو بار در روز است. تبصره: زنان باردار یا شیرده نباید از این درمان استفاده کنند.
۱۰- درمان واریس پا با برگ انگور
برگ های انگور حاوی فلاونوئیدها هستند که به حفظ سلامتی رگ ها کمک می کند. برگ های انگور همچنین دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدان و مرطوب کنندگی هستند که برای درمان ورید واریسی بسیار مفید هستند.
یک فنجان برگ انگور را در چهار فنجان آب به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشانید. چند دقیقه صبر کنید تا خنک شود. آن را در یک سطل بریزید و پای خود را ۵ دقیقه در آن خیس کنید. سپس پای خود را در یک سطل دیگر پر از آب سرد برای ۱۰ ثانیه قرار دهید.
این کار را سه یا چهار بار پشت سر هم انجام دهید تا محلول خنک شود. پس از آن پا را در جهت رو به بالا با روغن کرچک ماساژ دهید. با قرار دادن پاهای خود در یک موقعیت عالی برای چند دقیقه به درمان پایان دهید.
۱۰- درمان واریس پا با گل همیشه بهار
گل همیشه بهار یک گل زیبا و غنی از فلاونوئیدها و ویتامین C است که باعث تولید کلاژن و کمک به تعمیر و بازسازی سلول می شود. همچنین به بهبود گردش خون کمک می کند، در نتیجه به کاهش علائم وریدهای واریسی کمک می کند.
یک فنجان گلبرگ آن را در چهار فنجان آب با مدت پنج دقیقه بجوشانید. یک پارچه را در محلول خیس کنید و پارچه را در ناحیه ی آسیب دیده قرار دهید و تا زمانی که کاملا خنک شود ادامه دهید. چندین بار در روز چندین بار تکرار کنید تا بهبودی را متوجه شوید.
شما همچنین می توانید گلبرگ های تازه ی آن را بخورید.
درمان وریدهای واریسی
اگر بیمار علائم و یا ناراحتی نداشته باشد درمان واریس پا ضروری نیست. با این حال، اگر علائمی وجود دارد، درمان وریدهای وارسی برای کاهش درد یا ناراحتی مورد نیاز می باشد.
# مراقبت از واریس پا و بهبود آن در خانه
برای بهبود درد و رفع وریدهای واریسی می توان در خانه اقداماتی از جمله انجام ورزش، کاهش وزن، بالا بردن پاها و اجتناب از ایستادن یا نشستن طولانی مدت را انجام داد.
# کرم ضد واریس پا
بسیاری از درمان های طبیعی واریس پا نیز وجود دارد. معمولا به صورت کرم های موضعی و نرم کننده ها می باشند که می توانند درد وریدهای واریسی را تسکین دهند و حتی گاهی بهبود بخشند. اگر به دنبال بهترین کرم واریس پا هستید می توانید با از طریق پرسش از دکتر با پزشک مشورت کنید.
# جوراب واریس پا
جوراب واریس به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می کند و گردش خون را بهبود می بخشند.
# عمل جراحی وریدهای واریسی
اگر وریدهای واریسی بزرگ باشند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند که معمولا تحت بیهوشی انجام می شود. در بیشتر موارد، بیمار همان روز مرخص می شود.
# درمان واریس با اسکلروتراپی
در این روش یک ماده ی شیمیایی به ورید های واریسی کوچک و متوسط تزریق می شود که آنها را می سوزاند. چند هفته بعد، آنها محو می شوند.
# درمان واریس پا با لیزر
درمان لیزری واریس پا اغلب برای بستن ورید های کوچکتر و همچنین ورید های عنکبوتی استفاده می شود.
# درمان لیزیک داخل وریدی
یک کاتتر به همراه یک لیزر کوچک از طریق کاتتر وارد می شود و در بالای ورید هدف قرار می گیرد و باعث گرم شدن ورید و بسته شدن آن می شود.
با کمک یک اسکن اولتراسوند، پزشک، لیزر را در کل ورید اعمال می کند و به تدریج آن را می سوزاند و تمام آن را آب بندی می کند. این روش تحت بی حسی موضعی انجام می شود. ممکن است منجر به آسیب عصبی شود که معمولا کوتاه است.
عوارض واریس پا چیست؟
هر شرایطی که جریان خون طبیعی را تضعیف کند، خطر ایجاد عوارض را دارد. با این حال، در اکثر موارد، واریس هیچ عارضه ای ندارد. اگر عارضه ای رخ دهد، ممکن است به صورت خونریزی و یا لخته شدن خون در ورید پا خود را نشان دهد.
یکی از عوارض واریس، نارسایی مزمن وریدی است که در آن پوست، اکسیژن، مواد مغذی و مواد زائد را با خون به درستی مبادله نمی کند زیرا جریان خون ضعیف است. نارسایی مزمن وریدی ناشی از وریدهای واریسی نیست، اما این دو به شدت به هم وابسته هستند.
واریس پا در دوران بارداری
زنان در دوران بارداری بیشتر مستعد ورید های واریسی هستند. زنان باردار خون بیشتری در بدن دارند که فشاری اضافه بر روی سیستم گردش خون وارد می کند.
علاوه بر این، تغییر در سطوح هورمون ها می تواند منجر به شل شدن دیواره های ورید های خونی شود. هر دو عامل خطر ابتلا به ورید های واریسی را افزایش می دهند.
همانطور که رحم رشد می کند، فشار بیشتری روی ورید ها در ناحیه لگن مادر وارد می شود. در اکثر موارد، واریس پس از دوران بارداری از بین می رود. برای اطلاعات بیشتر مقاله چند راه ساده برای درمان واریس در دوران بارداری را حتما بخوانید.
نظر شما