به گزارش «پرشین خودرو»، «نقشه خوان سایپا درگذشت». این خبر ناگوار هفته گذشته طی تصادفی در روز دوم مسابقه رالی خاورمیانه در استان فارس در رسانه های کشور منعکس شد و متاسفانه در این حادثه "آرش رامین یکتا" نقشه خوان تیم اتومبیلرانی سایپا جان خود را از دست داد. به همین منظور آخرین مصاحبه نقشه خوان فقید سایپا که در شماره نوروزی ماهنامه نسل برتر به چاپ رسیده بود را در ادامه باهم می خوانیم:
آرش رامین یکتا نقشه خوان مسابقات اتومبیل رانی و عضو تیم سایپا، خودش میگوید با دیدن یک تیزر تبلیغاتی که مربوط به رالی خانواده میشد به این حرفه علاقهمند شده و هم اکنون این ورزش مفرح را با علاقه دنبال میکند، باهم گفت و گوی اختصاصی ماهنامه نسل برتر بانقشهخوان موفق اتومبیل رانی كشورمان را مرور میكنیم.
خودتون رو به طور مختصر معرفی می كنید؟
آرش رامین یکتا هستم، 44 ساله، کارشناسی ارشد عمران و از سن 21 سالگی وارد ورزش اتومبیلرانی شدم.
از چه زمانی علاقه مند به مسابقات اتومبیلرانی شدید و از کجا شروع کردید؟
به صورت کاملا اتفاقی با دیدن یک پوستر در خیابان که مربوط به یک تبلیغ برای رالی خانواده بود به سمت این ورزش جذب شدم، در اون لحظه با خودم فکر کردم چه خوب میشد اگه میتونستم تو این مسابقه شرکت کنم و همین برایم انگیزهای شد تا برای اولین بار در این مسابقات شرکت کنم و با تشویق یکی از دوستانم که اتومبیل داشت به عنوان نقشه خوان در مسابقه شرکت کردم در آن زمان کاملا با این رشته ناآشنا بودم و تصور من چیز متفاوتی با واقعیت داشت در ابتدای ورودم به این رشته به عنوان نقشه خوان وارد این عرصه شدم تصور من برای اولین بار از نقشه خوانی چیزه دیگری بود فکر میکردم یک نقشه تهران به من میدهند و در نهایت باید از روی اون مسیر یابی کنم برای همین اولین بار که به عنوان نقشه خوان شرکت کردم با خودم پرگار برداشته بودم ولی بعدا کاملا با نقشه خونی آشنا شدم و در این رشته جا افتادم.
نقشه خوانی چیست و چه کاربردی در مسابقات رالی دارد؟
وظیفه اصلی در مسابقات رالی به عهده نقشه خوان است و باید تمام محاسبات زمان و مسافت و سرعت و زمان از دست رفته و زمان اضافی و ... رو سریع انجام بده و به راننده انتقال دهد.در گذشته به صورتی بود که نقشه مسیر مسابقه را در لحظهای که نقشه خوان داخل اتومبیل مینشست به وی میدادند در آن لحظه تازه نقشه خوان باید تمام محاسبات را انجام و به راننده منتقل میکرد ولی در حال حاضر به صورتی است که نقشه مسیر مسابقه را 2 روز قبل در اختیار نقشه خوان قرار میدهند و ما دو روز فرصت داریم با سرعت پایین برای شناسایی مسیر برویم و نت برداری کنیم، نکته مهم این است که اتومبیلی موفق از مسابقه بیرون میآید که نقشه خوان آن به نکات خوب مسیر اشاره کرده باشد و با راننده هماهنگ عمل کند.
هماهنگی بین راننده و نقشه خوان در مسابقات رالی حائز اهمیت است زیرا مواردی بوده است که نقشه خوان از نظر عملکرد خوب عمل میکند اما کنار رانندهای قرار میگیرد که نمیتواند ارتباط خوبی با آن برقرار کند بنابراین شکل ارتباط راننده و نقشه خوان در مسابقات رالی اهمیت فراوان دارد در کل میتوان گفت مدیریت و ناوبری اتومبیل و تمام مسئولیت اتفاقاتی که در طول مسابقه بیفتد بر عهده نقشه خوان است.
از چه زمانی به صورت جدی وارد ورزش اتومبیل رانی شدید و تا به امروز در چه تیمهایی عضویت داشتهاید؟
از سال 1383 به صورت حرفهای وارد این ورزش شدم و در ابتدا نیز عضو تیم ایران خودرو بودم، بعد از آن یک سال عضو تیم زاگرس خودرو بودم و سپس وارد تیم سایپا شدم و مجددا در سال 86 دوباره به عضویت زاگرس خودرو درآمدم و از سال 1378 تا به امروز عضو تیم سایپا هستم.
مسابقات اتومبیل رانی در ایران چگونه برگزار میشود؟
در کشور ما 3 کلاس بندی وجود دارد که این کلاس بندی بر اساس حجم موتور تعیین میگردد بدین ترتیب از 1400سیسی شروع میشود و از 1400 تا 1600 سیسی و از 1600 تا 2000 سیسی به پایان میرسد معمولا پررقابتترین مسابقات در ایران در کلاس 1600 سیسی برگزار میشود زیرا در این کلاس تنوع اتومبیلها زیاد است.
در سالهای گذشته در این کلاس 20 شرکت کننده داشتیم ولی متاسفانه در سالهای اخیر به 5 شرکت کننده کاهش یافته است و به جز ایران خودرو و سایپا معمولا دو تیم بعدی از شهرستانها شرکت میکنند رسیدن به حداقل 5 تیم برای شروع مسابقع الزامی است که به ندرت و سختی این اتفاق میافتد برای این که قهرمانی در کشور رخ دهد باید حداقل باید در طول سال 4 مسابقه برگزار شود ولی متاسفانه امسال 2 مسابقه بیشتر انجام نشده است.
از اتومبیلهایی که با آنها مسابقه دادید بیشتر برایمان بگوید؟
وقتی در عضویت تیم ایران خودرو بودم با خودرو سمند مسابقه میدادم در زمان حضورم در تیم زاگرس خودرو با خودروی پروتون ویرا و جن2 مسابقه دادم و در تیم سایپا هم با به جز یکسال که با ال90 مسابقه دادم بقیه سال با ریو مسابقات را انجام دادم.
لذت رانندگی با کدام خودرو برایتان بیشتر بوده است؟
بهترین خودرویی که تا به امروز با آن مسابقه دادهام ریو است دلیل اینکه به ریو علاقه زیادی دارم مقاوم بودن این خودرو است زیرا در مسابقات اتومبیل رانی استقامت حرف اول را میزند و ریو از هر نظر استقامتش بالاست.
چه مقامهایی در رشته اتومبیلرانی دارید؟
در سال 1386 در تیم زاگرس خودرو با اتومبیل جن2 نایب قهرمان شدم و در سالهای 1387 و 1388 با اتومبیل ریو و در سال 1388 با اتومبیل ال90 باز هم نایب قهرمان شدم و در سالهای 1389 و 1390 با ریو قهرمان کشور شدم .
در سال 1391 نیز به دلیل عملکرد ضعیف فدراسیون اتومبیلرانی مسابقات اندکی برگزار شد و نتوانستیم مقامی کسب کنیم و امسال هم تاکنون که در ماه بهمن به سر میبریم هنوز دو مسابقه بیشتر برگزار نشده است.
عملکرد فدراسیون اتومبیل رانی را چگونه میبینید؟ چه توقعی از مسوولان فدراسیون دارید؟
متاسفانه به ورزش اتومبیلرانی در کشور ما بها داده نمیشود و ما یکی از ضعیفترین فدراسیونها را بین دیگر ورزشها در اتومبیلرانی داریم در حدود 2 سال است فدراسیون اتومبیل رانی رئیس ندارد و با سرپرست اداره میشود و بعد از سپری شدن 2 سال قرار است تا آخر امسال مجمعی برگزارشده و رئیس فدراسیون انتخاب شود.بنابراین توقع داریم با سر و سامان گرفتن این فدراسیون به این رشته اهمیت و بهای بیشتری بدهند.
چرا مسابقههای اتومبیلرانی ما تماشاگر و اسپانسر ندارد؟
چون این رشته برای مردم شناخته شده نیست اجازه تبلیغات به این رشته ورزشی نمیدهند و از جهات مختلف به آن بیتوجهی شده است. در این بین رسانه گروهی مانند تلویزیون نیز به این رشته اهمیتی نمیدهند و اگر بعد ماهها بخواهد مسابقهای را پخش کند ساعاتی را برای آن منظور در نظر میگیرد که هیچ ببینندهای پای گیرنده وجود ندارد. برای مثال چند سال پیش که من عضو تیم زاگرس خودرو بودم صدا و سیما مسابقات را پوشش میداد و صبحهای جمعه نیز پخش میکرد این امر اتفاق خوبی بود؛ اما تیم زاگرس خودرو به دلایل اقتصادی و منافع شخصی خود و بعد از پی بردن به این قضیه که با پخش مسابقاتش در تلویزیون و دیده شدن محصولاتش میتواند تبلیغ خوبی داشته باشد، مسابقات رالی تحریم کرد و به جای سرمایه گذاری بر روی راننده ترجیح داد از آماتورها استفاده کرده و برای تبلیغ محصولاتش چند ساعتی آنها را به مسابفه سرعت بفرستد.این اتفاق در نهایت به ضرر رانندههای حرفهای تمام شد.
این فکر از نظر اقتصادی درست بود ولی ارزش رشته اتومبیلرانی را عملا از بین برد بنابراین میتوان یکی از مهمترین عوامل مهجور ماندن این رشته ورزشی را نبود اسپانسر عنوان کرد.
شرکتهای ایران خودرو و سایپا نیز با این که خود خودرویی هستند ولی به تیمهای فوتبال بیشتر از رشتههای دیگر اهمیت میدهند.
بهترین خاطره؟
سال 1390 که قهرمان کشور شدیم بهترین خاطرهام بود. این قهرمانی برای من لذت خاصی داشت زیرا در شرایط سختی به آن قهرمانیدست یافتیم در شرایطی که نزدیک بود قهرامانی را از دست بدهیم، شرایط تا حدی سخت بود که آب رادیاتور به صورت راننده پاشید و صورتش دچار سوختگی شد ولی با این حال توانستیم قهرمانی را به دست بیاوریم.
بدترین خاطره؟
بدترین خاطرم مربوط میشه به سال 2008 مسابقات رالی که در ترکیه برگزار میشد و اولین مسابقه بینالمللی بود که شرکت میکردیم مسابقات 2 روز در شرایط دشوار برگزار میشد و از اکثر کشورها شرکت کننده وجود داشت در 10 کیلومتر پایانی ما دوم بودیم و داشتیم به خوبی مسابقه رو اداره میکردیم ولی متاسفانه در آخرین لحظات به دلیل بارندگی و لیز بودن زمین تعادل خودرو را از دست دادیم و حذف شدیم اون بدترین خاطره من بود چون اولین باری بود که تو مسابقات اروپایی شرکت میکردیم و میشد مقام هم کسب کنیم که نشد.
از چه راههایی برای تامین هزینه مسابقات استفاده میکنید؟
تمامی هزینه برعهده باشگاهی است که با آن قرار داد حرفهای میبندیم و هزینههای اتومبیل را خود آنها برعهده دارند.
برنامه شما برای سال بعد چیست؟ لطفاً در مورد تیم هم توضیح دهید. با سایپا خواهید بود یا تیم دیگری؟
در سال بعد نیز در خدمت تیم سایپا هستم چون علاقهمند به این رشته هستم برنامه برای خداحافظی با این رشته ندارم .
چه اشخاصی را در قهرمانیهایی که کسب کردید سهیم میدانید و از هم تیمهایتان بگویید؟
نقشهخوان اگر بتواند چند سالی را با یک راننده کار کنند کاملا با هم اُخت میشوند و میتوانند بهتر با هم ارتباط برقرار کنند من تا به امروز هم تیمیهای فراوانی داشتم و در کل تمام آنها خوب بودند و میتوانم از این بین از حسین قدوسی و فرامرز پورناصر نام ببرم.
اگر درد دلی یا گله مندی از متولیان اتومبیلرانی کشور دارید بیان کنید؟
حمایت از این ورزش کم است همه جای دنیا به ورزش اتومبیلرانی اهمیت فراوان داده میشود و ببیندگان زیادی نیز دارد ولی متاسفانه در ایران اینطور نیست در حال حاضر جوانهای زیادی هستند که به این رشته علاقه دارند ولی متاسفانه به دلیل عملکرد ضعیف فدراسیون در حا حاضر پیشنهاد نمیکنم کسی وارد این رشته شود تا زمانی که مسئولین به این رشته بها دهند و وسیله پیشرفتش را فراهم کنند.
روحش شاد و یادش گرامی
نظر شما