به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، اشعه ماوراءبنفش (UV) در طولانی مدت موجب کدر شدن، اکسید شدن و رنگپریدگی سطوح بدنه خودرو میشود. از اینرو، حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید علاوه بر حفظ جذابیت اتومبیل، اقدامی ضروری برای حفظ ارزش سرمایه محسوب میشود.
براساس بررسیهای انجامشده در مرکز تحقیقاتی خودروی استیت فارم، دمای هوای داخلی خودرو در شرایط تابش مستقیم آفتاب گاهی به بیش از ۶۰ درجه میرسد. دمای سطوح داخلی مانند داشبورد و صندلیهایی که در معرض نور مستقیم هستند، حتی از ۷۲ درجه نیز فراتر رفته است. اما تاثیر آفتاب بر رنگ بدنه خودرو، تنها آسیبی نیست که سلامت فنی ماشین شما را تهدید میکند. قطعات داخلی خودرو، بخشهای پلاستیکی بدنه و حتی عملکرد موتور نیز از این شرایط آسیب میبینند. محافظت از خودرو در برابر آفتاب مسئلهای مهم و اجتنابناپذیر است و فرقی ندارد که اقلیم محل اقامت شما، در تمام طول سال گرم باشد یا تنها در فصل تابستان شما را نگران کند.
در این گزارش، ۱۵ راهکار کاربردی برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین را مرور میکنیم تا بدانید چطور حتی در معرض تیزترین آفتاب نیز سلامت خودرویتان را از درون و بیرون حفظ کنید.
بیشتر بخوانید: بررسی تفاوت کاور و سرامیک خودرو
برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب چه کنیم؟
اهمیت محافظت از خودرو در برابر آفتاب به حفظ زیبایی آن محدود نمیشود. بیتوجهی به این موضوع، در طولانیمدت میتواند موجب کاهش محسوس ارزش ماشین گردد. خودرویی که در اثر تابش نور خورشید آسیبدیده، نهتنها حس بدی به مالک منتقل میکند، بلکه در زمان فروش نیز با افت قیمت شدید مواجه خواهد شد. متوجه هستید که اقدامات پیشگیرانه در این زمینه اختیاری نیست، بلکه به عنوان یک مالک مستلزم به جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین هستید.
در ادامه، راهکارهایی کاربردی برای محافظت از داخل و خارج خودرو در برابر آسیبهای ناشی از نور خورشید ارائه خواهیم کرد. توجه داشته باشید که این روشها، منحصر به مراقبت از خودرو در تابستان نیستند و بایستی در هر تایم از سال، ملاحظات لازم برای نگهداری از اتومبیلتان را به عمل بیاورید.
۱. استفاده از فیلم محافظ رنگ باکیفیت (PPF)
یکی از مؤثرترین روشهای حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید، استفاده از فیلمهای محافظ رنگ یا همان Paint Protection Film (PPF) است که در بازار با نام کاور ماشین نیز شناخته میشوند. این فیلمها از جنس پلیاورتان ترموپلاستیک شفاف تولید شدهاند و در انواع شفاف براق و مات یا رنگی در دسترس هستند. طراحی آنها بهگونهای است که در برابر آسیبهایی مانند پرتاب سنگریزه، خراش، فضولات پرندگان و البته اشعه UV مقاوم باشند.
فیلمهای محافظ با دقت روی سطوح رنگشده خودرو نصب میشوند و لایهای نامرئی اما مؤثر ایجاد میکنند. نکته کلیدی در این روش، پوشش کامل نواحی حساس مانند سپر جلو، کاپوت، گلگیرها و آینههای جانبی است. فیلمهای باکیفیت علاوه بر محافظت از خودرو در برابر آفتاب، جلوهای براق به بدنه میبخشند و تغییر خاصی نیز در رخ کلی ماشین ایجاد نمیکنند. این لایه محافظ خصوصاً در شهرهای آفتابی یا برای خودروهایی که زمان زیادی را در فضای باز میگذرانند، بسیار کارآمد است.
۲. استفاده از واکس محافظ رنگ خودرو
یکی دیگر از روشهای مهم برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین، شستوشوی منظم و واکسکاری خودروست. گردوغبار، آلایندههای شیمیایی، ذرات معلق و فضولات پرندگان اگر بهموقع از روی بدنه پاک نشوند، در ترکیب با تابش مستقیم آفتاب باعث تخریب لایه رنگ خواهند شد. شستوشوی منظم این آلودگیها را حذف کرده و به حفظ شفافیت رنگ کمک میکند.
در کنار شستوشو، استفاده از واکسهای باکیفیت که خاصیت ضد UV دارند، نقش مهمی در حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید ایفا میکند. یک لایه نازک اما مؤثر واکس خودرو، بهعنوان یک سپر دفاعی عمل کرده و از نفوذ اشعههای مضر به رنگ اصلی جلوگیری مینماید. این کار هم جلوه ظاهری خودرو را بهبود میبخشد، هم در بلندمدت از فرسایش رنگ در برابر نور آفتاب جلوگیری میکند.
۳. سرامیک ماشین برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب
یکی از روشهایی که کارشناسان رنگ برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب توصیه میکنند، استفاده از پوششهای سرامیکی است. این پوششها بر پایه تکنولوژی نانو ساخته شدهاند و با ایجاد یک لایه محافظ مقاوم و آبگریز روی بدنه خودرو، مانعی قوی در برابر آلودگیها، قطرات آب و مخصوصاً اشعههای فرابنفش خورشید ایجاد میکنند.
پوششهای سرامیکی هم باعث حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید میشوند و هم مقاومت قابلتوجهی در برابر خط و خش و سایر آسیبهای سطحی دارند. این ویژگیها بهویژه برای افرادی که خوش سفر یا خواهان جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین خود در پارکینگهای روباز هستند، بسیار حیاتی است.
فرایند اجرای پوشش سرامیکی بایستی با آماده سازی دقیق سطح رنگ خودرو انجام بگیرد تا لایه بهدرستی به بدنه بچسبد. گرچه ممکن است هزینه اولیه این کار بیشتر از روشهای سنتی باشد، اما دوام بالا و محافظت همهجانبه، صددرصد ارزش سرامیک کردن خودرو را دارد.
بیشتر بخوانید: راه های ترمیم آفتاب سوختگی ماشین + بهترین روش ترمیم آفتاب سوختگی خودرو چیست؟
۴. استفاده از روکشهای مخصوص ضد اشعه UV
یکی از مؤثرترین راههای محافظت از خودرو در برابر آفتاب، استفاده از سایهبان یا چادر خودروست که قابلیت مقابله با اشعه فرابنفش را داشته باشد. این روکشها از متریالی طراحی شدهاند که بخش زیادی از آفتاب را بازمیتابانند. بهعنوان یک سد فیزیکی در برابر تابش مستقیم خورشید عمل میکنند و مانع از جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین میشوند.
هنگام انتخاب روکش، حتماً گزینههایی را انتخاب کنید که دارای پوشش UV باشند. این ویژگی بهطور مستقیم در حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید مؤثر است. توصیه میشود روکشهایی با پارچههای تنفسپذیر استفاده کنید تا از تجمع حرارت و رطوبت زیر آن جلوگیری شود و تعادل دمایی مناسبی در بدنه خودرو حفظ گردد وناخواسته با کشیدن کاور، باعث تشدید گرمای داخل ماشین نشوید.
۵. انتخاب جای پارک سرپوشیده برای کاهش آسیب آفتاب
یکی از سادهترین و مؤثرترین راهکارها برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب، انتخاب جای پارکهای سرپوشیده یا سایهدار است. قرارگیری طولانیمدت خودرو در معرض نور مستقیم خورشید، موجب تسریع در رنگپریدگی بدنه و آفتاب سوختگی میشود. پارک کردن خودرو در مکان سرپوشیده، هم اتومبیل را از تابش مستقیم آفتاب محفوظ میدارد و هم از آسیبهای محیطی دیگری مانند خش افتادن در اثر برخوردهای فیزیکی، فضولات پرندگان و شیره درختان. در صورتی که پارکینگ سرپوشیده در دسترس نیست، استفاده از روکشهای مقاوم در برابر آفتاب میتواند جایگزینی کارآمد برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین باشد.
۶. خنک نگه داشتن فضای داخلی خودرو
حتماً برای شما هم پیش آمده که بعد از پارک ماشین به مدت طولانی در فضای باز، از هُرم گرمای داخل کابین حس بدی پیدا کرده باشید. اهمیت کنترل دمای داخل خودرو صرفاً به رفاه سرنشینان ختم نمیشود و برای محافظت از اجزای داخلی خودرو در برابر آفتاب نیز مؤثر است. در کابین بسیاری از خودروهایی که در کشورمان وجود دارند، به وفور از پلاستیک خشک و چرم مصنوعی استفاده شده. این مواد هنگامی که به مدت طولانی در معرض نور و دمای بالا قرار بگیرند، آفتاب سوخته شده یا شکننده و فرسوده میشوند.
برای کاهش دمای داخلی خودرو و محافظت از داشبورد خودرو در برابر آفتاب، استفاده از سایهبانهای مناسب برای شیشه جلو و پنجرههای کناری توصیه میشود.
۷. تهیه روکش مناسب برای صندلیها
یکی از هوشمندانهترین راهها برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب، استفاده از روکش صندلیهای باکیفیت است. اشعههای UV آفتاب بهمرور زمان منجر به رنگپریدگی، ترکخوردگی و فرسودگی پارچه و چرم صندلیها خواهند شد. استفاده از روکش مناسب میتواند از این آسیبها جلوگیری کند. برای تهیه روکش مناسب حتماً به موارد زیر توجه داشته باشید.
- تناسب دقیق با صندلیها: روکشهای باکیفیت بهصورت اختصاصی برای صندلی خودرو طراحی میشوند و بهخوبی روی آنها مینشینند، بهطوری که مانند یک لایه محافظ، مانع نفوذ اشعه UV به بافت صندلی میشوند.
- اهمیت متریال: بهدنبال روکشهایی باشید که از مواد مقاوم در برابر نور خورشید ساخته شدهاند. متریالهایی مانند نئوپرن یا کانواس نهتنها در برابر رطوبت مقاوماند، بلکه از رنگپریدگی هم جلوگیری میکنند و ظاهر داخلی خودرو را شاداب و تازه نگه میدارند.
- نگهداری آسان: بیشتر روکشهای استاندارد قابل شستوشو با ماشین لباسشویی هستند، که این موضوع باعث میشود همواره تمیز و بدون لکه باقی بمانند و در عین حال بهطور مداوم به حفاظت از خودرو در برابر آفتاب کمک کنند.
۸. کمی شیشهها را باز بگذارید
اندکی باز گذاشتن شیشههای خودرو در روزهای گرم، یکی از روشهای جلوگیری از داغ شدن ماشین در آفتاب است. در هوای داغ، فضای داخلی خودرو مانند یک فر عمل میکند و دمای کابین بهشدت افزایش مییابد. این وضعیت میتواند آسیبهای جدی به داشبورد، صندلیها و روکشها وارد کند.
با اندکی باز گذاشتن شیشهها، گردش هوا بهتر انجام میشود و از تجمع گرمای بیش از حد جلوگیری خواهد شد. این روش دمای داخل خودرو را کاهش میدهد و باعث جلوگیری از خشکشدن یا ترکخوردگی اجزای داخلی میشود.
باید توجه داشته باشید که شیشهها فقط به اندازهای باز بمانند که امنیت خودرو به خطر نیفتد. برای اثرگذاری بهتر، استفاده از سایهبانها در کنار این روش بسیار مفید است. سایهبان ماشین نیز با بازتاب اشعههای مضر UV، لایهای مضاعف برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب ایجاد میکند.
۹. بررسی و ترمیم منظم رنگ خودرو
برای حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید، باید با دیدی پیشگیرانه به نگهداری رنگ بدنه خودرو نگاه کرد. بررسیهای منظم برای یافتن هرگونه خراش، لبپریدگی یا آسیبهای جزئی در رنگ، بهویژه در ماههای گرم، اهمیت زیادی دارد.
وجود ترک یا خراش کوچک در رنگ خودرو میتواند با نفوذ نور خورشید و رطوبت، باعث گسترش آسیب شود. در چنین مواردی، استفاده بهموقع از رنگهای ترمیمی یا قلم گیری که با رنگ اصلی خودرو مطابقت دارد، میتواند مانع از پیشرفت آسیب گردد. پیشنهاد میکنیم یک کیت رنگ ترمیمی در ماشین داشته باشید و از بازدیدهای دورهای کل خودرو غافل نشوید.
۱۰. ماشین را زیر درختان شیرهزا پارک نکنید
یافتن محل پارک سایهدار ایدهی خوبی برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب است، اما باید در انتخاب محل سایه دقت کرد. پارک کردن زیر درختانی که شیره تولید میکنند (مثل اقاقیا، صنوبر، انواع کاج و سرو) اصلاً توصیه نمیشود. این شیرهها خاصیت خورندگی و چسبندگی زیادی دارند. حتی در هنگام زدودن لکه ناشی از شیره نیز ممکن است ناخواسته به رنگ ماشین آسیب بزنید.
برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین، هنگام انتخاب محل پارک سایهدار، حتماً اطمینان حاصل کنید که در آن نقطه درخت یا منبع دیگری که ممکن است مواد مضری مانند شیره درخت یا فضله پرنده روی خودرو بریزد، وجود نداشته باشد.
۱۱. نصب تینت شیشه یا شیشه دودی
استفاده از تینت شیشهای یا شیشه دودی یکی از روشهای بسیار مؤثر در محافظت از خودرو در برابر آفتاب به شمار میرود. این پوششها بهگونهای طراحی شدهاند که بخش قابل توجهی از اشعههای فرابنفش را مسدود کرده و همچون یک سد محافظ، از تأثیرات مخرب نور خورشید جلوگیری کنند.
علاوه بر جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین، شیشههای دودی موجب کاهش دمای فضای داخلی خودرو نیز میشوند که این مسئله هم در افزایش عمر تجهیزات داخلی خودرو مؤثر است و هم راحتی راننده و سرنشینان را بیشتر میکند. هنگام انتخاب شیشه دودی، حتماً به مقررات توجه داشته باشید و نصب آن را به دست افراد متخصص بسپارید تا نتیجهای حرفهای و ایمن حاصل شود.
بیشتر بخوانید: جریمه شیشه دودی در سال ۱۴۰۴ + درصد مجاز شیشه دودی چطور تشخیص داده میشود؟
۱۲. تغییر منظم محل پارک خودرو
یکی از راهکارهای ساده اما کارآمد برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب، تغییر دورهای محل پارک خودرو است. زمانی که خودرو همیشه در یک مکان خاص پارک میشود، بخشی از آن بیشتر در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار میگیرد. این موضوع به مرور زمان باعث تغییر رنگ، کدر شدن سطح بدنه و آسیب آفتاب به ماشین در نقاط خاص میشود.
با تغییر محل پارک بهصورت منظم، تابش خورشید به شکلی یکنواختتر روی خودرو توزیع میشود و از آسیبهای موضعی جلوگیری خواهد شد. این روش ساده میتواند بهشکل قابلتوجهی در حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید مؤثر باشد و نیاز به ترمیمهای پرهزینه را در آینده کاهش دهد.
۱۳. بررسی و تست منظم باتری خودرو
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم، محافظت از خودرو در برابر آفتاب به اجزای بدنه و کابین ختم نمیشود. گاهی حرارت بالای ناشی از پارک شدن در معرض آفتاب، بیشترین آسیب را به سیستم فنی ماشین شما میرساند. تاثیر گرما بر قطعات داخلی خودرو و به خصوص باتری آن، میتواند مخربتر از چیزی باشد که فکر میکنید.
از همین رو، بررسی منظم وضعیت باتری یکی دیگر از راهکارهای مهم برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین محسوب میشود. برای اینکه در روزهای گرم و آفتابی باتری خودرو را در وضعیت بهینه نگه دارید، اقدامهای زیر را درنظر داشته باشید.
- بررسی ترمینالهای باتری: اتصالها را از نظر زنگزدگی یا شل بودن چک کنید و در صورت نیاز آنها را تمیز کنید تا ارتباط الکتریکی قوی باقی بماند.
- تست ولتاژ باتری: با استفاده از یک مولتیمتر یا مراجعه به متخصص، ولتاژ باتری را بررسی کنید. در حالت خاموش، باتری سالم باید عددی بین ۱۲.۴ تا ۱۲.۷ ولت نشان دهد.
- بررسی ظاهری بدنه باتری: ترک خوردگی، برآمدگی یا نشتی در بدنه باتری میتواند نشانه آسیب ناشی از گرما باشد و باید سریعاً مورد توجه قرار گیرد.
۱۴. بررسی فشار باد تایرها
یکی دیگر از اقدامات کلیدی برای محافظت از خودرو در برابر آفتاب، بررسی منظم فشار باد تایرهاست. تنظیم بودن فشار تایر، نقشی مهم در کارکرد ایمن و بهینه خودرو (بهویژه در شرایط گرمای شدید) ایفا میکند. در روزهای داغ تابستان، فشار هوا در لاستیکها ممکن است بهشدت کاهش یا افزایش یابد که این موضوع مستقیماً بر فرمانپذیری خودرو و مصرف سوخت تأثیر میگذارد.
تایرهایی که بادشان بیشتر از حد استاندارد باشد، در گرما سریعتر داغ میشوند و احتمال ترکیدن آنها افزایش مییابد. در مقابل، تایرهای کم باد نیز ممکن است دچار سایش غیر یکنواخت شده و قدرت چسبندگیشان با سطح جاده را به مرور از دست بدهند. برای جلوگیری از آسیب آفتاب به ماشین، توصیه میشود حداقل ماهی یکبار و همچنین پیش از سفرهای طولانی، فشار باد تایرها را بررسی کنید.
برای تنظیم باد، از یک فشارسنج باد دقیق و مطمئن استفاده کنید. اندازهگیری را زمانی انجام دهید که تایرها سرد هستند، چون گرمای حاصل از رانندگی میتواند باعث خطای اندازه گیری شود. برای اطلاع از فشار مناسب، به دفترچه راهنمای خودرو یا برچسب درجشده در داخل درب راننده مراجعه کنید.
به الگوی ساییدگی لاستیکها هم دقت داشته باشید. در صورت مشاهده سایش نامتقارن، ممکن است مشکل فشار نامناسب یا تنظیم نبودن زاویه چرخها وجود داشته باشد.
۱۵. بررسی سطح مایعات خودرو
در کنار اهمیت محافظت از فضای داخلی خودرو در برابر نور خورشید، توجه به سطح مایعات خودرو نیز برای عملکرد صحیح و طول عمر آن ضروریست. گرمای تابستان میتواند موجب تجزیه سریعتر مایعاتی مانند روغن موتور و مایع خنککننده شود. بررسی منظم این مایعات، نقش مهمی در محافظت از خودرو در برابر آفتاب ایفا میکند و باعث میشود خودرو در دمایی ایمن و استاندارد فعالیت کند.
بررسی را از روغن موتور آغاز کنید. دمای بالا باعث کاهش کارایی روغن و تجزیه زودهنگام آن میشود، و کاهش سطح آن میتواند به آسیبهای جدی به موتور منجر شود. در صورت لزوم، حتماً سطح روغن را تنظیم کرده یا آن را تعویض نمایید. در مرحله بعد، سطح مایع خنککننده (ضد یخ/ضدجوش) را چک کنید. قرار گرفتن طولانیمدت در معرض آفتاب ممکن است باعث تبخیر بخشی از این مایع شود و در نتیجه خطر داغ شدن بیش از حد موتور را افزایش دهد.
بررسی مایع شیشه شور، روغن گیربکس و روغن ترمز را هم فراموش نکنید. نور شدید خورشید میتواند موجب تبخیر این مایعات شود یا عملکرد آنها را مختل کند.
جمع بندی
محافظت از خودرو در برابر آفتاب، کار دشواری نیست. اگر ماشین اولی هستید، میتوانید با راهکارهایی که در این گزارش ارائه دادیم، از ابتدای مالکیت به فکر محافظت از اتومبیل در برابر آفتاب و عوامل محیطی باشید. انجام اقدامهایی مانند سرامیک و کاور کردن خودرو یا خرید روکشهای باکیفیت، یک مرتبه خرج روی دست شما میگذارد اما جلوی صدماتی را میگیرد که ممکن است چند برابر اقدامهای پیشگیرانه، هزینه دربر داشته باشند.
راهکار دیگری برای حفاظت از رنگ ماشین در برابر نور خورشید سراغ دارید که در لیست امروز ما نیامده باشد؟ مشتاقیم تا نظرات ارزنده خود را با ما و سایر مهمانان پرشین خودرو به اشتراک بگذارید./
برای اطلاع از جدیدترین قیمتها، بررسی تخصصی خودروها، معرفی مدلهای جدید و داغترین اخبار خودرو ایران و جهان، با پرشین خودرو همراه باشید!
نظر شما