پرشین خودرو: پرداخت ارز دولتی که چندی پیش در 10 گروه کالایی طبقهبندی شد، براساس آخرین خبرها تنها دو دسته اول این گروه کالایی میتوانند از ارز هزار و 226 تومانی استفاده کنند و مابقی کالاها در صورت لزوم در اولویت پرداخت تسهیلات قرار خواهند گرفت. در این دو دسته، دارو و تجهیزات پزشکی و مواد غذایی گنجانده شده است.
به گزارش «پرشین خودرو»، حال در این میان خودرو و قطعات خودرو که در دستههای چهارم و پنجم دیده شدهاند حائز اولویت برای دریافت ارز مرجع نیستند.از این رو روز گذشته خودروسازان نسبت به این موضوع گلایه کردند و اظهار داشتند که پرداخت ارز مرجع برای حوزه تولید باید در اولویت قرار گیرد.
البته وزیر صنعت، معدن و تجارت به خودروسازان وعده داده است که بزودی قطعات خودرو نیز در اولویت پرداخت ارز دولتی قرار میگیرد تا این بخش دچار مشکل نشود، چرا که ارز آزاد باعث افزایش قیمت خودروها خواهد شد.
همچنین آرمان خالقی عضو کارگروه حمایت از تولید درباره پرداخت ارز دولتی برای قطعات خودرو این گونه اظهار داشت که قطعات و مواد اولیه خودرو جزو نیازهای وارداتی است و باید این بخشها در اولویت پرداخت تسهیلات قرار گیرند.بدین جهت برای آن که قطعات خودرو با قیمتهای بالا به دست خودروسازان نرسد پرداخت ارز هزار و 226 تومانی ضروری است.
به نوشته ایران، وی یادآور شد: بخش تولید نباید از شمول ارز مرجع خارج شود زیرا در آینده اشتغالزایی و ارزش افزوده کشور تحتالشعاع قرار میگیرد و صنعت لطمه خواهد خورد.
وی با بیان اینکه با تصویب استفاده دو دسته گروه کالایی از ارز دولتی، واردکنندگان قطعات خودرو باید از ارزهای حاصل از صادرات استفاده کنند، متذکر شد: در شرایطی که تولید خودرو 36 درصد کاهش یافته و این بخش با کمبود سرمایه در گردش مواجه شده است، پرداخت ارز باید در اولویت قرار گیرد.
پرداخت 2 هزار میلیارد تومان ضروری است
عضو کارگروه حمایت از تولید خاطرنشان کرد: برای آن که تبعات منفی تحریم مهار شود دولت با جدیت باید از بخش تولید حمایت کند، در این راستا پرداخت 2 هزار میلیارد تومان میتواند تسهیل کننده شرایط تولید خودرو باشد.
وی گفت: خودروسازان بهدلیل کمبود نقدینگی مجبور به کاهش تولید شدهاند و این اتفاق از توجیه اقتصادی تولید میکاهد لذا با اتخاذ تدابیر جدید امکان جلوگیری از افت تولید وجود دارد.
خالقی تصریح کرد: قرار است طرحی در مجلس در مورد نحوه تخصیص ارز دولتی به بخشهای مختلف تنظیم شود تا از این طریــــق کالاهای غیر ضروری از دریافت ارز دولتی خارج شوند.
نباید قطعات خودرو از دریافت ارز مرجع نادیده گرفته شود
وی پیشنهاد داد میزان مصرف مردم (خرید خودرو) مشخص شود و براساس آن پرداخت ارز مرجع در دستور کار قرار گیرد.از آنجا که بانک مرکزی اعلام کرد، ارز کافی وجود دارد این بخش نباید از پرداخت ارز مرجع منع شود.
وی درباره پرداخت 2 هزار میلیارد تومان به صنعت خودرو توضیح داد: یکی دیگر از موضوعاتی که میتوان در شرایط فعلی پیگیری کرد، اختصاص 2 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی به خودروسازان است.این پرداخت که به صورت مسکن برای خودروسازان خواهد بود میتواند جان تازهای را به تولیدکنندگان خودرو بدهد و آنها با پرداخت بدهی خود به قطعهسازان سفارشات جدید تأمین قطعه را بدهند و به واسطه آن قطعهسازان میتوانند مواد اولیه مورد نیاز خود را از خارج خریداری کنند.
همچنین خودروسازان امکان اصلاح ساختار پیدا کرده و پس از آن مجدداً با ایجاد منابع جدید صنعت خودرو رشد خواهند کرد.
سعی بر تأمین ارز 10 گروه کالایی
در این راستا کیومرث فتحالله کرمانشاهی معاون کل سازمان توسعه تجارت درباره پرداخت ارز دولتی به بخش تولید گفت: تأمین ارز مرجع برای اولویت یک و دوم در اولویتبندی دهگانه تأمین ارز در دستور کار جدی قرار گرفته است و چنانچه سیستم بانکی بتواند ارز بیشتری را تأمین کند، اولویتهای 3، 4 و 5 هم ارز مرجع میگیرند.
وی درباره اینکه بانکها به تجار و فعالان اقتصادی گفتند که اولویت 3، 4 و 5 تا اطلاع ثانوی ارز مرجع نمیگیرند، گفت: این اولویتها حذف نشدهاند، اما تأمین ارز 1226 تومانی برای کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و مواد اولیه کارخانجات، در اولویت قرار دارد.
وی با اشاره به مصوبه 24 میلیارد دلاری دولت برای تأمین ارز مرجع به منظور واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه کارخانجات تصریح کرد: هماکنون به صراحت به سیستم بانکی اعلام شده است که در مرحله اول تأمین ارز مرجع، ارجحیت با اولویتهای 1 و 2 است و چنانچه بانکها بتوانند مشکل نقل و انتقالات ارزی را حل و فصل کنند، اولویتهای بعدی نیز میتوانند ارز 1226 تومانی دریافت کنند.
به گفته کرمانشاهی، با توجه به اینکه کالاهای اساسی کشور در اولویت تأمین قرار دارند، منطقی نیست وقتی ارز مرجع باید به واردات آنها اختصاص یابد تا نیاز کشور تأمین شود، همین ارز به اولویتهایی اختصاص یابد که میتوانند از ارز حاصل از صادرات نیز استفاده کنند.
وی اظهار داشت: اولویت بندی دهگانه میزان ارجحیت کالاها و مواد اولیه در تأمین ارز 1226 تومانی را نشان میدهد بنابراین هرچقدر که سیستم بانکی بتواند در تدارک ارز مرجع، موفقتر عمل کند، اولویتهای بعدی نیز ارز مرجع میگیرند؛ در غیر این صورت اولویت با کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی و مواد اولیه ضروری برخی کارخانجات است.
کرمانشاهی اعلام کرد: واردات در مقابل صادرات ممنوع نیست بلکه تسهیل شده است، چراکه ثبت سفارش گزینهای داشته که اظهارنامه را باید ارائه میدادند، اما هماکنون این موضوع لازم نیست؛ به این معنا که هر فردی که صادرات کالا انجام میدهد، میتواند از تمامی کالاها به کشور وارد کند، در این میان اگر کالای وارداتی کالای اساسی باشد ارز مرجع میگیرد، در غیر این صورت باید از ارز حاصل از صادرات استفاده کند.
خودروسازان باید ارز مرجع بگیرند
نجار قائم مقام مدیرعامل ایرانخودرو نیز درباره عدم پرداخت ارز مرجع برای واردات قطعات خودرو گفت: از روز پنجشنبه دو دسته (دارو و مواد غذایی) از گروههای کالاهایی که میتوانند ارز مرجع بگیرند مشخص شد.
اما در بین اولویتها بخش قطعات منفصله خودرو نیست لذا واردکنندگان این بخش مجبورند با دلار آزاد، قطعات و مواد اولیه مورد نیاز خودروهای داخلی را وارد کنند.
بطور قطع چنین اتفاقی ثبات بازار خودرو را خواهد گرفت و قیمتها نوسان خواهد داشت و از آنجا که خودروسازان نقدینگی مناسبی ندارند نمیتوانند با چنین شرایطی به تعهدات خود عمل کنند.وی یادآور شد: زمانیکه قیمت قطعات خودرو ثبات نداشته باشد، قطعاً قیمت خودروهای نهایی نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
نجار درباره ادامه همکاری با برند پژو نیز اظهار داشت: زمانی که جنرالموتورز قصد داشت به صورت نقدی 7 درصد از سهام پژو را خریداری کند شرط کرد که همکاری پژو با ایران و زمان آن با هماهنگی جنرالموتورز باشد به همین علت همکاریها دچار مشکل شده است.
وی افزود: عدم همکاری پژو با ایران برای آن مجموعه مشکلات متعددی را ایجاد کرده است.
جالب آنکه شرکت پژو فرانسه با اشاره ضمنی به زیان خود از تحریمها علیه ایران تصریح کرده است تحت تأثیر این تحریمها فروش سیکیدی این شرکت در نیمه نخست 2012 با کاهش 31.1 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به 143 هزار دستگاه رسید.
شرکت فرانسوی پژو سیتروئن در گزارش عملکرد خود در نیمه نخست 2012 به کاهش شدید فروش خود در اثر تحریمها علیه ایران اذعان کرد.این گزارش افزود: تحریمهای فزاینده علیه ایران تأمین مالی فروش واحدهای سیکیدی به مقصد ایران را غیرممکن ساخت که در نتیجه این شرکت فروش چنین واحدهایی به ایران در نیمه نخست سال 2012 و در راستای مقررات بینالمللی را متوقف کرد.
قائم مقام مدیرعامل ایرانخودرو درباره پرداخت هزار میلیارد تومان به این مجموعه گفت: با پرداخت این پول شرایط تولید بهبود خواهد یافت و میتوان بخشی از بدهیها به قطعهسازان را جبران کرد.
گروه خودروسازی سایپا هم که این روزها کاهش تولید را تجربه میکند بشدت نسبت به پرداخت هزار میلیارد تومان نظر مثبتی دارد و اظهار داشتند سایپا به قطعهسازان بدهی زیادی دارد و همین امر سبب شده قطعهسازان نتوانند برای خرید مواد اولیه اقدام کنند به همین علت پرداخت هزار میلیارد تومان میتواند چرخ سایپا را بچرخاند.
کد خبر 13516
نظر شما