به گزارش پرشین خودرو، همانطور که میدانید صنعت طراحی و ساخت وسایل نقلیه فراز و نشیبهای متفاوتی را پشت سر گذاشته است؛ اما شاید هیچچیز مانند جنگها و توسعه صنایع نظامی موجب پیشرفت این صنعت نشده است.
طراحان و مهندسان صنعتی فعال در حوزه خودرو و ساخت وسایل نقلیه موتوری، همیشه به دنبال اتومبیلهایی چندکاربردی بودهاند و جنگها و بوجود آمدن منابع مالی جدید در صنایع کاربردی، فرصت خوبی بوده تا طراحان فعال در این حوزه اقدام به اجرای کانسپتهای کاربردی خود کنند؛ یکی از معروفترین کانسپتهای اجرا شده، وسایل نقلیه آمفیبیوس ( Amphibious Vehicles ) هستند.
اگر بخواهیم برای آمفیبیوسها واژهای در زبان فارسی بیابیم، قطعا به مشکل خواهیم خورد ولی میتوانیم آنها را به خودروهای آبی-خاکی ترجمه کنیم.
خودرو آمفیبیوس اولین بار در سال 1770 طراحی و تولید شد؛ اما به دلیل وضعیت اقتصادی آن زمان تا سال 1787 تولید و ساخت آن زمان برد. اولین آمفیبیوس میتوانست یک دریاچه به طول 450 متر را بپیماید و بدون مشکل از آن خارج شود و بر روی زمین خاکی نیز حرکت کند.
اولین آمفیبیوسها دارای یک فرم قایقی شکل بودند که زیر آنها چرخ قرار داشت و زمانی که وارد آب میشدند، افراد با بهرهگیری از نیروهای مکانیکی قلاب، چرخها را به بالا میکشیدند. آمفیبیوسها در ابتدا دارای دو موتور بودند، یکی برای خشکی و دیگر برای حرکت بر روی آب؛ از همین رو وزن بسیار سنگینی داشتند که همین موضوع باعث شده بود هدایت آنها بسیار کار دشواری به حساب بیاید. نسل بعدی خودروهای آمفیبیوس در سال 1805 طراحی شد که به هاورکرافت هم مشهور هستند.
البته بسیاری هاورکرافت را یک نوع آمفیبیوس نمیدانند زیرا این خودروها فاقد مکانیزم چرخ هستند و از فشار هوا برای حرکت استفاده میکنند. هاورکرافتها را میتوان اولین نسل آمفیبیوسها دانست که توانستند در زمینههای مختلف کارایی داشته باشند؛ این امر باعث شد هاورکرافتها توسعه یابند و به بخشی جدا نشدنی از ارتشهای بزرگ دنیا تبدیل شوند.
البته به دلیل آنکه هزینه تولید هاورکرافتها بسیار بالا است، امروزه تقریبا به صورت محدود تولید میشوند و نسل جدیدتر آمفیبیوسها جایشان را پر کرده است. به طور کلی آمفیبیوسهای جدید به دو دسته تفریحی و نظامی تقسیم میشوند. ارتشهای مختلف در سراسر دنیا از فناوریهای متفاوتی در آمفیبیوسهای خود استفاده کردهاند؛ برخی آنها موتورهای بادی دارند و برخی دیگر از پیشرانههای مشابه قایقها برای حرکت بر روی آب استفاده میکنند.
حتی نسلهای جدید تولید شده، قادرند زیر آب نیز حرکت کنند که این موضوع میتواند موجب ایجاد پسوندهای جدیدی برای کلمه آمفیبیوس باشد. اما اگر بخواهیم آمفیبیوسهای تفریحی را بررسی کنیم، قطعا به انواع مختلفی بر خواهیم خورد. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته جهان افراد میتوانند با بهرهگیری از کیتها و وسایل این حوزه، خودرو یا هر وسیله نقلیهای که دارند را به یک آمفیبیوس تبدیل کنند و این موضوع باعث شده است آمفیبیوسها در بخش تفریحی از فرم و شکلهای متفاوتی بهرهمند باشند.
موضوعی که قابل مشاهده است این میباشد که آمفیبیوسها هیچ گاه از صنعت خودروسازی جدا نشدهاند، شاید نقششان کمرنگ شده باشد؛ اما میتوان نقش آنها را در آینده صنعت خودروسازی و همچنین صنایع نظامی در نظر گرفت.
نظر شما