به گزارش پرشین خودرو، پس از برجام و رفع محدودیتهای ناشی از تحریمها شاهد انعقاد قراردادهایی در صنعت خودرو بودیم تا بیش از پیش شاهد تحولات در این صنعت باشیم، تحولاتی که این صنعت را از صنعتی پیرو به پیشرو و در ردیف برترینهای جهان قرار دهد. هرچند به نظر میرسد تا رسیدن به ایدهآل فاصله زیادی است و هدفگذاری برای سال ۲۰۳۰ چندان در دسترس نخواهد بود. کارشناسان صنعت خودرو نیز معتقدند با روند فعلی و تنها دلخوش بودن به امضای قراردادهای جدید در صنعت خودرو اتفاق خوشایندی در این صنعت رخ نخواهد داد مگر آنکه خودروسازان خود را در مسیر تحولات قرار دهند.
ادامه مسیر پیرو بودن در صنعت خودرو
جواد مرزبانراد، دانشیار دانشکده مهندسی خودرو در گفتوگو با گسترش صنعت با تاکید براینکه دست یافتن به مقامی از سوی ایران و در ردیف تولیدکنندههای برتر خودرو دنیا قرار گرفتن به دو بخش تقسیم میشود، گفت: در بازهای از زمان تیراژ تولید و در زمانی، کیفیت و تنوع محصول از مصادیق پیشگام بودن صنعت خودرو به شمار میرود.
وی در تشریح تاثیر میزان تیراژ در تبدیلشدن به قدرتی جهانی در صنعت خودرو اظهار کرد: صنعت خودرو با در نظر گرفتن تیراژ و هدفگذاری برای بهبود آن اگر در ردیف ۲۰ شرکت برتر دنیا قرار دارد باید با ارتقای ۵ پلهای، خود را در ردیف بهترینها قرار دهد.
این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: در بحث کیفیت نیز پیشگام بودن با طراحی و مدلهای جدید محقق میشود که تحقق آن نیازمند تلاش بسیاری است ضمن آنکه باید تفکرات قوی پشت آن باشد و اگر در این بخش اقدامهایی انجامشده، این میزان به ۱۰ برابر افزایش یابد.
مرزبانراد با تاکید بر اینکه تبدیلشدن به پیشگام صنعت خودرو، کاری آسان نبوده و باید پذیرفت که دستنیافتنی است، افزود: هماکنون زیرساختهای لازم برای رسیدن به این جایگاه فراهم نیست و بهطورقطع ایجاد آنها زمانبر بوده و نیاز به انرژی و سرمایه زیادی دارد که با توجه به شرایط فعلی خودروسازان، چنین حمایت و تصمیمی در آنها دیده نمیشود با اینحال باوجود چنین موانعی تاکید بر این موضوع و برنداشتن قدمی در این زمینه، کاری اشتباه خواهد بود.
استاد دانشگاه علم و صنعت یادآور شد: قبول شدن در رشتهای خاص، آرزویی را برآورده نمیکند بلکه باید توانمندی تحقق آن وجود داشته باشد اما هماکنون در صنعت خودرو، توانمندی برای تبدیلشدن به برندی پیشرو و خروج از پیرو بودن وجود ندارد که البته میتوان به این سمت حرکت کرد.
وی ادامه داد: صرف گفتن قرار گرفتن خودروسازان در ردیف نشانهای تجاری برتر دنیا در نگاه نخست امکانپذیر نخواهد بود اما حداقل اقدام ممکن قرار گرفتن در این مسیر است.
این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر اینکه روند فعلی نشان میدهد در مسیر خوبی قرار نداریم و باید این مسیر توسعه یابد، گفت: درحالحاضرخودروسازان همان مسیر پیرو بودن را دنبال میکنند و تنها اقدام آنها برای تبدیلشدن به نشانهای تجاری پیشرو، ارتباط و چند قرارداد با شرکتهای برتر دنیا بوده است. این در حالی است که با ادامه این روند به نظر میرسد پایان این قراردادهای خودرویی نیز تولید همان قطعاتی باشد که خارجیها اقدام به تولید آن میکنند، بنابراین با این ایده نمیتوان در ردیف پیشگامها قرار گرفت زیرا در مسیر درستی قرار ندارند.
مرزبانراد یادآور شد: برای قرار گرفتن خودروسازان در این مسیر باید نسبت به احیا و بهبود زیرساختها و همچنین ایجاد و توسعه مراکز تحقیقاتی اقدام کرد. هماکنون مراکز تحقیقاتی در صنعت خودرو وجود ندارد و در صورت موجود بودن نیز بسیار ضعیف بوده و چندان فعال نیست. این در حالی است که ارتباطات صنعت خودرو با دانشگاهها نیز در حد صفر بوده و علاقهای به کارهای تحقیقاتی از خود نشان نمیدهند و بودجه تحقیقاتی برای این امر پیشبینی نشده است.
دانشیار دانشکده مهندسی خودرو اظهار کرد: هماکنون تنها هنر خودروسازان داخلی انعقاد قراردادهایی با تولیدکنندگان خارجی و تولید نمونه تولیدات آنهاست که با این تفکر نمیتوان در ردیف نشانهای تجاری مطرح دنیا قرار گرفت.
نیاز به حرکات تحولگرایانه
محمدحسین فرهنگی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در گفتوگو با گسترش صنعت با اشاره به تاکید وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر واردات فناوریهای برتر و امضای قرارداد با شرکتهای دارای نشانهای تجاری بنام و شناختهشده اظهار کرد: این تاکید نشان میدهد که باید سراغ فناوریهای روز برویم که آلایندگی پایین و نرخ تمامشده مناسبی داشته باشند.
وی افزود: برای تبدیلشدن به صنعتی پیشرو در افق ۲۰۳۰ باید با توجه و التزام به رویکردهای متناسب با نیاز داخل و قابلرقابت با اجناس مشابه خارجی نسبت به تولید اقدام کنیم.
نماینده مردم شریف تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر ضرورت تحرک بیشتر تصریح کرد: با وضعیت فعلی به اهداف ۲۰۳۰ نخواهیم رسید اما با حرکات تحولگرایانه، چنین افقی قابلدسترسی است.
فرهنگی اقدامات فعلی انجامشده از سوی خودروسازان را تحولگرایانه ندانست و افزود: هرچند جای کار بیشتری برای تحقق این امر وجود دارد اما وجود نیروی کار مناسب، امکانات کافی و همچنین فراهم بودن زمینه همکاری با شرکتهای خارجی میتواند صنعت خودرو را به اهداف پیشبینیشده در افق ۲۰۳۰ برساند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی دلیل عقبماندگی فعلی خودروسازان باوجود سابقهای بیش از ۵۰ سال را بالا بردن بیدلیل هزینهها در کنار اعتقاد نداشتن به تحول دانست و افزود: ادامه مسیر گذشته نهتنها در صنعت خودرو بلکه در سایر صنایع منجر به تحولی نمیشود و صنایع را به ورطه نابودی نیز خواهد کشاند.
به گفته وی، وجود بازاری مطمئن برای خودروسازان با هدف فروش محصولاتشان باعث شده تا تلاش چندانی برای بهبود وضعیت خود و خروج از صنعتی پیرو انجام ندهند که پیشبینی اهدافی همچون تحول در صنعت خودرو در افق ۲۰۳۰ میتواند راهگشای خوبی باشد.
و در آخر...
آنچه اظهارات کارشناسان این حوزه نشان میدهد، راه دشوار خودروسازان برای رسیدن به اهداف پیشبینی شده در سالهای آینده است. هرچند توانمندیهای موجود خودروسازان شرایط را برای دستیابی به نشان تجاری موفق و در ردیف برترینها آسان کرده اما اراده و میل به تحرک و تحول، پیشنیاز اصلی خودروسازان است تا آنها را از پیرو بودن نجات داده و تبدیل به تولیدکنندگانی پیشرو سازد.
پرشین خودرو: یکی از اهداف صنعت خودرو خروج از یک صنعت دنبالهرو و پیرو و تبدیل شدن به صنعتی قدرتمند است تا همپا با نشانهای تجاری پیشرو حرکت کند. این روند که در آیندهنگاری صنعت خودرو نیز تاکید شده چشمانداز ۲۰۳۰ را هدفگذاری کرده تا در این سال صنعت خودرو بتواند خود را همپا با نشانهای تجاری موفق مطرح کند.
کد خبر 80538
نظر شما