پرشین خودرو: روز گذشته خبرگزاری ایلنا به نقل از رئیس اتحادیه جایگاه داران از هجوم مردم به جایگاه های بنزین برای فروش سهمیه بنزین های 100 تومانی خبر داد.
به گزارش «پرشین خودرو»، بیژن حاج محمدرضا، رئیس اتحادیه جایگاه داران در خصوص ابطال سهمیه بنزین 100 تومانی، با انتقاد از اطلاع ندادن دولت به جایگاه داران برای چنین تصمیمی گفت: اگر ما زمانی كه دولت تصمیم به چنین كاری می گرفت در جریان بودیم به طور قطع مطالبی را برای بهتر اجرا شدن این طرح ارائه می كردیم.
وی معتقد است كه دولت نباید از طریق رسانه ها به جایگاه داران اطلاع می داد كه چنین مهلتی برای استفاده از بنزین های 100 تومانی به مصرف كنندگان داده شده چرا كه باید با برگزاری جلساتی از نظرات اتحادیه جایگاه داران نیز استفاده می كرد.
به گفته وی بعد از اعلام دولت مبنی بر مهلت استفاده از سهمیه بنزین 100 تومانی، افراد بسیاری به جایگاه ها مراجعه كردند و در نهایت صف های طولانی دریافت بنزین را ایجاد كرده اند كه در برخی موارد مصرف كنندگان برای فروش این سهمیه به كاركنان جایگاه ها اقدام می كردند كه كنترل آنها بسیار سخت بود.
حاج محمدرضا تاكید كرد: پیش از این دولت قول داده بود كه سهمیه های بنزین 100 تومانی همیشه قابل استفاده خواهد بود اما به یك باره تصمیم خود را تغییر داد چنانچه تا 500 درصد به فروش روزانه جایگاه داران اضافه شد.
وی با بیان اینكه پیش از اعلام مهلت استفاده از بنزین های 100 تومانی، فروش روزانه جایگاه ها بین 250 تا 1500 لیتر بود گفت: در حال حاضر فروش بنزین در جایگاه ها به 5 هزار روز روز رسیده كه هر چقدر به مهلت نهایی استفاده از این میزان بنزین نزدیك می شویم، ازدحام در صف های دریافت بنزین بیشتر می شود.
وی با اشاره به اینكه میزان بنزین های 100 تومانی به 80 میلیون لیتر كاهش یافته است، تصریح كرد: این مهلت استفاده از بنزین های 100 تومانی برای كسانی كه خارج از كشور هستند و در حال حاضر امكان استفاده از آن را ندارند، مشكل ایجاد می كند.
در این بین «خبرآنلاین» نیز گفتگویی با مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در مورد این موضوع داشت كه در ادامه می یاد. در این گفتگو به برخی ابهامات پاسخ داده شده و از تصمیم تبدیل بنزین 100 تومانی به 2 لیتر 400 تومانی دفاع شده است. متن این مصاحبه در ادامه می آید.
آقای سالاری قرار بود کسانی که بنزین کمتری مصرف می کنند تشویق شوند. در صورتی که در حال حاضر کاربران ما معتقدند نه تنها این سیاست تشویقی اجرایی نشده بلکه سهمیه 100 تومانی آنها نیز حذف می شود. چرا چنین تصمیمی گرفته شد؟
به نظر بنده تبدیل بنزین 100 تومانی به 2 لیتر 400 تومانی خودش یک نوع سیاست تشویقی است.
چطور چنین چیزی امکان دارد.شما بنزین 100 تومانی را به دولیتر 400 تومانی تبدیل می کنید که تقریبا هر لیتر بنزین نسبت به 100 تومان گذشته، حدود 300 تومان گرانتر در می آید؟
شما اینگونه نباید حساب کنید. زمانی که ما بنزین 100 تومانی در کارت ها شارژ می کردیم نرخ پایه بنزین آزاد 400 تومان بوده اما الان 700 تومان است در واقع این میزان سهمیه مثل سپرده ای بوده که به قیمت روز حساب شده و سپرده گذاران سرمایه خود را به ارزش روز دریافت می کنند. ضمن اینکه زمانی که ما سهمیه سوخت 100 تومانی را ارائه کرده ایم بنزین آزاد 400 تومان بوده است.اما در حال حاضر بنزین آزاد 700 تومان است. آن زمان فاصله بنزین 100 تومانی با بنزین آزاد 300 تومان بوده و الان نیز ما سعی داریم به ازای هر لیتر بنزین 100 تومانی دو لیتر بنزین 400 تومانی بدهیم که همان فاصله را با قیمت بنزین آزاد فعلی دارد. ضمن اینکه ما به جای تبدیل یک لیتر 100 تومانی به 400 تومانی سیاست تشویقی را لحاظ کردیم و به ازای یک لیتر دو لیتر به مصرف کننده بر می گردانیم.
برخی از کاربران خبرآنلاین گلایه دارند که چرا مدت زمان مصرف این 100 لیتر را تا پایان خردادماه تعیین نکرده اید و مصرف کنندگان برای مصرف این 100 لیتر مدتی کوتاه (تا پایان اردیبهشت) مهلت دارند؟
به هرحال ما برای آنکه حقوق مصرف کنندگان رعایت شود به نرخ روز بازار تبدیل را انجام دادیم. ضمن آنکه از زمان اعلام تا کنون از 72 میلیون لیتر بنزین 100 تومانی اعلام شده تا کنون تنها 55 میلیون لیتر باقی مانده و پیش بینی ما این است که تا پایان این ماه این رقم بسیار کمتر از این رقم ها خواهد شد.
آقای مهندس کارت هایی هم وجود دارد که مدت ها از سوخت آنها استفاده نشده باشد؟
بله دقیقا؛ یک سری از کارت ها هستند که آخرین سوخت گیری آنها به 16 ماه پیش بر می گردد و همینطور بنزین 100 تومانی و ذخیره 400 تومانی آنها شارژ شده است. بنابراین صاحبان چنین کارت هایی که اکثرا کارت های موقت افراد است که به دلایلی خریداری کردند و از آن مصرف نمی کنند تا آخر اردیبهشت ماه مهلت دارند تا از کارت خود حتی برای یکبار استفاده کنند تا سهمیه آنها به ازای هر لیتر 100 تومانی به دو لیتر 400 تومانی تبدیل شود در غیر اینصورت سهمیه 100 تومانی آنها در روز اول خردادماه ،حذف خواهد شد.
اگر شخصی مثلا در خارج از ایران باشد و نتواند از سهمیه خود در مدت تعیین شده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از سوخت 100 تومانی خود استفاده کند، در اینصورت سهمیه آنها هم حذف می شود؟
به هرحال هر کارت اعتباری یک مدت اعتباری دارد. دولت هم برای اینکه سیاست تشویقی را ادامه دهد بر چنین طرحی تاکید کرده که اگر کسی مصرف نکرده و صرفه جویی کرده است احساس نکند که سیاست تشویقی وجود ندارد. ما هم از نرخ پایه بنزین برای تعیین این روش استفاده کرده ایم که به نظرم بهترین اقدام بوده است.
درحال حاضر روزانه چند میلیون لیتر بنزین تولید می شود؟
ما در حال حاضر روزانه 49 تا 52 میلیون لیتر بنزین تولید می کنیم که قطعا تا پایان سال ابن رقم به 59 تا 60 میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
آقای سالاری براساس آمارهای اوپک در خصوص صادرات فراورده های نفتی کشورهای عضو در سال 2010، میزان صادرات فراورده های نقتی ایران حدود 58 تا 59 میلیون لیتر بوده اما آمار شما از صادرات فراورده در سال 90،43 میلیون لیتر است. این بدین معنی است که ما کاهش صادرات فرآورده در سال 90،داشتیم؟
اینطور نمی شود محاسبه کرد. چرا که اوپک در خصوص سال میلادی حرف می زنید و ما آمار سال شمسی را می دهیم. بنابراین نمی شود چنین شکلی به نتیجه رسید. ضمن اینکه ما در سال گذشته انواع صادرات فرآورده را گسترش داده ایم و برای اولین بار موفق شده ایم نفت و گاز صادر کنیم. کاری که در گذشته به هیچ وجه سابقه نداشته است. بهتر است شما در این شرایط آمار صادرات فراورده را به تفکیک نوع آن ارزیابی کنید.
سال گذشته با چه نوع فرآورده هایی را صادر کردیم؟
ما در سال گذشته برای اولین بار بنزین پایه،گاز مایع و نفت سفید صادر کردیم.
یعنی در سال های ماقبل آن ما هیچگاه این فراورده ها را صادر نکرده بودیم؟
عمدتا تمام صادرات فرآورده ما به صادرات نفت کوره بر می گشته است. برای همین است که می گویم اینگونه نمی شود نسبت به آمار صادرات قضاوت کرد. چون مثلا ما نفت کوره را در داخل مصرف می کنیم و مازاد آن را صادر می کنیم برهمین اساس ما هر سال 15 هزار تن به کارخانه های قیرسازی داخلی نفت کوره تخصیص می دادیم اما سال گذشته برای اولین بار این رقم به 28 تا 30 هزار تن افزایش یافت. یا مثلا هرساله ما 7 هزار تن روغن به بخش خصوصی داخلی تخصیص می دهیم سال گذشته به 11 هزار تن رسید. تمام این مسایل هم تاثیرمستقیمی بر روی صادرات دارد.
در سال گذشته روزانه چند میلیون لیتر نفت گاز صادرکردیم؟
ما در سال گذشته روزانه 2 میلیون و 400 هزار بشکه نفت گازو 2 تا 3 میلیون لیتر نفتا صادر کردیم.همچنین ما در سال 90، روزانه 6 میلیون بانکرینگ داشتیم. برهمین اساس روی هم رفته ما سال گذشته یک میلیارد و 600 میلیون لیتر نفتا،8 دهم میلیارد لیتر نفت گاز،15 صدم میلیارد نفت سفید و سوخت جت صادر کرده ایم. روی هم رفته چیزی حدود 2.5میلیارد لیتر فراورده در سال گذشته صادر شده است.
آقای مهندس نفت کوره را فقط شما صادر می کنید؟
خیر بخشی از نفت کوره هم توسط امور بین الملل شرکت ملی نفت صادر می شود.
درآمد صادرات این فراورده ها به خرانه می رود؟
بله تمام درآمد ناشی از فروش فراورده مستقیما به خزانه واریز می شود.
چه میزان نفت کوره در سال گذشته صادر شده است؟
حدود 10 تا 11 میلیارد لیتر نفت کوره صادر کرده ایم.
ظاهرا در بانکرینگ سوخت فجیره رقیب سرسختی برای ما محسوب می شود؟
نه اینطور نیست. ما 5 مایل تا آبراه بین المللی فاصله داریم اما فجیره تا آبراه بین المللی 125 مایل فاصله دارد. بنابراین کشتی ها ترجیح می دهند در فاصله ای کوتاهتر به مقصد برسند تا راه را طولانی تر کنند.
در حال حاضر درآمد ما از بانکرینگ سوخت چقدر است؟
حدود سال گذشته بین 7 تا 8 میلیارد دلار ما از این بخش درآمد زایی کرده ایم. به طور کلی درآمد سال گذشته ما از محل صادرات فرآورده های نفتی و بانکرینگ در جمع 10 میلیارد دلار بوده است.
کد خبر 11197
نظر شما