پرشین خودرو: به گفته برخی از تولیدكنندگان خودروهای تجاری، به دلایلی همچون نامناسب بودن شرایط لیزینگ، تقاضای بازار برای خرید این خودروها كاهش یافته است. در مقابل برخی دیگر از تولیدكنندگان نیز معتقدند اگرچه شرایط لیزینگ در خودروهای تجاری مناسب نیست، اما پس از هدفمندسازی یارانهها بازار این خودروها رونق بیشتری یافته است.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از ایسنا، در حال حاضر تعداد زیادی كامیون فرسوده در شبكه حمل و نقل باری كشور فعال هستند كه این موضوع مصرف سوخت و آلایندگی این خودروها را افزایش داده است. در این شرایط تولیدكنندگان معتقدند دولت باید با اتخاذ تدابیری تقاضای بازار و انگیزه رانندگان برای نوسازی ناوگان را افزایش دهد.
شرایط لیزینگ مناسب نبود، بازار وارد ركود شد
در این زمینه یكی از تولیدكنندگان خودروهای تجاری سنگین میگوید: "در حال حاضر بازار خودروهای تجاری سنگین در ركود به سر میبرد. در شرایطی كه متقاضیان خودروهای تجاری سنگین مانند انواع كامیون نقدینگی لازم برای خرید را در اختیار ندارند، شرایط فروش لیزینگی این خودروها نیز چندان مناسب نبوده و برخی تولیدكنندگان به دنبال اصلاح شرایط لیزینگ برای تسهیل شرایط فروش هستند."
وی در پاسخ به اینكه برخی تولیدكنندگان معتقدند پس از هدفمندسازی یارانهها و افزایش قیمت سوخت، دارندگان خودروهای سنگین قدیمی پرمصرف به دنبال جایگزینی آنها با خودروهای جدید و كم مصرف هستند، اظهار میكند: "رانندگان خودروهای تجاری و حمل و نقل باری بر كرایه حمل افزوده و به همین دلیل شرایطشان با پیش از هدفمندسازی یارانهها تغییر چندانی نكرده است. از آن سو در حال حاضر راننده یك كامیون قدیمی 20میلیون تومانی همان مقدار درآمدی را كسب میكند كه مالك یك خودرو جدید 100 میلیونی كسب میكند، بنابراین در این شرایط انگیزهای برای نوسازی خودروهای تجاری قدیمی وجود ندارد. "
این تولیدكننده معتقد است باید راهكارهای دیگری برای ترغیب صاحبان خودروهای تجاری قدیمی و پرمصرف برای نوسازی ناوگان باری اندیشیده شود.
بازار در رونق به سر میبرد
در این شرایط اما یكی دیگر از تولیدكنندگان خودروهای تجاری اگرچه معتقد است پس از هدفمندسازی یارانهها بازار این خودروها رونق بیشتری یافته، اما در عین حال نامناسب بودن شرایط لیزینگ این خودروها را تائید میكند.
هاشم یكهزارع مدیرعامل ایران خودرو دیزل، در این زمینه میگوید: "پس از هدفمندسازی یارانهها با توجه به تلاش مالكان برای جایگزینی كامیونهای كم مصرف جدید با كامیونهای قدیمیشان، بازار خودروهای تجاری رونق گرفته است؛ با این حال به دلیل مناسب نبودن شرایط لیزینگ خودروهای سنگین، تقاضای بازار كمتر از میزان مورد انتظار است."
به گفته وی، در تمام دنیا رانندگان خودروهای تجاری برای خرید یك دستگاه كامیون حداكثر 5 درصد مبلغ آنرا پرداخت كرده و 95 درصد قیمت خودرو از طریق لیزینگ تامین میشود. در ایران نیز در سال 1385 لیزینگ خودروهای تجاری فعال شده و 53 درصد قیمت خودرو را پوشش میداد، اما در سال 1389 به دلیل كاهش منابع، واحدهای لیزینگ تنها 13 درصد از قیمت خودرو را پوشش میدهند.
یكهزارع معتقد است كه با توجه به آنكه هنوز برخی از رانندگان از خودروهای فرسوده قدیمی با آلایندگی و مصرف سوخت بالا استفاده میكنند، دولت باید با اتخاذ راهكارهای قانونی همچون وضع بیمه بالا، انگیزه صاحبان این خودروها را برای نوسازی افزایش دهد: "در كشورهای اروپایی به دلیل بالا بودن نرخ بیمه خودروهای فرسوده، هزینههای نگهداری كامیونهای فرسوده برای صاحبان آنها بسیار بالا بوده و به همین دلیل مالكان، خودرو فرسوده را به سرعت با خودرو نو تعویض میكنند."
ضرورت تقویت سیستم لیزینگ در خودروهای تجاری
در این شرایط به نظر میرسد یكی از راهكارهای مناسب برای افزایش تقاضا در بازار خودروهای تجاری و كمك به نوسازی ناوگان باری، تقویت سیستمهای لیزینگ در حوزه خودروهای تجاری است. اجرای این كار كاهش مصرف سوخت و آلایندگی در ناوگان حمل و نقل باری را به دنبال خواهد داشت.
کد خبر 2507
نظر شما