پرشین خودرو: بازار خودروهایی وارداتی همیشه در سال های اخیر چالش های خاص خود را داشته است.
تعرفه واردات و ثبت سفارش از جمله موضوعاتی بوده و هست که در سطح کلان و خرد بر این عرصه سایه سنگین خود را حفظ کرده است.
اکنون نیز پس از سال ها کشمکش صاحب نظران با مسوولان و سیاستگذاران پولی و ارزی کشور، بالاخره بانک مرکزی در اقدامی ناگهانی نرخ ارز را به میزان 10 تا 12 درصد افزایش داد تا اوضاع تجارت برای همه بخش ها از جمله واردات خودرو که سهم عمده ای در تراز تجاری کشور و درآمد دولت به دلیل تعرفه بالا و 90 درصدی خود دارد به گونه ای دیگر رقم بخورد.
هر چند این اتفاق، ناگهانی از سوی محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی اعلام شد، اما افزایش نرخ ارز در بازار از ابتدای سال شکل غیر رسمی به خود گرفته بود. اقدام بانک مرکزی تنها به آن جنبه رسمی بخشید تا همه دستگاه ها و بخش های اقتصادی کشور نیز به طور رسمی با شرایط جدیدی در مبادلات تجاری خود با خارج از کشور مواجه شوند.
تثبیت نرخ ارز اقدامی است برای مقابله با تورم و بی ارزش شدن پول ملی که چند سالی هست در کشور با مدیریت بانک مرکزی اعمال می شود. هر چند در این بخش همواره بین کارشناسان و صاحب نظران بر سر تثبیت یا ثابت نگه داشتن نرخ ارز دو دستگی وجود داشته اما سنگینی استدلال ها به سود افزایش آن بوده است.
تاثیر افزایش نرخ ارز بر صادرات یک کالا، آن کالا را در بازارهای بین المللی ارزان تر و رقابتی می کند در حالیکه همان کالا را در صورت واردات، با قیمتی گرانتر از قبل می توان خرید.
ذکر دلایل تثبیت نرخ ارز نیز از حوصله این مطلب خارج است و تنها به این نکته اکتفا می شود که عمده دلیل آن کالاهای سرمایه ای و مواد اولیه ای بود که خوراک فعالیت بسیاری از کارخانجات و بنگاه های تولیدی را تشکیل می داد.
اکنون که نرخ ارز تا 12 درصد افزایش یافته واردات خودرو چه تغییری خواهد کرد؟ آینده این بازار پرحاشیه به کجا منتهی می شود؟
در گفت وگویی که با کارشناسان حوزه خودرو داشتیم همگی بر این نکته تاکید کردند که گرانی وارداتی ها جز لاینفک نرخ جدید ارز است اما اینکه چه میزان بر قیمت ها اضافه می شود هنوز به طور قطع و یقین مشخص نیست.
این عدم قطعیت موجب شده واردکنندگان و عرضه کنندگان این خودروها نیز در این روزها موقتا دست از خرید و فروش این خودروها بکشند تا ابهامات برطرف شود.
ابهاماتی که ممکن است تقاضای ثابت این خودروها را با قیمت های سرسام آور و خارج از قاعده مواجه کند.
خودروهای وارداتی همواره تقاضایی نسبتا ثابت برای خود داشته و دارند چرا که هستند مشتریانی که حاضرند حتی تا 2.5 برابر قیمت جهانی نیز برای یک خودرو بپردازند، اما اگر حتی این عرضه نصفه و نیمه نیز با تنش مواجه شود چه اتفاقی در آشفته بازار وارداتی ها پیش خواهد آمد؟
خودرویی 20 هزار دلاری را باید با احتساب تعرفه 90 درصدی و نرخ ارز یک هزار و 170 تومانی باید در گمرک 44 میلیون و 460 هزار تومان خرید و البته این پایان راه نیست بلکه به آن هم علاوه بر این ضرب و تقسیم ها باید عوارض گمرکی، مالیات بر ارزش افزوده، هزینه شماره گذاری، حمل و نقل و ... را هم افزود.
در صورتی که اگر نرخ ارز همان میزان قبلی بود، قیمت با احتساب تعرفه و دلار یک هزار و 50 تومانی 39 میلیون و 900 هزار تومان در می آید. این تفاوت قیمت پنج میلیون تومانی را به سایر خودروهای وارداتی نیز اضافه کنید.
حال با افزایش حداقل پنج میلیون تومانی قیمت هر دستگاه خودرو وارداتی مشتریان این خودروها و واردکنندگان با چالش های جدید و جدی مواجه شده اند به طوریکه به گفته یکی از وارد کنندگان تا تعیین تکلیف نهایی در این زمینه هر گونه خرید و فروش متوقف و وارد فاز جدید از رکود شده است.
این در حالی است که یخ واردات خودرو هفته گذشته با اعلام آزادسازی واردات حتی برای اشخاص آب شده بود، حالا دوباره در سرمایی دیگر فرو رفته که نتیجه آن چیزی جز رکود در این بازار پر رونق نمی تواند باشد.
کد خبر 140738
نظر شما