پرشین خودرو: سال گذشته واردات خودرو با حجم موتور بیش از 2500 سیسی ممنوع شد و در حقیقت اینگونه خودروها در لیست دهم اقلام ممنوعه قرار گرفتند. در این راستا بنا شد هر زمان که شرایط ارزی کشور بهبود پیدا کرد واردات خودرو با حجم موتور بیش از 2500 سیسی آزاد شود.
به گزارش «پرشین خودرو»، ایران نوشت: تاکنون به دلیل نوع اولویتبندیهایی که وجود دارد کالاهای لیست دهم اجازه ورود به کشور را ندارند، لذا با توقف واردات خودروهای لوکس هیچ فردی انتظار ترخیص خودروهای خاص را ندارد، بهخصوص خودروهایی که مصرف سوخت آنها بسیار بالاست اما در شبکههای خارجی فارسیزبان، اینگونه تبلیغ میشود که «هر خودرویی که شما بخواهید، در مدت کوتاهی به دستتان میرسد.»
با دیدن چنین تبلیغی تصور کردیم خودرو باید حجم موتور کمتر از 2500 سیسی داشته باشد و اگر بالاتر از آن باشد قطعاً پلاک نخواهد شد.
از اینرو با شرکت یاد شده در یکی از کشورهای همسایه تماس گرفتیم و جزئیات واردات خودروهای خارجی را جویا شدیم.
یکی از مدیران فروش خودروهای وارداتی به خبرنگار گفت: هر خودرویی که شما پسند کنید ما میتوانیم در مدت کوتاه حداکثر 30 روز ترخیص کنیم و امکان پلاک کردن آن بدون مشکل وجود دارد. وی ادامه داد: هرنوع خودرو و اینکه ساخت هر کشوری باشد واردات آن آزاد است و حتی مقوله حجم موتور خللی در سیستم ترخیص خودرو ایجاد نخواهد کرد.
از او پرسیدیم که واردات خودروهای بیش از 2500 سیسی به ایران ممنوع است و نمیتوان آن را ترخیص و شمارهگذاری کرد. در جواب شنیدیم که این قانون برای دیگران است و واردات خودرو با حجم بیش از 2500 سیسی برای شرکت... آزاد است. وی اطمینان داد: خودروهای خارجی که در زمره کالاهای لوکس قرار گرفتند با پلاک تحویل مشتریان میشود.
خودروهای نجومی
هر چند قیمتهای اعلامی از سوی شرکت واردکننده خودرو به کشورمان بسیار بالا بود ولی افرادی که متقاضی خودروهای لوکس هستند حاضرند بابت اینگونه خودروها، قیمتهای نجومی پرداخت کنند.
نکته جالب در گفتوگو با مدیر فروش شرکت واردکننده خودرو آن بود که آنها به قوانین کشور و ممنوعیتهایی که وضع شده بهایی نمیدهند و با استفاده از رانتهای خاص اقدام به واردات میکنند.
براین اساس باید یادآور شد که گروهی خاص امکان واردات خودروهای لوکس را دارند و با دور زدن قانون خودروهایی را وارد کشور میکنند که ارزبری زیادی دارند.
در کنار این موضوع خودروهایی که به صورت قانونی وارد کشور میشوند توسط 2 الی 3 مجموعه است و در این چرخه هیچ فرد دیگری نمیتواند ورود کند در این باره علی خاکساری عضو هیأت عملی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: در حال حاضر واردات خودرو به کشور در انحصار چند خانواده خاص است.
متاسفانه سیاستگذاریها و شروط وضع شده برای واردات خودرو به کشور، واردات این محصول را در انحصار چند خانواده خاص درآورده است.
وی با بیان اینکه این موضوع موجب شده قیمت خودروهای وارداتی در بازار به صورت مستقیم و غیرمستقیم از سوی چند واردکننده اصلی تعیین شود، خاطرنشان کرد: در این میان آنچه اهمیتی نداشته و از بین میرود حقوق مصرفکنندگان است.
واردات انحصاری
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: هماکنون حدود 80 درصد بازار خودرو در اختیار دو برند خودروسازی است که این خودروها نیز از سوی یک خانواده وارد میشوند. همچنین محصولات دو برند دیگر هم نیز توسط خانواده دیگری وارد میشود.
وی افزود: این در حالی است که باید سیاستگذاری واردات خودرو بهگونهای صورت گیرد که هر کسی هر خودرویی که دلش خواست را بتواند وارد کند در آن صورت هیچ واردکنندهای نخواهد توانست محصولات وارداتی را به نرخ دلخواه عرضه کند.
خاکساری با بیان اینکه ریشه انحصار شکل گرفته در واردات خودرو به عملکرد سیاستگذاران این صنعت و همچنین خودروسازان داخلی بازمیگردد، تصریح کرد: واردکنندگان تاجرند و به دنبال سود حداکثری هستند اما سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان باید حافظ منافع مردم باشند.
جمشید پژویان رئیس شورای رقابت هم در این باره گفت: قیمت خودروهای وارداتی باید تعیین شود تا به صورت دلخواهی قیمتگذاری صورت نگیرد.
وی با بیان اینکه دولت قصد دارد بر قیمت و روند خودروهای وارداتی نظارتهای سختگیرانهای داشته باشد، تصریح کرد: پرداختن به خودروهای داخلی و حل مشکلات آنها باعث شد تا از موضوع خودروهای خارجی دور بمانیم. لذا حداکثر تا دو ماه آینده وضعیت قیمتگذاری خودروهای وارداتی تعیین خواهد شد.
احمد یاوری از اساتید دانشگاه نیز اذعان داشت: باید مشخص شود که واردات خودرو دست چه کسانی است؟ چرا آنها از قانون تبعیت نمیکنند؟ زمانی که در ماهواره تبلیغ واردات خودروهای لوکس به ایران میشود باید با آن برخوردهای لازم صورت گیرد و مانع از قانونشکنی شد.
وی افزود: خودروهای وارداتی از مرزهای کشور با مجوز چه افرادی ترخیص و شمارهگذاری میشوند؟ بر این اساس به گونهای باید وضعیت اصلاح شود تا افراد خاص سبب بر هم زدن بازار نشوند.
کد خبر 22673
نظر شما