کد خبر 142553
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۱
مصرف‌کنندگان واقعی خودرو، بازندگان طرح مالیات بر عایدی سرمایه!

گر چه متولیان و حامیان، طرح مالیات بر عایدی سرمایه را موجب جهت‌دهی معاملات خودرو و نقل و انتقال خودرو به مصرف‌کننده واقعی عنوان می‌کنند اما بسیاری از کارشناسان دریافت مالیات از سرمایه‌های اندک خریداران خودرو را در شرایط فعلی بی‌عدالتی و ظلم در حق مردم می‌دانند و بر این باورند که اجرای طرح‌های متناقض و پوپولیستی نه تنها منجر به مدیریت بازار نمی‌شود بلکه بازار سیاه خودرو را سیاه‌تر نیز می‌کند.

به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، دور دوم فروش یکپارچه خودرو در حالی قرار است از اوایل خرداد امسال آغاز شود که بر اساس طرح اخیر مجلس، دولت بنا دارد از متقاضیان خودروهای عرضه‌شده در این دور از فروش، مالیات بر عایدی سرمایه دریافت کند.

براساس آنچه در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو آمده، اطلاعات معاملات خودرو به صورت یکپارچه در سامانه جامع تجارت وزارت صمت ثبت و شامل مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود. بنابراین خودروهایی که در طرح موردنظر به فروش می‌رسند، مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه خواهند شد.

اواسط اردیبهشت ماه بود که مجلس با بررسی مالیات بر عایدی سرمایه اعلام کرد که ثبت‌نام خودرو در سامانه یکپارچه شامل این مالیات می‌شود و باتوجه به ماده 19 آیین نامه اجرایی ماده 14 الحاقی قانون مبارزه با پول‌شویی، اطلاعات معاملات خودرو، ثبت و مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌شود.

یک مقام خودرویی در وزارت صمت معتقد است که «با اجرای طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی، جهت‌دهی معاملات خودرو میسر شده و امکان نقل و انتقال خودرو به مصرف‌کننده واقعی فراهم می‌شود.»

با این حال اخیرا سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس نسبت به درج این اطلاعیه در سامانه یکپارچه واکنش نشان داده و اعلام کرد «درج عبارت اخذ مالیات بر عایدی سرمایه در سامانه یکپارچه خرید خودرو درست نبوده و اشکالات اساسی دارد.»

به گفته طغیانی «در حالی مردم در زمان ثبت‌نام در سامانه یکپارچه با عبارت اخذ مالیات بر عایدی سرمایه مواجه می‌شوند که طرح مالیات بر عایدی سرمایه تاکنون در مجلس تصویب نشده است بلکه مصوبه مالیات بر سوداگری مصوب شده و در شورای نگهبان مراحل بررسی و نهایی شدن را طی می‌کند.»

وی معتقد است که به هیچ وجه در مصوبه مجلس در زمینه مالیات بر سوداگری گفته نشده که خرید یک فقره خودرو مشمول مالیات بر سوداگری خواهد شد بنابراین ذکر این قید در اطلاعیه سامانه یکپارچه خرید خودرو درست نبوده و باید اصلاح شود.

با این وجود موافقان این طرح در وزارت صمت معتقدند که ارائه طرح «مالیات بر سوداگری و سفته بازی» و اراده جدی دولت و مجلس بر اجرای آن، نگرانی دلالان و واسطه‌های خودرو و چاره‌جویی آنان برای فرار از این شرایط را به دنبال خواهد داشت.

مالیاتی که بازار سیاه خودرو را سیاه‌تر می‌کند

یک کارشناس صنعت خودرو در واکنش به طرح مالیات بر عایدی سرمایه عنوان کرد: اگر چه مالیات ابزار مدرن و قانونی است اما در شرایط فعلی دریافت مالیات بر عایدی و یا مالیات بر سوداگری در معاملات خودرو، نه تنها اولویت درستی در بازار فعلی نیست بلکه بازار سیاه خودرو را سیاه‌تر نیز می‌کند.

امیرحسن کاکایی در گفت‌وگو با خبرنگار پرشین خودرو افزود: متاسفانه امروز خسارت ناشی از عملکرد ضعیف بانک مرکزی و عدم توانایی در کنترل تورم و تبعات تزریق نقدینگی و پول‌های بدون پشتوانه را مردم باید در قالب مالیات پرداخت کنند.

امیرحسن کاکایی
امیرحسن کاکایی عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران

وی بر این باور است که طرح مالیات بر عایدی اگر چه طرحی قابل دفاع در کشورهای دنیاست اما اجرای این طرح در فضای اقتصادی کشور ما، زمینه‌ساز کلاهبرداری و انجام معاملات صوری و غیرقانونی در بازار خودرو خواهد بود.

عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: متاسفانه مسئولان با تصویب برخی طرح‌ها و تصمیمات، اشتباهات زیادی در خصوص صنعت و بازار خودرو مرتکب می‌شوند و این طرح‌ها نه تنها منجر به مدیریت بازار خودرو نمی‌شود بلکه بیشتر بر رشد قیمت‌ها در بازار دامن می‌زند.

کاکایی افزود: اینکه دولت و مجلس با این طرح بنا دارند از سرمایه اندک متقاضیان خرید از سامانه یکپارچه خودرو مالیات دریافت کنند عین بی‌عدالتی و ظلم به متقاضیان در سامانه یکپارچه خودرو است، در حالی که چنین مالیات‌هایی در سایر کشورهای دنیا از ثروتمندان دریافت می‌شود و در جهت خدمات‌رسانی به افراد ضعیف‌تر جامعه هزینه می‌شود.

باز هم گره‌ای جدید در مسیر خریداران خودرو با طرح های متناقض و پوپولیستی ایجاد شد

وی معتقد است اینکه دولت و مجلس برای مدیریت بازار خودرو و جلوگیری از سفته بازی دلالان خودرو، طرح مالیات بر عایدی و یا مالیات بر سوداگری را پی‌گیری می‌کند تصمیم اشتباهی بوده و قطعا جز اولویت‌های بازار نیست در واقع دولت به جای اینکه زندگی مردم را تسهیل کند با اجرای چنین طرحی موانع و گره‌های بیشتری را برای آنها ایجاد می‌کند.

این تحلیل‌گر و کارشناس خودرو در ادامه بسیاری از طرح‌های کنونی برای بازار خودرو و مسکن را متناقص و پوپولیستی دانست و گفت: گام اول در شرایط کنونی اقتصادی در کشور مدیریت درست نقدینگی و گام بعدی مدیریت ارزی است و پس از آن باید طرح‌هایی همچون طرح مالیات بر عایدی سرمایه اجرایی شوند.

کاکایی همچنین نتیجه چنین طرح‌هایی در حوزه مالیاتی را در شرایط تورمی و اقتصادی کشور عملا شکسته خورده عنوان کرد و اظهار داشت: اخذ مالیات‌های سنگین و عدم پیشرفت در حوزه نظام مالیاتی بدون شک فرار سرمایه را به دنبال خواهد داشت در حالی که ثبات اقتصادی و وجود آرامش و امنیت سرمایه‌گذاری باعث تشویق سرمایه‌گذاران و پرداخت مالیات خواهد شد.

وی در پایان با تاکید بر اینکه مالیات از سرمایه‌ها ابزاری مدرن و قانونی است، خاطرنشان کرد: البته دولت‌ها قبل از اجرای چنین طرح‌هایی باید ابزارهای سیاستی که پایه یک حکمرانی درست اقتصادی است را پیاده کنند.

کد خبر 142553

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha