به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، برخی از کارشناسان بر این عقیده هستند که اگر به جای افزایش تعداد خودروسازان دولتی و شبه دولتی و چند قسمت کردن ظرفیت بازار خودرو در بین ایشان، تنها یک خودروساز ملی با در دست داشتن کل امکانات و ظرفیت های ممکن داشتیم، شاید بسیاری از مشکلات این روزهای صنعت خودرو کشور وجود نداشت.
به طور واضح تر به این نکته اشاره می کنند که اگر به جای اینکه ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو و ده ها خودروسازی کوچک دیگر را در یک شرکت و مجموعه با تعداد محدودی مدل تولیدی می داشتیم برنامه ریزی های منسجمی برای صنعت خودرو تدوین و اجرایی می شد زیرا تصمیم گیری برای یک مجموعه تولیدی بسیار آسان تر از حل و فصل موضوعات چند قطب خودروسازی است.
امیر حسین کاکائی استاد دانشگاه و کارشناس صنعت خودرو، در گفت وگو با خبرنگار پرشین خودرو، در خصوص این پیشنهاد و نگاه کارشناسان به کاهش قطب های خودرویی گفت: بنده با این نگاه غریبه نیستم و باید عرض کنم که این نظر من هم هست که اگر همه توان کشور را در یک مجموعه هزینه می کردیم نتیجه بهتری به دست می آمد.
وی ادامه داد: می توانستیم از لحاظ طراحی و فن آوری یک شرکت را با تمام قوا تجهیز کنیم تا شرکت مذکور تولیدات خود را با تیراژی مناسب به بازار عرضه کند؛ در اینصورت شرایط کاملا با چیزی که امروز با آن روبه رو هستیم فرق می کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: یکی از مشکلات صنعت خودرو و قطعه سازی ما گران تمام شدن تولید قطعه به دلیل تیراژ کم هر قطعه هست که این مهم در تیراژهای بالای یک میلیون مرتفع می شود یعنی اگر کارخانه خودروسازی ما به جای تولید 10 محصول با تیراژهای 100 هزار دستگاهی تنها 2 تا 3 مدل با تیراژ یک میلیون دستگاهی تولید می کرد؛ هم قطعه ساز می توانست تولیدی ارزان به بازار و خودروساز عرضه کند و هم خودروساز ایرانی می توانست بسیار بهتر بر روی عملکرد و کیفیت خودروهای مورد نظر خود تمرکز کند.
وی با انتقاد از تیراژ پایین برخی خودروهای تولیدی در ایران خودرو و سایپا گفت: متاسفانه هیچکدام از این دو شرکت در حال حاضر یک میلیون دستگاه خودرو تولید نمی کنند اما به جای آن مدل های مختلفی از خودرو را با تیراژ های کم در ساختار خود دارند.
این کارشناس صنعت خودرو افزود: وقتی خودروسازی نمی تواند از یک محصول خود سالانه 1 میلیون دستگاه تولید و روانه بازار کند، چگونه می خواهد از فناوری های جدید بهره برده و هزینه های خود را کاهش دهد.
ایجاد قطب سوم خودروسازی خنده دار است
وی با اشاره به برخی اظهار نظرهای سال های اخیر در مورد ضرورت ایجاد قطب های جدید در صنعت خودرو گفت: وقتی هنوز دو قطب خودروی ما برای تولید سالانه یک میلیون دستگاه خودرو مشکل دارند، قطب سوم ایجاد کنیم که چه بشود؟ قرار است همین سهم فعلی را هم کاهش دهیم؟
کاکائی تصریح کرد: به جد عرض می کنم که بازار داخلی ایران ظرفیت خودروساز جدید را ندارد و ظرفیت فروش خودرو در داخل نیز بیش از چیزی که در حال حاضر به بازار وارد می شود نخواهد بود بنابراین؛ همین دو قطب فعلی هم زیادی هستند و قطب سوم تنها موجب ورشکستگی صنعت خودرو می شود.
وی اظهار داشت: کل بازار ایران با حساب خودروهای فرسوده سالانه یک میلیون و 800 هزار دستگاه خودرو نیاز دارد حالا شما فکر کنید یک قطب سومی هم ایجاد شد و ما که برای تولید یک میلیون دستگاه در هر دو خودروساز مشکل داریم و هزینه های این مجموعه ها در نمی آید باید سهم هر قطب را 600 هزار خودرو در سال قرار دهیم. نتیجه اینکه هر سه قطب ورشکست می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت تاکید کرد: در حال حاضر 90 درصد بازار خودرو در دست دو قطب ایرانی است اما این دو، تنها 700 هزار دستگاه تولید دارند یعنی تیراژ هر مدل خودروی ایشان بین 100 تا 120 هزار دستگاه است که یک تیراژ غیر اقتصادی است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یک زمانی می گفتیم که 3 قطب داشته باشیم تا در فضای رقابتی فعالیت کنند اما سوال من این است اگر قطب سومی وارد شود، رقابتی به وجود می آید و البته جواب خیر است و اینکه مطمئن باشید با این کار، دو قطب اول را از بین خواهیم برد.
نظر شما