پرشین خودرو: گرانی خودرو داخلی، دغدغه ای اقتصادی یا فرصتی برای افزایش ضریب سلامتی برای مردم است.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایرنا، در ماههای اخیر، بهای خودرو در بازار ایران به ویژه خودروهای داخلی به دنبال افزایش قیمت مواد اولیه صنعت خودروسازی از جمله مواد پلیمری و فولادی جهشی خیرهکننده را تجربه کرد و نگرانی مصرف کننده ها و حتی تولید کننده ها را به دنبال داشت.
چرا که افزایش قیمت خودرو شاید در کوتاه مدت به نفع تولیدکننده باشد، ولی در بلند مدت موجب کاهش تقاضا و در واقع کاهش سود دهی خودروسازان خواهد شد.
اما فارغ از چرایی افزایش قیمت خودرو و چگونگی تعدیل قیمت ها، درصدد واکاوی اثرات این افزایش قیمت ها آن هم نه از بعد اقتصادی بلکه از بعد اجتماعی و بهداشتی هستیم.
با توجه به تاثیر خودروها در آلایندگی هوا به خصوص خودروهایی با استاندارد محیط زیستی پایین، شاید افزایش قیمت و کاهش توان خرید جامعه موجب کاهش که نه لااقل افزایش نیافتن حجم خودرو در خیابان های محدود و کم عرض کشور شود.
دیاکسیدکربن، سرب، ازن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن، بنزن و فرمالوئید از جمله آلاینده های ناشی از سوخت خودروهاست که تاثیر به سزایی در سلامت جسم و روح افراد به جا می گذارد.
مسمومیت با سرب توانایی ذهنی را کاهش میدهد و به سامانه عصبی و سایر اندامها آسیب میرساند، حتی بلع یا استنشاق مقادیر کم سرب ممکن است خطرناک باشد، چون این ترکیب با مقادیر کم هم در بدن تجمع پیدا میکند.
ازن هر چند بهطور مستقیم در اثر سوخت خودرو وارد هوا نمیشود، اما وقتی گازهای هیدروکربنه در حضور نور خورشید با دیاکسید نیتروژن ترکیب میشوند، ازن ساخته میشود.
این ترکیب ممکن است در سامانه تنفسی و مسیرهای هوایی تغییرات خطرناکی ایجاد کند و سبب سرفه، درد و خس خس سینه و کاهش توانایی ریه شود.
حتی افراد سالم هم به این ماده حساسند (این نوع ازن با ازن لایه بالایی جو که پرتوهای مضر خورشید را جذب میکند، متفاوت است).
استنشاق دی اکسید گوگرد هم راههای هوایی را ملتهب میکند و در کودکان و افراد مبتلا به آسم ایجاد مشکل میکند.
اثرات مضر ترکیبات نیتروژنی هم بر سامانه تنفسی، مشابه اثرات ازن و دی اکسید گوگرد است.
برخی مواد آلاینده ناشی از سوخت خودرو مانند بنزن و فرمالوئید سمیاند و اثر سرطان زاییشان شناخته شده است.
این ترکیبات حتی در مقادیر کم خطرناک هستند و ممکن است موجب تغییرات ژنتیکی، نقایص مادرزادی و سایر بیماریهای خطرناک شوند.
با توجه به فرهنک غلط استفاده از خودرو در کشور ما و نقش خوروهای تک سرنشین در ترافیک کلانشهرها، استفاده کمتر از خودرو شخصی آن هم برای سفرهای درون شهری همچنین استفاده از دوچرخه و یا پیادهروی، در کنار کاهش آلودگی هوا سلامت شهروندان را به همراه خواهد داشت .
البته از آنجا که تغییر فرهنگ زمان بر بوده و نیازمند همراهی جامعه با برنامه های اجتماعی است، شاید کاهش قدرت خرید مردم و محدود شدن استفاده از خودرو شخصی برای بخش کوچکی از جامعه موجب کاهش آلایندگی های ناشی از سوخت خودروها در کوتاه مدت شود.
به هر حال با توجه به نقش واحدهای خودروساز در تولید، اشتغال و درآمد ملی، انتظار می رود مدیران این واحدها در کنار برنامه ریزی برای ارتقای سهم صادراتی تولیدات خود افزایش سطح کیفی خودروها از نظر استانداردهای محیط زیستی را در نظر داشته باشند تا سهم سوخت خودروها از آلاینده های زیست محیطی کاهش یابد.
به نظر می رسد رسیدن آلایندگی هوای کلانشهرها به وضعیت هشدار در چند روز گذشته موجب شد سازمان محیط زیست پایان آذر ماه جاری را به عنوان آخرین مهلت خودروسازان برای ارتقای تولیدات خود به استاندارد یورو چهار اعلام کند.
کد خبر 17538
نظر شما