پرشین خودرو: مشکلات خودروسازان ایرانی هر روز شکل تازه به خود می گیرد از کاهش تولید گرفته تا افزیش قیمت محصولاتشان برای جبران نقدینگی.
به گزارش «پرشین خودرو»، چند ماه گذشته خودروسازهای داخلی از کمبود نقدینگی و کم شدن تسهیلات بانکی گله دارند و علت اصلی کاهش تولید خود را این موضوع می دانند. حال با وجود اینکه خودروسازان ایرانی خودروهای خود را پیش فروش می کنند چرا باید مشکل نقدینگی داشته باشند. حتی با وجود پیش فروش خودرو، همواره آن را با تاخیر بیش از یک ماه در اختیار خریداران قرار می دهند. اما آیا واقعا خودروسازان مشکل نقدینگی دارند؟
در همین ارتباط چندی پیش محمد سلیمانی وزیر سابق ارتباطات و فنآوری و عضو فعلی كمیسیون صنایع و معادن مجلس نهم گفت: قطع پرداخت تسهیلات بانكی اولین بهانه خودروسازان برای كاهش تولید خودرو است و خودروسازان میگویند تسهیلات بانكی پرداختی به صنعت خودروسازی از سال گذشته قطع شده است و بدین ترتیب چنین نتیجهگیری میكنند كه چون تسهیلات هزار میلیارد تومان بانكی پرداخت نشده است بنابراین برخی خطوط تولید باید متوقف شود.
اما از یك سو قیمت خودرو در ایران نسبت به سایر كشورها بالاست و همیشه متقاضی خرید خودرو وجود دارد، از سوی دیگر خودروسازان قبل از تحویل خودرو به مشتریان، پول آن را تمام و كمال دریافت میكنند این دو مسئله ظرفیت بالقوه و بالفعل نقدینگی در حساب خودروسازان است پس سوال اینجاست كه چه عاملی موجب وابستگی شدید صنعت خودروسازی كشور به تسهیلات بانكی است؟ چرا واحدهای صنعتی در این سطح و با قدمت چند دهه ساله این چنین به تسهیلات بانكی وابسته اند كه اگر قطع شود یك باره تولید خودرو چند ده درصد كاهش مییابد؟
این عضو كمیسیون صنایع و معادن مجلس، خواستار ارائه پاسخ قانعكنندهای از سوی خودروسازان كشور در این زمینه شد و افزود: افكار عمومی وابستگی شدید به تسهیلات بانكی را به راحتی نمیپذیرد، مردم بر این باورند وقتی پول خودرو را چند ماه قبل از تحویل به حساب سایپا یا ایرانخودرو واریز كرده و خودروهای ثبتنامی و حتی خودروهای فروش فوری را با تاخیر زمانی بیش از 45 روز تحویل میگیرند، چطور میشود كه این دو شركت بزرگ باز به تسهیلات بانكی وابستگی شدید دارند؟ تاكید میكنم درخواست هزار میلیارد تومانی تسهیلات بانكی از سوی خودروسازان، غیرطبیعی است.
این اظهار نظر وزیر سابق با مشاهده تجربی مردم نیز تطابق دارد و خریداران محصولات ایران خودرو و سایپا همواره از تاخیر این دو خودروساز بزرگ در تحویل خودروهایشان گلایه مندند.
از سویی دیگر خودروسازان داخلی یکی از دیگر از دلایل کاهش تولید خود را افزایش هزینه ها عنوان می کنند. اما اگر کیفیت خودروهای داخلی نیز همانند خودروهای خارجی بود و هر ساله نیز به کیفیت آنها افزوده می شد این افزایش هزینه ها منطقی بود اما متاسفانه در ایران کیفیت خودروها نسبت به سال قبل بهتر نشده و در برخی موارد کاهش کیفیت نیز داشته اند. بنابراین باز هم هیچ توجیهی برای کاهش تولید و یا افزایش قیمت ها برای مردم قابل قبول نیست.
نکته مهتر، مشکلات ناشی از افزایش قیمت خودروهای داخلی است چرا که در این صورت علاوه بر مردم، خودروسازان نیز در نهایت متحمل ضرر می شوند. افزایش قیمت از یک سو سبب کاهش تقاضا می شود و از سوی دیگر مصرف کنندگان را به خرید خودروهای وارداتی ترغیب می کند و قاعدتا ترجیح می دهند با همان پول یک خودرو خارجی خریداری کنند که از لحاظ کیفیت، امکانات و امنیت به مراتب بهتر از خودروهای تولیدی داخل است.
انحصار درصنعت خودرو سرانجام به ضرر خودروسازان تمام شد
هشدارهای کارشناسان در چند سال گذشته نسبت به انحصار در صنعت خودروسازی در نهایت به وقوع پیوست و در نهایت به ضرر خودروسازان تمام شد. انحصار تولید خودرو سبب شده است که هیچ کدام از خودروسازان برای تغییر و تحول در نوع خودروهای تولیدی خود تمایل و اشتیاقی نداشته باشند چرا که به بازار اطمینان داشتند و به این نتیجه رسیده بودند که مصرف کنندگان چاره ای جزء خرید از آنها ندارند.
به همین دلیل هیچ گاه به دنبال افزایش کیفیت و ارتقا سطح ایمنی و امکانات خودروها نبودند. اما گویا مردم نیز دیگر به هر قیمتی حاضر نیستند سوار بر خودروهایی شوند که از جنبه های گوناگون بی کیفیت هستند.
کارشناسان معتقدند صنایع خودروسازی كشور پس از چند دهه فعالیت باید به گونهای عمل میكردند كه اكنون به جای وابستگی به تسهیلات بانكی خود چند بانك میداشتند و به سایر صنایع و مشتریانشان تسهیلات پرداخت میكردند.
با ادامه این روند مشخص می شود که ساختار مدیریتی و اجرایی صنعت خودروسازی كشور معیوب است و چالشهای صنعت خودروسازی به خوبی نشان میدهد زیربناهای این صنعت نیاز به ترمیم و اصلاح اساسی دارد.
به گزارش دانشجو، کارشناسان تغییر نگاه مدیران صنعت خودروسازی را یك ضرورت و عامل شكوفایی محصولات خودرویی كشور می دانند و معتقدند اگر دید مدیران خودرویی كشور به استفاده از فناوریهای دانشگاهی و پژوهشی تغییر كند، صنعت خودروسازی كشور هم خوب خواهد فروخت و هم در بازارهای رقابتی بینالملل نیز موفق خواهد شد.
کد خبر 13606
نظر شما