پرشین خودرو: این روزها برخی رسانه ها در پوشش نقد اقتصادی به تبلیغات انتخاباتی مشغول شده و برای موفقیت نامزد مورد نظرشان، می خواهند از روی جنازه بنگاه های اقتصادی رد شوند.
به گزارش «پرشین خودرو» به نقل از انتخاب، در حالی که این روزها بنگاه های اقتصادی کشور با تحریم دوجانبه خارجی و داخلی مواجه اند، حمله غرض الود برخی به اصطلاح رسانه ها- بدون توجه به شرایط حاکم بر فضای تولید- شکل تحریم را مثلثی و سه جانبه کرده است.
مواردی که این روزها مورد توجه این رسانه های سیاسی، تابلودار شده است به نوعی که بازی با الفاظ را در ذهن تداعی می کند، برخی از این به اصطلاح نقدهای اقتصادی به همراه توضیحی درباره آنها در ذیل می آید:
1- "مدعیان ساخت خودروی ملی با تغییر نرخ ارز در کار خود وا ماندند"
گزاره ای که ظاهری آراسته دارد اما باطن آن از نظر منطقی فاسد است، کاش نگارنده مطلب قبل از نگارش آن دستکم با اهل فن مشاوره ای انجام می داد تا مخاطب پیش از پایان یافتن مطلب، خط غرض را در آن نمی دید.
از نگارنده مطلب درخواست می شود که ازبین بیشمار کالای تولیدی در کشور حداکثر 5 قلم را نام ببرند که از نرخ ارز تاثیر نپذیرفته باشند.
امروز دیگر مانند گذشته های دور نیست که تولید یک محصول از صفر تا 100 در داخل مرزهای جغرافیایی صورت گیرد، کافی است که سری به بازار محصولات خارجی زد تا به این نتیجه ساده رسید که بسیاری از مارک های معروف ژاپنی در چین، کره، سنگاپور و ... تولید می شود.
در کشورهای پیشرفته اروپایی نیز قصه از همین نوع است. چرا؟
جواب روشن است؛ یک بنگاه اقتصادی برای کسب سود فعالیت می کند، این مهم نیز از دو منظر قابل تحلیل و حصول است، نخست کمینه کردن هزینه ها و سپس ترکیب کردن بهینه عوامل تولید. برای کم کردن هزینه ها یک بنگاه ممکن است برخی سفارشات را به بیرون از مرزها بسپارد که نه تنها عیب محسوب نمی شود بلکه از خرد اقتصادی و کنش هدفمند مدیریتی سرچشمه می گیرد.
در بنگاه اقتصادی افق با ثبات و بلند مدت تعریف می شود و امکان تغییر مقیاس های تولید در سایر برنامه ها در کوتاه مدت به هیچ وجه وجود ندارد – این یک اصل اقتصادی است – حال اگر موضع گیری ها و تصمیمات کلان سیاسی اوضاع از قبل تعریف شده را بهم ریخت آیا بنگاه داران مقصرند؟! اگر بانک مرکزی توان تثبیت ارزش پول ملی را به هر دلیل از دست داد ایا فعال اقتصادی مقصر است یا متولی امر؟
برای فهم تولید ملی، ذکر این نکته بدیهی ضروری است که مقصود از تولید ملی کسب دانش فنی ان است و نه تولید آن در داخل در غیر این صورت باید تولیدات تحت لیسانس را در ایران تولید صد در صد داخلی به حساب آورد و برای خرد مثلا کره ای ها در ایران جشن ملی گرفت.
2-"به دلیل انحصاری بودن از هر بهانه ای برای افزایش قیمت استفاده می کنند"
در منطق اقتصادی این بازار است که براساس مکانیزم عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می کند، همین الان نیز که این موارد قلمی می شود، پس از 2 بار افزایش قیمت توسط کارخانه داران، کماکان دلالان بازار خودرو از یک سود قابل توجه برخوردارند چه آنکه علی رغم کاهش قابل ملاحظه سود دلالان، اما باز هم قیمت های بازار به مراتب بالاتر از نرخ های مصوب سازمان حمایت است و اگر غیر از این بود، دلیل کارشناسان سازمان حمایت برای شکست مقاومت در برابر افزایش قیمت های قبلی خودرو چه بود؟ بر این گمانم که باید تعیین قیمت ها به بازار سپرده شود تا بازار دلالی خودرو برچیده شود.
افزایش قیمت خودروهای وارداتی به مراتب بیشتر از افزایش قیمت داخلی ها بوده است، اما چرا نگارنده به این موارد اشاره ای نداشته، ممکن است این شایبه را در ذهن خواننده ایجاد کند که نکند این به اصطلاح نقادان اقتصادی پیش قراولان واردکنندگان خودرو باشند که این روزها به خوبی پول پارو می کنند؟!
چه آنکه شنیده می شود ثبت سفارش واردات خودرو به بیش از یک میلیون دستگاه رسیده است که در این صورت بدا به حال مسوولانی که در این اشفته بازار ارز، پول دارو و درمان این مردم را در حلقوم واردکنندگان می ریزند.
3- "پرایدی با استانداردهای 20 سال پیش کره تولید و با رقم نجومی عرضه می شود"
از شیوه قلمی کردن مطلب معلوم است که نگارنده آن یا با معنای استاندارد بیگانه است و یا برای نیل به مقصود کلمات را در اختیار گرفته است.
وی اگر و تنها اگر ماهی یکبار سری به لابلای روزنامه ها و نیم نگاهی به تلوزیون ملی می انداخت متوجه این موضوع می شد که پراید تمام تست های ایمنی را پاس کرده و همه استانداردهای اجباری را دارد و علاوه بر آن تجهیز این خودرو به برخی آپشن ها که در هیج کجای دنیا ضروری نیست برای پراید الزامی شده است، ایربگ و ترمز ضد قفل مواردی از این مقوله اند.
در باره قیمت این محصول نیز علاوه بر ارجاع نگارنده به مرور توضیحات بند 2 این نوشتار، اضافه می نماید که آیا نسبت قیمت پراید در برابر مثلا 206 تغییر کرده است یا خیر؟ آیا قیمت پرادو همان قیمت قبلی است ؟ معنی رقم نجومی را بار دیگر برای خود باز تعریف کنید.
4- "این صنعت بهره وری ندارد و از تمام رانت ها برای سرپا نگهداشتن خود استفاده می کند"
می گویند امیر کبیر نه به دست درباریان بلکه به دست دلالان بازاری که تا نزدیک ترین حلقه های دربار ناصری نفوذ کرده بودند به شهادت رسید، امیر بازرگانی و دلالی را بر نمی تابید، اما در نهایت زورش به آنها نرسید و می گویند تیمچه حاجب الدوله که اکنون نیز به همین نام در بازار تهران وجود دارد، مزدی است که این افراد ضد تولید ملی به حاجب الدوله قاتل امیر کبیر دادند.
تعریف بهره وری به صورت ساده چنین است "ترکیب بهینه عوامل تولید برای افزایش بازدهی به نوعی که موارد جدیدی از نیروی کار و یا تجهیزات اضافه نشود".
به فرض آن که مدیران سیاسی اجازه دهند که خودروسازان به سمت بهره وری حرکت کنند و در این طراحی مجدد به این نتیجه برسند که باید 10 هزار کارگر تعدیل شود، ان وقت ایا شمای رسانه ای تحمل خواهی کرد؟آیا نگران ان خانواده ها نخواهی شد و ....
و در کل دلیل شما برای اینکه خودروسازی ایران بهره ور نیست چیست؟
تنها رانتی که خودروسازی ایران از آن بهره مند است، تعرفه واردات است که آنهم به گفته باهنر نایب رییس مجلس به دلیل مواضع کارشناسی رهبر انقلاب مبنی بر حمایت از تولید داخل، بحث کاهش آن فعلا منتفی است و از طرف دیگر باید به این مطلب اذعان داشت که کاهش تعرفه یعنی افزایش واردات و این یعنی محروم کردن جوانان این مرز و بوم از تصدی مشاغلی که حق آنان است.
معلوم نیست چگونه عده ای به خود اجازه می دهند با بازی در میدان وارد کنندگان، فرصت کار و زندگی را از هموطنان خود بگیرند؟!
توصیه این است که همه با هم باید نقدهای غیر جهت دار را کماکان از همه بخش های تولیدی ادامه دهیم تا از دل پراید، تیبا و از دل پیکان، سمند بیرون بیاید و این چرخه همچنان ادامه داشته باشد.
گاه ممکن است خودمان ندانیم اما بازیگر فعال صحنه ای باشیم که برخی سیاسیون و وارد کنندگان طراحی کرده اند.
کد خبر 20051
نظر شما