ضرب‌الاجل مدت‌دار به خودرویی‌ها!

پرشین خودرو: گروه ایران

به گزارش پرشین خودرو، استاندارد خودروها که همزمان با افزایش انتظارات مشتریان این روزها به چالشی جدی برای خودروسازان تبدیل شده در حالی از سال آینده وارد فاز تازه‌ای خواهد شد که پیش‌بینی می‌شود چند خودرو از چرخه تولید خارج شود که به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد درحال‌حاضر تمام خودروهای تولید داخل استاندارد پنجاه‌وپنج‌گانه را پاس کرده‌اند؛ این جمله که از سوی متولی اصلی بررسی کیفیت خودروها در کشور مطرح شده در حالی است که در چند روز گذشته پلیس راهور شماره‌گذاری چند خودرو را به دلیل استاندارد نبودن مصرف سوخت متوقف کرده است! اما به گفته رئیس سازمان ملی استاندارد بارها بر استاندارد کیفیت خودروها و همچنین استاندارد مصرف سوخت و آلایندگی تاکید شده است.
در این شرایط پرسشی که مطرح می‌شود این است که درحال‌حاضر چند درصد خودروها استانداردهای لازم را دارند؟ و با تغییر سطح استاندارد از ۵۵ مورد به ۸۵ مورد چند درصد از مدل‌های موجود خودرو از بازار حذف خواهند شد؟ خودروسازانی که این روزها بیش از هر زمان دیگری مشارکت با خارجی‌ها را در دستور کار خود قرار داده‌اند چگونه می‌توانند در شرایطی که شماره‌گذاری برخی خودروها به دلیل رعایت نکردن استاندارد مصرف سوخت متوقف می‌شود، اقدام به تولید خودروهایی با استانداردهای روز کنند؟
به طور قطع رعایت استانداردها هزینه‌هایی به خریداران تحمیل می‌کند اما بدون شک مصرف‌کننده حاضر خواهد بود مبلغ بیشتری در ازای خودروهای با استاندارد بالاتر پرداخت کند؛ نکته‌ای که خودروسازان باید به آن توجه کافی داشته باشند. «گسترش صنعت» در این گزارش درصد خودروهای استاندارد را از مسئولان سازمان ملی استاندارد جویا شده است هرچند پاسخ مشخصی به آن داده نشد و جواب این سوال به اول دی سال آینده موکول شد!
استارت اجرای استاندارد از دی امسال
نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد با تاکید بر اینکه ۶۱استاندارد تعیین شده از اول دی امسال اجرایی خواهد شد، گفت: بر اساس پیش‌بینی‌ها ۲ استاندارد از اول تیر و۲۲ استاندارد نیز از اول دی سال آینده اجرا خواهد شد که بر اساس آن از این تاریخ به بعد ۸۵ استاندارد خودرو در کشور اجرایی خواهد شد و این مسئله تنها برای تولیدات داخلی نیست بلکه مشمول خودروهای وارداتی نیز هست و در صورت نداشتن استاندارد مجوز واردات آنها لغو خواهد شد.
وی تاکید کرد: به طور قطع استانداردهای تدوین شده که اجرای آنها از اول دی سال آینده اجباری شده بر پایه استانداردهای روز اروپاست که از سال گذشته میلادی مورد تاکید قرار گرفته و ما نیز از ابتدای سال خودروسازان را ملزم به اجرای آنها کرده‌ایم اما به دلیل زمان‌بر بودن انطباق خودروسازان برای طراحی با سیستم‌ها اجرای آن به تعویق افتاد.
پیروبخت با اشاره به نبود تطابق برخی خودروها با این استانداردها و خارج شدن آنها از چرخه تولید اظهار کرد: مهلت داده شده به خودروهای داخلی و وارداتی با هدف انطباق با استانداردهای هشتادوپنج گانه، اول دی سال آینده خواهد بود و از این زمان خودروها باید منطبق با استانداردهای تعیین شده باشند.
رئیس سازمان ملی استاندارد در خصوص میزان درصد خودروهای استاندارد تصریح کرد: از آنجا که تا اول دی سال آینده به خودروسازان مهلت داده شده و زمان باقیمانده تا آن زمان زیاد است، بنابراین نمی‌توان به صورت قطعی اعلام کرد که هم‌اکنون چند درصد خودروها استاندارد هستند زیرا پاسخ این پرسش در دی سال ۹۷ مشخص خواهد شد ضمن آنکه تاییدیه‌ها یک ساله است و تغییر می‌کند.
وی در پاسخ به اظهارات مطرح شده مبنی بر دوساله بودن استاندارد تجهیزات ایمنی خودروها نیز گفت: درحال‌حاضر این ادعا در جایگاه‌های معاینه فنی مطرح شده و این در حالی‌است که استاندارد با انجام آزمون‌های دوره‌ای و کنترل‌های ادواری بر امور نظارت داشته و بر مبنای آن عمل می‌کند. پیروزبخت ادامه داد: درحال‌حاضر سازمان ملی استاندارد با وزارت کشور روش معاینه فنی را بر اساس مصوبات هیات وزیران و همچنین با وزارت صنعت، معدن و تجارت هماهنگ می‌کند تا به‌تدریج خودروهای دوگانه‌سوز و بنزین‌سوز نیز مورد معاینه فنی قرار گیرند. بر این اساس از اول دی سال آینده به دنبال به‌سازی استانداردها هستیم تا همزمان با اعمال استانداردهای جدید، معاینه فنی‌ها نیز به حد کمال خود رسیده باشد.
خودرویی که پلاک می‌شود، استاندارد است
وحید مرندی‌مقدم، معاون نظارت بر اجرای استاندارد سازمان ملی استاندارد نیز در گفت‌وگو با «گسترش صنعت» در پاسخ به اینکه درحال‌حاضر چند درصد خودروهای موجود در بازار استاندارد هستند، اظهار کرد: از نظر سازمان ملی استاندارد هر خودرویی که از سوی پلیس راهور ناجا در حال شماره‌گذاری است به عنوان خودرو استاندارد شناخته می‌شود چراکه بر اساس استانداردهای پنجاه‌وپنج‌گانه که ملاک استاندارد به شمار می‌روند، تولید شده‌اند.
وی با تاکید براینکه استانداردهای هشتادوپنج گانه که از دی سال آینده اجرای آنها اجباری شده با استانداردهایی که درحال‌حاضر اجرایی می‌شود، تفاوت‌های عمده‌ای دارند، اظهار کرد: در بحث ارتقای استاندارد خودروها شاهد ارتقای کمی و کیفی بوده‌ایم و تفاوت این استانداردها به بحث ایمنی خودروها مرتبط می‌شود.
معاون سازمان ملی استاندارد یکی از استانداردهای اضافه شده را الزام به استفاده از ترمز هوشمند و اضطراری اعلام و تصریح کرد: با نصب این ترمزها نقش راننده در ترمز کنار می‌رود و در مواقعی که راننده تمرکز ندارد و به مانعی نزدیک می‌شود بر اساس مسافت تعیین شده کامپیوتر خودرو دستور ترمز می‌دهد که خودروسازان از اول دی سال آینده ناگزیر به نصب این ترمز هستند.
مرندی‌مقدم استاندارد در زمینه انحراف در مسیر را از دیگر استانداردهای تعریف‌شده دانست و افزود: اگر راننده به دلیل خواب‌آلودگی در جاده انحراف مسیر داشته باشد کامپیوتر خودرو با خواندن مسیر خط‌کشی در صورت مشاهده حرکتی غیر کنترلی و عبور خودرو از آن بلافاصله آلارم داده و راننده را مطلع می‌کند تا از تصادف با خودروهای جنبی جلوگیری به عمل بیاید. وی با تاکید بر اینکه در زمینه حفاظت از سرنشینان نیز استانداردهایی تعریف شده است، ادامه داد: در راستای استانداردهای جدید تدوین شده استانداردهایی برای تایر تعریف شده است زیرا انحراف‌های ناگهانی خودرو در برخی مواقع به دلیل استاندارد نبودن تایرهاست که بر اساس استانداردهای جدید چسبندگی در تایر تعریف شده تا انحراف تایر منجر به واژگون شدن خودرو نشود.
افول خودروهای تک‌ ستاره
این اظهارات در حالی است که اشکان گلپایگانی، مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران از مهلت ۵ ماهه به خودروسازان با هدف ارتقای کیفیت خودروهای تک‌ستاره خبر داده است.
بر این اساس خودروهای تک‌ستاره که در گزارش‌های شرکت بازرسی دارای کمترین کیفیت و استاندارد شناخته شدند تا پایان سال وقت دارند کیفیت خود را افزایش دهند؛ در غیر این صورت از ابتدای سال جدید اجازه تولید نخواهند داشت. سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت ارتقای استاندارد درصنعت خودرو است که بر اساس این سیاست، هیچ خودرو تک‌ستاره‌ای از پایان سال ۹۶ در سبد تولیدی شرکت‌های خودروسازی کشور وجود نخواهد داشت. بررسی اقدامات شرکت‌های خودروساز نیز نشان می‌دهد که شرکت‌های خودروساز پروژه‌های مختلفی را با هدف ارتقای کیفیت محصولات خود تعریف کرده‌اند اما هنوز نتایج این پروژه‌ها تغییری در گزارش کیفیت خودروهای تک‌ستاره به‌وجود نیاورده است.
بر اساس این گزارش، این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که حدود ۷ سال از اظهارات رئیس پیشین سازمان ملی استاندارد مبنی بر غیر استاندارد بودن خودروهای داخل می‌گذرد. نظام‌الدین برزگری در آن زمان با نام بردن از خودروهایی همچون پژو ۴۰۵ و سایپا ۱۳۱ در کنار خودروهایی همچون روآ، کاروان و... بر توقف تولید این خودروها تاکید و اظهار کرده بود: این خودروها استانداردهای پنجاه وپنج‌گانه مصوب را ندارند! اما شواهد نشان می‌دهد با گذشت ۷ سال از آن اظهارنظر دو خودرو همچنان در حال تولید هستند و قرار است پایان امسال به خط پایان برسند. حال هرچند به نظر می‌رسد با فشار این سازمان، خودروسازان ناگزیر به حذف این خودروها از چرخه تولید شده‌اند اما بازهم باید در انتظار اول دی ۹۷ نشست زیرا اقتصاد و صنعت خودرو ما بارها شاهد تعیین این ضرب‌الاجل‌ها بوده است!

گسترش صنعت

کد خبر 82059

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha