به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، خط تولید ماشین های کرمان موتور از سال ۱۳۷۳ شروع به انجام کار کرد. البته شرکت کرمان موتور در سال ۶۹ تاسیس شد و ابتدا تنها واردات خودروهای کرهای دوو را برعهده داشت. تا اینکه در سال ۷۳ اقدام به مونتاژ محصولات دوو همچون سی یلو و ماتیز کرد. دوو در سال ۸۱ توسط جنرال موتورز خریداری شد و به این ترتیب همکاری بین کرمان موتورز و دوو پایان یافت. بعد از این قطع همکاری، فولکس واگن و هیوندای تحت نام محصولات کرمان موتور به بازار وارد شدند.
با شدت گرفتن تحریمهای غرب حالا بیشتر ما شاهد خودروهای مونتاژی چینی نظیر لیفان و جک در لیست ماشینهای کرمان موتور هستیم. محصولات شرکت لیفان نظیر لیفان ۵۲۰ و لیفان ۶۲۰ در سالهای انتهایی دهه هشتاد وارد بازار شدند. در همین دوره یعنی اواخر دهه ۸۰ شرکت جی ای سی یا همان جک با همکاری کرمان موتور مدلهای جک جی۳ را روانه بازار ایران کرد و به عنوان یکی از جدیدترین ماشین های کرمان موتور نیز می توان به سدان زیبای جک با نام اختصاری جی۷، پیکاپ J۸ و ایگل اشاره کرد که نیامده حسابی در دل طرفداران جای باز کرده است.
در ادامه این مقاله به لیست ماشین های کرمان موتور که بیشتر از دیگر خودروها مورد توجه مردم واقع شدهاند، میپردازیم و نگاهی اجمالی به خصوصیات هریک خواهیم داشت.
سیر پیشرفت صنعت خودروسازی ایران با ماشین های کرمان موتور
ابتدا باید بگوییم که صنایع خودروسازی کرمان چندین شرکت زیر مجموعه داشته که شامل کرمان موتور، خودروسازان بم، مدیران خودرو، خودروسازان راین، کارمانیا و ریگان خودرو بوده است. این زیرمجموعه ها از آغاز تا حال فراز و فرودهایی داشتند و تعدادی نیز واگذار شده است. در ادامه با لیست خودروهای کرمان موتور که در بازار ایران عرضه شدند، میپردازیم.
دوو (DAEWOO)
دوو سیلو، یکی از نخستین محصولات کرمان موتور
یکی از اسامی ماشین های کرمان موتور که قطعا در خیابان هم چشمتان به آن خورده، دوو سیلو تولیدی کرمان موتور است که در سال ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۳ این مدل پرطرفدار دهه ۷۰ را در ۴۰ هزار دستگاه روانه بازار کرد. این مدل ماشین پرطرفدار کره ای بسیار سواری نرم و قدرت موتور مناسبی دارد و همچنان هم برای بسیاری از ماشین بازها جز بهترین خودروهایی محسوب می شود که در سال های دور وارد بازار ایران شده است. علاوه بر این مصرف سوخت این خودرو هم نسبت به دیگر سواری ها به شدت مناسب و کم مصرف بود و در ۱۰۰ کیلومتر تنها هشت لیتر مصرف داشت. تنها مشکل این خودرو فضای کم عقب ماشین بود که در زمان قدیم اهمیت بیشتری نسبت به حالا داشت. پیشرانه این خودرو خطی و هشت سوپاپه ۱.۵ لیتری بود با نهایت قدرت ۸۰ اسب بخار. جعبه دنده هم ۵ سرعته و دستی بود. در کل با توجه به مصرف سوخت پایین ماشین خوب و کم هزینه ای محسوب می شد.
فولکس واگن گل از بهترین ماشین های کرمان موتور
گروه خودروسازان بم در سال ۸۱ تاسیس شد و البته به شکل حرفه ای فعالیت خود را در سال ۸۴ آغاز کرد. این شرکت قرار بود سرآغازی برای مونتاژ خودروهای فولکس باشد که از بخت بد گیر تحریم ها و مشکلات بعد از آن افتاد. کرمان موتور سعی داشت با حضور فولکس در ایران و ایجاد تیم مشترک با خودروسازی کرمان خودروهایی باب طبع ایرانیها و البته با کیفیت بهتر بسازد و سالانه ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید کند. بر این اساس فولکس واگن گل در سال ۱۳۸۴ به عنوان اولین فولکس واگن مونتاژ ایران وارد بازار شد. گل با اصالت و زیبا و همینطور با کیفیت موتور ۱.۸ لیتر با چهار سیلندر و بدنه محکم خود توانست حسابی دل ایرانی ها را ببرد و به سرعت در بازار به فروش برسد. اما این اتفاق در دوره ی کوتاه پنج ساله به سرآمد و این هاچ بک آلمانی از خط تولید کرمان موتور کنار زده شد. در این زمان کوتاه ۱۱هزار فولکس واگن گل به بازار عرضه شد و بعد به دلیل تحریم ها و قطع همکاری برنامه تولید متوقف شد.
لیفان (Lifan)
همکاری لیفان و کرمان موتور از دهه ۸۰ و با تولید لیفان ۵۲۰ کلید خورد.
لیفان ۵۲۰ اولین مونتاژ چینی محصولات کرمان موتور
لیفان ۵۲۰ نخستین محصول مشترک کرمان موتور و لیفان در سال ۱۳۸۷ در دو نمونه ابتدایی و فیس لیفت وارد بازار شد. اما این خودرو سعادت حضور در بازار ایران را با کیفیت پایین مونتاژ و ساخت از دست داد و هیچ وقت موفقیت گل و دوو سیلو را کسب نکرد. لیفان ۵۲۰ دارای یک موتور ۱.۳ لیتری و همین طور مدل ۱.۵ لیتری بود و البته از لحاظ امکانات و رانندگی در سطح متوسطی قرار داشت. کیفیت این خودرو در رده پایینی قرار می گیرد و این عاملی شد تا نتواند جایگزینی برای دوو سیلویی باشد که کرمان موتور قصد انجام آن را داشت. در واقع با قیمت این خودرو در بازار آن سالها تندر۹۰ وجود داشت که بی شک از آن بهتر بود.
لیفان ۶۲۰ سدان مقرون به صرفه بین خودروهای کرمان موتور
لیفان ۶۲۰ از اولین خودروهای کرمان موتور و چینی بازار ایران است که در سال ۱۳۹۰ به دلیل قیمت خوب، تجهیزات فنی مدرن و ظاهر مناسب توانست جایگاه خوبی بین محصولاتی هم رده از نظر قیمت چون پژو پارس، پژو ۲۰۶ صندوقدار و سمند در بازار ایران بدست آورد. البته ناگفته نماند در پاییز سال ۲۰۱۳، این خودرو تحت یک فرآیند بازسازی قرار گرفت که با افزایش تنوع گیربکس، بهبود کیفیت کابین و لیست تجهیزات بهتر، توانست طرفداران زیادی پیدا کند. این سدان در سال ۲۰۰۹ میلادی به تولیدات کمپانی لیفان پیوست و کرمان موتور با بدست آوردن حق مونتاژ، آن را وارد بازار کرد.
لیفان X۶۰، شاسی بلند غیر آفرود کرمان موتور
لیفان ایکس ۶۰ از خودروهای شرکت کرمان موتور است که به منظور کامل کردن کلکسیون خودروهای کرمان موتور در سال ۹۱ به آن اضافه شد. این خودرو بیشتر از اینکه آفرود باشد یک راس اوور شهری است که پیشرانه چهار سیلندری و ۱۳۱ اسب بخاری ان، این موضوع را تائید می کند. این خودرو با اینکه جزء پرفروش های بازار است اما همچنان در رقابت با خودروهای اروپایی و حتی همتایان چینی خود بسیار ضعیف عمل کرده است. البته مشکلاتی که مونتاژ بر سر این خودرو آورده نیز بی تاثیر نیست و نمی توان به همین دلیل اکثرا این خودرو را به راحتی پیشنهاد کرد. این مدل با دو موتور ۱.۸ و ۱.۶ لیتری مونتاژ شد و هر دو دارای گیربکس ۵ سرعته دستی دارد و شتاب صفر تا ۱۰۰ آن در ۱۳.۵ ثانیه پر می شود. مصرف سوخت این خودرو در حالت ترکیبی ۷.۴ لیتری در موتور ۱.۶ و در موتور ۱.۸ دارای مصرف سوخت ۸.۲ لیتری است.
لیفان X۵۰ شاسی بلند کم فروش کرمان موتور
لیفان X۵۰ یک کراس اوور چینی مونتاژ کرمان موتور است. این خودرو چینی بهار سال ۲۰۱۴ در نمایشگاه خودرو پکن معرفی شد و در همان سال توسط کرمان موتور در بازار ایران مونتاژ و عرضه شد. سازندگان این خودرو آن را کراس اوور جوانان معرفی کردند اما در واقع لیفان ایکس۵۰ یک هاچ بک با کیفیت های یک کراس اوور است. از مزیت های این مدل می توان به کم هزینه بودن و طراحی مدرن آن اشاره کرد. بر اساس آمار، تعداد خودروهای فروخته شده این مدل نسبت به دیگر خودروها کم است که علت مشکلات مونتاژ که در ایران اتفاق افتاد است. این کراس اوور از محصولات کرمان موتور با دو گیربکس دستی و CVT در بازار موجود شد و هیچکدام از نظر باقی امکانات با هم تفاوتی نداشتند. موتور این خودرو ۱.۵ لیتری و ۱۰۳ اسب بخار قدرت دارد. سیلندر آن ۱۶ سوپاپ و شکل خطی دارد. شتاب صفر تا ۱۰۰ آن در ۱۱ ثانیه پر می شود و در حجم مخزن آن ۶۳ لیتر بنزین جا می گیرد.
لیفان ۸۲۰ موفق ترین سواری کرمان موتور
در سال ۲۰۱۴، شرکت خودروسازی چینی لیفان موتورز از رقیب جدیدی برای مدل تویوتا کمری با نام لیفان ۸۲۰ رونمایی کرد. لیفان ۸۲۰ از همه نظر حریف شایسته ای برای کمری بود و حتی ابعاد آن برتری هایی از کمری داشت پس حسابی در بازار جا افتاد. این خودرو سدان چینی با موتور ۲.۴ لیتری وارد بازار ایران شد. اگرچه ابتدا شرکت خودروسازان بم قرار بود نسخه فیس لیفت لیفان ۸۲۰ را با موتور ۱.۵ لیتری توربو در ایران مونتاژ کند، در نهایت کرمان موتور این خودرو را با موتور ۲.۴ روانه بازار کرد. البته مصرف کنندگان ایرانی این خودرو را به دلیل شباهتش کمری چینی نیز صدا می زنند. این سدان چینی بازار ایران توانست به خوبی در میان سدان ها و کراس اوورها جایی برای خود بیابد. این خودرو دارای موتور ۱.۸ لیتری و ۱۳۳ اسب بخار قدرت است. علاوه بر این به گیربکس ۵ سرعته دستی مجهز است و صفر تا ۱۰۰ را در ۱۶ ثانیه پر می کند و دارای حداکثر سرعت ۱۸۰ کیلومتر در ساعت است. از بهترین ویژگی های این خودرو وجود کیسه هوای شش تایی و همین طور آلایندگی کم آن بود که سبب شد در بین مشتریان بهتر دیده شود. البته ایراداتی هم داشت که از کیفیت پایین کابین تا مصرف سوخت زیاد که از مشکلات مونتاژ آن همین موارد است.
هیوندای
اولین دور همکاری هیوندای و کرمان موتور، در دهه ۸۰ و با واسطه گری شرکت راین خودرو اتفاق افتاد. اولین ماشین های کرمان موتور با همراهی هیوندای، تحت عنوان هیوندای ورنا و آوانته راهی بازار ایران شدند. بعد از یک دوره تحریم و توقف همکاری، در سال ۹۴ با امضا شدن برجام این همکاری مجدداً از سر گرفته شد. در فاز اول، کرمان موتور خودروهایی از جمله هیوندای I۱۰ و I۲۰ را در برنامه کار خود قرار داد و همزمان واردات مدلهای اوریجینال اکسنت، سوناتا، النترا، توسان و آزرا به بازار داخلی نیز شروع شد.
قرار بر این بود که در فاز دوم، مدلهای مونتاژی اکسنت، النترا و توسان در گروه خودروسازی کرمان موتور تولید شوند. اما این برنامه با خروج ترامپ از برجام و پیچیدگیهای تشدید تحریم متعاقب، به تولید و عرضه چند نسخه محدود از اکسنت و النترا ختم شد و پرونده فاز دوم پروژه بینتیجه بسته شد.
هیوندای اکسنت مونتاژ
اکسنت یکی از ماشین های کرمان موتور است که با همکاری هیوندای تولید و در تابستان ۹۶ به بازار داخلی عرضه شد. نسخه مونتاژی این خودرو در مقایسه با اکسنتهای وارداتی تفاوت چندانی ندارد و از آپشنهای بیشتر (از جمله نویگیشن، ESP و تهویه اتوماتیک) نسبت به نسخه بیس برخوردار است. این خودرو از زنجیر تایم بهره میبرد و در عوض دکمه اکو، چراغ ECO روی آن تعبیه شده است.
هیوندای آزرا گرنجور
آزرا از زمان وارداتش پیش از ۲۰۱۰ به بازار ایران، تبدیل به یکی از پرطرفدارترین مدلهای لوکس شد. بعد از هیجان آفرینی با واردات مدل فیس لیفت در سال ۲۰۱۱، ناگهان یک سال بعد به در بسته تحریم خورد. در سال ۹۷، گروه خودروسازی کرمان در عوض آسان موتور، مسئولیت واردات و مونتاژ مجدد آزرا را بر عهده گرفت و به عنوان مدلهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ راهی بازار نمود. در نسل ششم هیوندای آزرا در میان ماشین های کرمان موتور، از اتاقک IG مشابه سوناتا ال اف استفاده شد.
هیوندای النترا ۲۰۲۳
کی ام سی کوششهای زیادی برای گنجاندن النترای محبوب در لیست ماشین های کرمان موتور ترتیب داد که پیش از تحریم واردات یکی از محبوبترین خودروهای این کمپانی کرهای در ایران بود. حالا با ورود مجدد النترا ۲۰۲۳ به بازار ایران روبرو هستیم که متاسفانه از امکانات و آپشنهای حداقلی در آن خبری نیست. النترای ۱۶۰۰ با موتور ۱.۶ لیتری، ۱۲۶ اسب بخار قدرت و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور به همراه نسخه ۲.۰ لیتری النترا ۲۰۰۰ با ۱۵۷ اسب بخار قدرت و گشتاور ۱۹۱ نیوتن متر به سبد محصولات وارداتی اضافه شد.
جک (JAC)
شرکت خودروسازی جی ای سی معروف به جک، همزمان با هیوندای در دهه ۹۰ همکاریاش با کرمان موتور را آغاز کرد. طبق معمول با اعمال تحریمها و تشدید محرومیت از قطعات وارداتی، دوران فعالیت کرمان موتور با هیوندای خاتمه یافت. در عوض این خودروساز ایرانی تمرکز خود را بر روی خط تولید محصولات مونتاژی جک قرار داد. به علاوه با دریافت امتیاز استفاده از پلتفرم J۴، حرکتهایی برای تولید خودروهای ایرانیزه شده نیز در پلنهای آینده دارد که KMC ایگل یکی از آنها به شمار میآید.
توجوی یا جک J۳ سدان و هاچبک از رقیبان محصولات لیفان
پس از چند ماه از آغاز تولید لیفان ۸۲۰ زمانی که بازار این خودرو را قبول کرده بود، کمپانی لیفان نتوانست در زمان تعیین شده قطعات خودرو را به کرمان موتور برساند و این در حالی بود که کمپانی جک با نظم بیشتر قطعات CKD خودروهای خود را به دست کرمان موتور می رساند. این زمان بود که ایکس ۶۰ از خط تولید خارج شد و بین شرکت های لیفان و کرمان موتور اختلافات بالا گرفت. خودروی j۳ هاچبک با دو نوع موتور ۱.۳ لیتری در همان زمان ها عرضه شد که یکی طراحی و ساخته شده در شرکت JAC و آن یکی طراحی شده شرکت میتسوبیشی است. j۳ در دو مدل هاچبک و سدان تولید میشود که به غیر از تفاوتهای ظاهری، تفاوت چندانی با هم ندارند. خودروی توجوی اولین همکاری مشترک کرمان خودرو و جک بود. پس از آن خودروهای دیگری از این کمپانی نیز وارد بازار ایران شده است که تعداد آنها زیاد است. سال ۹۷ بود که لیفان از خط تولید کرمان موتور کنار رفت و مشکلات زیادی پیرامون آن اتفاق افتاد.
جک J4
جک J4 یکی از محصولات کرمان موتور است که به عنوان یک سدان کوچک و اقتصادی در بازار ایران عرضه شده است. این خودرو که با هدف رقابت در کلاس خودروهای اقتصادی طراحی شده، دارای پلتفرمی است که بیشتر به مصرفکنندگان شهری و خانوادههای کوچک ایرانی توجه دارد.
جک J4 ابتدا در سال ۲۰۱۲ توسط کمپانی JAC Motors چین تولید و با نام "Heyue A30" در بازارهای جهانی شناخته شد. کرمان موتور به عنوان دومین خودروساز بزرگ خصوصی در ایران، این خودرو را در سال ۲۰۱۸ به بازار ایران معرفی کرد و تولید آن را در کارخانه خود در شهر بم آغاز کرد. جک J4 از یک موتور 1.5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی بهره میبرد که قادر به تولید ۱۰۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۶ نیوتنمتر گشتاور است. این موتور که در سایر مدلهای جک مانند S3 و J5 نیز استفاده شده، همراه با جعبه دنده CVT عملکرد مناسبی در شهرهای شلوغ ارائه میدهد. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو نیز بین ۶.۵ تا ۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر تخمین زده شده که آن را به گزینهای مناسب برای کسانی تبدیل کرده که به دنبال خودرویی اقتصادی هستند.
در بررسیهای انجام شده، جک J4 به عنوان یک خودروی اقتصادی با امکانات مناسب معرفی شده، اما برخی نکات منفی نیز درباره آن گزارش شده است. از جمله مشکلاتی که برخی کاربران به آن اشاره کردهاند، کیفیت نسبی سیستم تعلیق عقب و نبود ترمزهای دیسکی در محور عقب است. البته در نسخههای جدیدتر این خودرو، ترمزهای دیسکی به همراه سایر آپشنهای جدید اضافه شدهاند که این مشکلات را تا حدی برطرف کردهاند
جک J۵ اولین سدان مجهز به گیربکس اتوماتیک کرمان موتور
در بین اسامی ماشین های کرمان موتور جک جی۵ با دو مدل گیربکس دستی و اتوماتیک دیده می شود. در ابتدا این خودرو تنها با گیربکس دندهای و پیشرانه ۱.۵ لیتری به بازار عرضه شد، اما با توجه به بازار و علاقه مردم به خودروهای اتوماتیک، نسخه اتوماتیک جک j۵ با گیربکس چهار دنده و پیشرانه ۱.۸ لیتری به بازار ایران عرضه شد. از سال ۹۲ تا ۹۶ این خودرو در خط تولید ماشین های کرمان موتور بود و بسیار محبوب بود. معایب این خودرو مصرف سوخت بالا و گیربکس کند آن سبب شد در کنار آن جی۴ نیز وارد بازار شود و البته محبوبیت آن نیز بسیار زیاد بود.
جک S۵ کراس اوور پرطرفدار کرمان موتور
جک اس ۵ کراس اوور شهری و پرطرفدار چینی است که در سال ۲۰۱۲ از آن رونمایی شد و از اواخر سال ۱۳۹۳ به صورت مونتاژ کرمان موتور به بازار ایران آمد و استقبال گسترده ای توسط مشتریان کرمان موتور از آن شد. در سال ۱۳۹۵ نیز نسخه اتوماتیک جک s۵ به مشتریان تحویل داده شد. این خودرو دارای محور محرک دیفرانسیل جلو و حجم موتور ۱۹۹ تا ۱۴۰۰ میلی لیتری است. حداکثر قدرت این موتور ۱۷۴ اسب بخار است و دارای شتاب ۱۱ ثانیه ای است. گیربکس این خودرو شش سرعته است و دارای سرعت حداکثری ۱۸۰ کیلومتر در ساعت است. این کراس اوور یا شاسی بلند جمع و جور جک در ایران حسابی پرطرفدار است و همچنان در خط تولید قرار دارد. در آخرین روزهای سال ۱۳۹۹، کرمان موتور اعلام کرد که نسخه فیس لیفت این خودرو با پیشرانه و ظاهری متفاوت به بازار عرضه خواهد شد. جک S۵ فیس لیفت در حقیقت نخستین فیس لیفت این خودرو است که چند سال قبل در بازار چین عرضه شد و اکنون به دست مشتریان ایرانی رسیده است.
جک S۳، کراس اوور نه چندان زیبا در محصولات کرمان موتور
بعد از استقبال بالا از S۵ در میان ماشین های کرمان موتور، این گروه خودروسازی کوشید تا با مونتاژ و عرضه کراس اوور بعدی یعنی جک S۳، موفقیتش را تکرار کند. ظاهراً برنامه این بود که اس ۳ به عنوان یک SUV عرضه شود اما ساختار هاچبک و ارتفاع کمتر از سطح زمین، در نهایت یک کراس اوور دیگر تحویل سبد خرید جک داد. اس ۳ مونتاژی در میان محصولات کرمان موتور، انتقادهایی به طراحی خارجی دریافت کرد اما این باعث نشد تا حدودی در ایران موفق عمل نکند.
ارگونومی S۳ نسبت به رقبایی مانند ام وی ام x۲۲ بهتر و اصولیتر پیاده شده است. موتور ۴ سیلندر ۱۶ سوپاپه مجهز به فناوری VVT-i، ماکسیمم توان ۱۰۷ اسب بخار و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور را دارد. البته به کار گیری گیربکس CVT سبب نفوذ صدای موتور به کابین در دورهای بالا میشود و شاید در سفرهای جادهای اندکی موجب ناراحتی راننده گردد.
کی ام سی جی۷ از خودروهای جدید کرمان موتور در بازار
کی ام سی جی۷ که در آذر ۱۴۰۰ از آن رونمایی شد از زیباترین سدان های شرکت جک است که زیبایی و طراحی خوب در بین جک ها معروف است. این سدان زیبا برعکس دیگر خودروهای جک فاقد هرگونه حجم اضافه ای است و شکل چراغ ها با الگو و گرافیک داخلی به شدت با جلوپنجره این خودرو هارمونی ایجاد کرده اند. شیب سقف در این خودرو سبب شده تا جی۷ لوکس و جذاب به نظر بیاید و تشخیص کوپه فست بک بودن آن مشکل باشد. موتور این خودرو توربو و ۱.۵ لیتری است و چهار سیلندر دارد. ۱۷۲ اسب بخار نیرو تولید میکند و دارای گیربکس ۶ سرعته دو کلاچه است. مصرف سوخت این خودرو سدان ۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است و صفر تا صد آن در ۷.۶ ثانیه پر می شود. علاوه بر این ظرفیت باک ۵۵ لیتری محصول جدید کرمان موتور سفرهای جاده ای را راحت میکند. این خودرو به شدت اسپرت و جوان پسند است و گفته شده امسال وارد بازار ایران خواهد شد.
KMC K7
کی ام سی K7 در سال ۱۳۹۹ به عنوان یکی از جدیدترین ماشین های کرمان موتور به بازار ایران معرفی شد. این خودرو که در بازار چین با نام JAC X7 شناخته میشود، بر اساس پلتفرم JAC S7 توسعه یافته و گروه ایرانی خودروسازی فیس لیفت سنگینی روی آن پیاده شده که چهرهای تیپیکال با دیلایتهای باریک پیدا کرده است. کی ام سی K7 مجهز به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژ با سیستم تزریق مستقیم سوخت (GDI) است که توان تولید ۱۷۱ اسب بخار قدرت و ۲۵۱ نیوتنمتر گشتاور را دارد.
در زمان عرضه، کی ام سی K7 بهعنوان یکی از لوکسترین محصولات کرمان موتور معرفی شد و با طراحی مدرن و امکانات متنوع، توجه خریداران را به خود جلب کرد. این خودرو در لیست ماشینهای کرمان موتور جایگاه ویژهای دارد و بهعنوان یکی از خودروهای کرمان موتور در بازار، با رقبایی مانند چری تیگو ۷ و هایما S7 رقابت میکند.
KMC X5
کی ام سی X5 نیز از دیگر محصولات کرمان موتور است که در سال ۱۴۰۲ به بازار ایران عرضه شد. این خودرو در بازار چین با نام SEHOL X6 شناخته میشود و بر اساس پلتفرم جک S5 توسعه یافته است. کی ام سی X5 به پیشرانه ۱.۵ لیتری توربوشارژ مجهز است که توان تولید ۱۷۲ اسب بخار قدرت و ۲۸۰ نیوتنمتر گشتاور را دارد و گیربکس 6 سرعته دوکلاچه آن، قدرت را به دیفرانسیل جلو میرساند. با طراحی بهروز و امکانات متنوع، کی ام سی X5 بهعنوان یکی از خودروهای کرمان موتور در بازار، توانسته است جایگاه مناسبی در بین خریداران پیدا کند و در لیست ماشینهای کرمان موتور بهعنوان گزینهای جذاب مطرح شود.
کی ام سی J۷ برقی، یکی از جدیدترین خودروهای کرمان موتور
بعد از ارائه نسخه بنزینی جک J۷ در بازار داخلی، حالا نوبت به نسخه EV این خودرو رسیده محصولات کرمان موتوراست که در سال ۲۰۲۱ با نام سهول ۷ در چین عرضه شد. این خودرو در بازارهای بین المللی با نام EJ۷ به فروش میرسد. به گفته مسئولان، کی ام سی EV J۷ به زودی در بین گزینههای خرید مشتریان ایرانی هم قرار خواهد گرفت.
کی ام سی برقی J۷ از لحاظ ظاهری تفاوت چندانی با نسخه بنزینی ندارد. تغییرات دیزاین خارجی آن به استفاده از یک جلوپنجره متفاوت و سپرهایی با ساختار اسپرتتر خلاصه میشود. در قسمت پشتی جلوپنجره، محل اتصال کابل شارژر تعبیه شده است. در داخل کابین نیز در عوض اهرم دنده در کنسول وسط، کنترل چرخشی برای تنظیم حالت گیربکس قرار میگیرد.
موتور تمام الکتریکی جک جی۷ برقی با باتری ۵۰ کیلووات ساعتی، قدرت ۱۹۰ اسب بخار و ۳۴۰ نیوتن متر تولید میکند. شتاب صفر تا صد در ۷.۶ ثانیه پر میشود و حداکثر سرعت آن ۱۴۲ کیلومتر بر ساعت خواهد بود. واضح است که از این خودرو نمیتوان انتظار یک رانندگی پرسرعت را داشت. پیش بینی میشود عضو برقی ماشین های کرمان موتور، با یک نوبت شارژ توان طی ۵۳۰ کیلومتر را داشته باشد.
ورود کرمان موتور به بازار پیکاپها با جک تی۸
کرمان موتور از سال ۹۹ شروع به مونتاژ محصولات جدید جک کرد و به دلیل تحریمها مجبور شد تا خودروهای جدید را با برند KMC به بازار داخلی بفرستد. یکی از این خودروها وانت بزرگ جک T۸ است که در ایران با اسم KMC T۸ به فروش میرسد. پیکاپ KMC T۸ (جک T۸) به دلیل مجهز بودن به سیستم دو دیفرانسیل سه حالته و موتور توربو با قدرت ۱۷۴ اسب بخار و گشتاور ۲۹۰ نیوتن متر میتواند و قابلیت حرکت در سربالایی ۳۰ درجه میتواند نظر آفرودبازها را جلب کند. طراحی ظاهری KMC T۸ (جک تی ۸) به جز قسمت جلو که به واسطه جلوپنجره بزرگ کرومی حالتی خشن و تهاجمی به سبک برخی محصولات چینی پیدا کرده است، در دیگر قسمتها از طراحی پخته و جذابی بهره میبرد.
کی ام سی پیکاپ T۹
یکی دیگر از پیکاپها در لیست ماشین های کرمان موتور یعنی T۹، در سال ۲۰۲۱ در چین رونمایی شد و تحت عنوان جک هانتر نیز معروف شده است. این پیکاپ دو دیفرانسیل با رونمایی در سال ۱۴۰۱، توجه آفرودبازان را به خود جلب کرد. موتور توربو ۲ لیتری با قدرت ۱۹۷ اسب و ۳۵۰ نیوتن متر گشتاور، از طریق گیربکس ۸ دنده AT اتوماتیک ساخت ZF نیرو را به چرخهای عقبش منتقل میکند.
اطلاعاتی از نتیجه تست CNCAP در دست نیست اما حدس میزنیم با وجود بدنه ضخیم دو آلیاژی و ۶ ایربگ، بتوان ایمنی نسبتاً خوبی از این خودرو انتظار داشت. طبق برنامه تولید محصولات کرمان موتور، T۹ همراه با T۸ مونتاژ و عرضه خواهد شد.
کی ام سی ایگل
در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار در نمایشگاه تحول صنعت، شاهد ارائه اولین پروتوتایپ از ایگل KMC بودیم. این خودرو با استفاده از پلتفرم J۴ تولید شده و رخ شیکتری نسبت به فرزند نسل پیشین جک دارد. قرار است ایگل به عنوان یکی از نمونههای ملی ماشین های کرمان موتور، در بازار داخلی با خودروهایی از جمله شاهین و رانا وارد رقابت شود.
طبق اطلاعاتی که تا کنون از KMC ایگل داریم، موتور تنفس طبیعی ۱.۵ لیتری با تکنولوژی سوخت رسانی MPi قدرت ۱۰۳ اسب بخار و ۱۴۳ نیوتن متر را برای این خودرو به ارمغان خواهد آورد. با استناد به نمره ۵ امتیازی جک ۴ از تست CNCAP، گمان میرود ایگل از رقبای ملی خود حداقل یک پله بالاتر باشد.
سخن پایانی
طبق آمار ارائه شده از لیست ماشین های کرمان موتور، لیفان دیگر جایی در سبد تولیدات آنها ندارد. اما کرمان موتور توانسته در چند سال اخیر چندین هزار دستگاه از مدلهای مختلف جک مونتاژ کند. بیشترین تولیدات در کرمان موتور حالا به جک S۵ تعلق دارد.
در آخر باید اشاره کنیم که شرکت کرمان موتور همکاری خود را برای مونتاژ برخی محصولات هیوندای مانند هیوندای آی ۲۰ و اکسنت و ... را آغاز کرده بود اما به دلیل تحریمهای ظالمانه، پس از عرضه محدود همه ی آنها به حالت تعلیق درآمده است.
حال باید منتظر باشیم و ببینیم KMC با جدیدترین محصولات سبد خود که احتمالاً تلاشهای بیشتری برای ملیسازی آنها صورت خواهد گرفت، چه خواهد کرد. /
نظر شما