پرشین خودرو: گروه ایران
به گزارش «پرشین خودرو»، توانمدی تولید و بدنه صنعتی در کشور با توجه به ابزارهای موجود مختص سیاست ها و برنامه ریزی های دقیق در سطوح کلان و پایین دست تولید است. اگرچه پرداختن به افزایش بهره وری می تواند زنجیره تولید را تقویت کند وکاهش هزینه ها را در بر داشته باشد اما اعتقاد به آن و به کار بستن مستمر این تفکر در حوزه تولید می تواند فرهنگ بهره وری را ناگسستنی کند. در این خصوص با امرالله امینی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی به گفت و گو نشسته ایم که آن را می خوانیم.
علت بهره وری پایین در صنعت خودرو ایران چیست؟
بهره وری به عوامل متعددی برمی گردد که اصلی ترین عامل آن را می توان مدیریت و نگاه مدیران به این مقوله و آموزش و سازماندهی و برنامه ریزی در این زمینه دانست. در حوزه صنعت خودرو با توجه به اینکه در بخش مدیریت آن تعریف مشخصی از مقوله بهره وری نشده و اگر هم بوده ظرف مدت زمان زیادی از آن نگذشته است، هیچ تجربه و تخصصی میان مدیران این بخش صنعتی به وجود نیامده است. با توجه به کشمکش های اخیر در حوزه قیمت گذاری خودرو میان شورای رقابت و خودروسازان که مجلس نیز به آن ورود کرد، این نکته که کلید اصلی قیمت گذاری و کاهش قیمت بهره وری بوده است، نادیده گرفته شد اما وقتی از بهره وری صحبت می شود باید تمامی عوامل تولید را که هم مواد اولیه و هم نیروی انسانی را شامل می شود در کنار هزینه های تولید در نظر گرفت.
تفاوت نگاه بهره وری در ایران و دیگر کشورها در چه حوزه ای است؟
با نگاهی به عملکرد بالای خودروسازان بزرگ جهان می توان دید که افزایش تیراژ و کیفیت محصولات رابطه ناگسستنی با مقوله بهره وری دارد که در ایران تولیدکننده افزایش قیمت و کاهش کیفیت را به افزایش ارز یا تحریم ربط داده است. خودروساز بزرگی همچون تویوتا با کاهش هزینه های تولید در کنار افزایش کیفیت و فناوری عملا قیمت های خود را تثبیت کرده و درکسب بازارهای جهانی موفق بوده است.
تعدیل یا کاهش نیروهای مازاد تا چه اندازه در کاهش هزینه ها تأثیرگذار خواهد بود؟
در بحث تعدیل نیروی انسانی و خروج مازاد آن از چرخه تولید نیز دست و پای خودروساز بسته بوده و آن هم به دلیل فشارهایی است که از بیرون به خودروساز برای کاهش ندادن نیروی کار خود وارد می آید که موجب کندی و کاهش بهره وری در صنعت خودرو شده است. بهره وری 2 بال دارد؛یکی تخصص و دوم انگیزه لازم که به نیروی انسانی داده نشده که هم در تیراژ و هم در کیفیت تأثیر می گذارد.
*دانیال درویشی/ روزنامه گسترش صنعت
کد خبر 35583
نظر شما