پرشین خودرو: مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در حالی از مشتریان عذرخواهی کرد که این رویداد تاکنون در هیچ برهه ای از فعالیت صنعت خودرو ایران سابقه نداشته است.
به گزارش خبرنگار «پرشین خودرو»، مهدی جمالی اگرچه پیش از این سابقه مدیریتی در بخش های تولیدی صنعت خودرو را نداشته است، اما به نظر می رسد در مدت زمان کوتاهی که از حضور او در صنعت خودرو می گذرد، شناخت عمیقی از نیاز های مشتریان ایرانی پیدا کرده و به همین دلیل به صراحت از مشتریان گروه خودروسازی سایپا به دلیل مشکلات کیفی برخی از خودروها عذرخواهی کرده است.
این رفتار دکتر جمالی به درستی همانند رویکرد مدیرعامل شرکت خودروسازی تویوتا ژاپن است که چند سال قبل به دلیل وجود نقص فنی در برخی از خودروهای تولیدی این شرکت در مقابل دوربین های خبرنگاران سراسر جهان قرار گرفت و در برابر تمام مشتریان سر تعظیم فرود آورد و از آنان عذرخواهی کرد.
اگر چه بسیاری از ناظران صنعت خودرو ایران در آن زمان این رفتار مدیرعامل تویوتا را یک برگ برنده تبلیغاتی بزرگ برای این شرکت قلمداد کردند، اما همین که مشتریان این شرکت متوجه شدند که مدیران ارشد تویوتا برای رفاه مشتریان خود دغدغه دارند و فراخوان جهانی می دهند یک گام رو به جلو در حفظ و افزایش سهم بازار به شمار می رود.
مهدی جمالی مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا نیز روز گذشته بر خلاف اسلاف خود از بیان این جملات واهمه ای نداشت و به صراحت اذعان داشت که در گذشته اکثر محصولات شرکت ما با کیفیت مناسب تحویل مشتریان نشده که من به نوبه خود از مشتریان محترم این شرکت عذرخواهی می کنم.
وی با اشاره به برنامه های جامع سایپا برای ارتقا کیفیت محصولات این شرکت گفت: برنامه های ویژه ای برای ارتقا کیفیت در حوزه تولید و خدمات پس از فروش خودروهای خود داریم.
جمالی همچنین از تولید محصولات با کیفیت در گروه سایپا خبرداد و گفت: تلاش شده تا با تولید محصولات با کیفیت در رنج های مختلف قیمت، مشتریان محترم شرکت را از محصولاتمان راضی کنیم.
وی به لزوم توجه بیشتر به تولید ملی و به خصوص صنعت خودرو گفت: صنعت خودرو با اشتغال فراوان، حرکت به سمت بومی سازی و افزایش صادرات صنعتی کشور نیازمند توجه بیشتر دولت و مردم است.
هرچند بسیاری معتقدند که این رویکرد مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا متاثر است شکل گیری کمپینی است که این روزها در شبکه های اجتماعی علیه صنعت خودرو داخلی شکل گرفته، اما نباید قدرت بیان این جملات را نادیده گرفت. چه بسا باور به وجود بسیاری از کاستی ها در صنعت خودرو به خودری خود یک اهرم بزرگ در جهت پیشرفت و توسعه به شمار می رود.
با این همه انتظار می رود اتخاذ رویکردهای صادقانه ای از این دست، بستر ایجاد فضای مناسب در جهت تولید ناب صنعت خودرو و توجه به خواسته های مشتریان داخلی و بین المللی این صنعت باشد.
کد خبر 49538
نظر شما